Een betere gezondheid begint in je darmen
Recente onderzoeken tonen aan dat je darmen nog een minder bekende, zeer belangrijke functie vervullen voor je gezondheid. Deze functie kan in verband worden gebracht met obesitas, of juist een gezonde stofwisseling. Een goede darmgezondheid kan dus bepalend zijn voor je verdere algehele gezondheid.
Deze wordt inderdaad al honderden jaren lang gerelateerd aan de spijsvertering. Inmiddels heeft men echter aangetoond dat een goede darmgezondheid ook invloed heeft op de rest van je lichaam.
Je darmen en je gezondheid
De micro-organismen die in je darmen leven zijn essentieel voor je spijsvertering alsook voor je immuunsysteem. Men denkt zelfs dat 60 tot 80% van je immuunsysteem zich in je darmen bevindt. Daarom spelen de darmen ook zo’n belangrijke rol in je algehele gezondheid en bij het voorkomen van meerdere ziektes.
De weefsels in het maag-darmkanaal zijn het grootste en meest complexe deel van het hele menselijke immuunsysteem. De micro-organismen in de darmen hebben een belangrijke functie voor de ontwikkeling van een sterk en gebalanceerd immuunsysteem.
Juist in de darmen produceert ons immuunsysteem antilichamen die meerdere binnendringende ziektes bestrijden.
Naast deze belangrijke rol voor de ontwikkeling van een sterk immuunsysteem zijn de darmen ook verantwoordelijk voor 90% van de neurotransmitters in ons lichaam. Deze reguleren onze gemoedstoestand en onze gevoelens.
Wanneer iemand problemen ervaart in het maag-darmkanaal, kan diegene ook last krijgen van andere gezondheidsstoornissen. Denk hierbij aan:
- Reumatoïde artritis
- Ziekte van Hashimoto
- Diabetes
- Chronische vermoeidheid
- Fibromyalgie
- Angst
- Depressie
- Eczeem
Nu we dit allemaal weten, is het tijd om te beginnen met het genezen van de darmen. Zo kunnen we genieten van een betere algehele gezondheid.
Om dit te kunnen doen, heeft de homeopathische arts Amy Myers, deskundige op het gebied van functionele geneeskunde, een programma samengesteld onder de naam”4R.” Het doel hiervan is om de darmen te genezen, zodat je zo jezelf kunt genezen.
Natuurlijk komen de vier R’en in het Nederlands niet overeen. Dit doet echter niets af aan de positieve werking die het programma heeft. In het Engels staan de vier R’en voor: “repair the damage, replace, re-inoculate en repair.”
Het 4R-programma
Herstel de schade (‘repair the damage’)
Het doel van de eerste stap van dit programma is om het maag-darmkanaal te reinigen van alle stoffen die het kanaal kunnen beschadigen. Om dit te kunnen doen, is het nodig om alle voedselsoorten die ontstekingen of maagirritaties kunnen veroorzaken uit je dagelijkse dieet te elimineren.
Dit zijn stoffen als alcohol, cafeïne en drugs of medicijnen. Daarnaast moeten ook alle stoffen die infecties kunnen veroorzaken geëlimineerd worden. Tot de voedingsmiddelen die infecties kunnen veroorzaken, behoren alle producen waar mensen intolerant voor kunnen zijn, zoals:
- Gluten
- Zuivel
- Graan
- Soja
- Eieren
- Suiker
Het is belangrijk om een IgG-allergieonderzoek af te laten nemen om het gehalte van bepaalde proteïnen in het bloed vast te stellen. Zo kan gekeken worden welke voedselgevoeligheden je hebt en kom je erachter of je intolerant bent voor een van de bovenstaande producten.
Infecties kunnen worden veroorzaakt door parasieten, bacteriën of schimmels. Een ontlastingstest kan helpen te achterhalen hoeveel goede bacteriën er in je darmen aanwezig zijn. Dit kan duidelijk maken of er sprake is van een infectie.
Om infecties te bestrijden, kun je behandelingen toepassen met kruiden, antiparasitaire middelen en zelfs antibiotica (hoewel dit niet wordt aanbevolen zonder medisch consult).
Vervangen (‘replace’)
Het lichaam heeft meerdere essentiële ingrediënten nodig om een gezonde spijsvertering te behouden en voedingsstoffen naar behoren in zich op te kunnen nemen. Medicijngebruik, ziektes of veroudering kunnen deze elementen uitputten.
Daarom is het uiterst belangrijk dat je deze ingrediënten in je dieet opneemt. Zo kun je ervoor zorgen dat je spijsverteringssysteem naar behoren functioneert. Enkele van deze ingrediënten zijn:
- Spijsverteringsenzymen
- Zuren
- Zoutzuurglazuren
Herimmuniseren (‘re-inoculate’)
Om ervoor te zorgen dat het darmstelsel naar behoren functioneert, is het zeer belangrijk om de gezonde darmbacteriën te herstellen. Dit kun je doen door een een probioticasupplement in te nemen dat goede bacteriën bevat, zoals Bifidobacterium en Lactobacillus.
Daarnaast is het ook belangrijk om meer vezelrijke producten in je dieet op te nemen!
Herstellen (‘repair’)
De laatste stap in dit programma is gericht op het herstellen van de darmen door een dieet aan te houden dat rijk is aan essentiële voedingsstoffen.
We moeten de dikke darm door middel van verschillende voedingsmiddelen voorzien van bepaalde voedingsstoffen. Alleen zo kan het orgaan zijn vele taken naar behoren uitvoeren.
Om de darmen te herstellen, kun je een L-glutaminesupplement innemen. Dit is een aminozuur dat helpt om de binnenkant van de darmwand te vernieuwen.
Daarnaast is het belangrijk om de dikke darm te voorzien van andere belangrijke voedingsstoffen zoals zink, omega 3-vetzuren uit vette vis, vitamine A, C, E en planten als iep of aloë vera.
Dit programma om de darmen te reinigen kan erg behulpzaam zijn bij het behandelen van verschillende ziektes. Het is het dus absoluut waard om dit programma in de praktijk te brengen en te profiteren van de voordelen die het biedt voor je gezondheid.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Icaza-Chávez, M. E. (2013). Microbiota intestinal en la salud y la enfermedad. Revista de Gastroenterología de México, 78(4), 240-248.
- Alarcón, P., González, M., & Castro, É. (2016). Rol de la microbiota gastrointestinal en la regulación de la respuesta inmune. Revista médica de Chile, 144(7), 910-916.
- Eguílaz, M. G., Trapero, J. L. R., Martínez, L. P., & Blanco, J. R. (2019). El eje microbiota-intestino-cerebro y sus grandes proyecciones. Revista de neurología, 68(3), 111-117.
- Aceves, M., de Jesús, R., Izeta Gutiérrez, A. C., Torres Alarcón, G., Izeta, M., & Margarita, A. C. (2018). La microbiota y el microbioma intestinal humano.(Entre las llaves del reino y una nueva caja de Pandora). Revista de Sanidad Militar, 71(5), 443-448.
- De, P. L. a, & De, S. (1997). Magnitud del problema. European Journal of Cancer.
- Carlos, M. E., Ezequiel, M. O., Federico, B., Fernando, M. L., & José, M. F. (2010). Tratamiento quirúrgico de la obesidad mórbida. Prensa Medica Argentina. https://doi.org/10.1016/S0304-4858(05)74488-7
- Osorio Arce, M., & Segura Correa, J. (2013). Digestión Anaerobia. Livestock Research for Rural Development. https://doi.org/10.1097/CIN.0000000000000364
- Ferrer, Y., & Pérez, H. (2010). Los microorganismos en la digestion anaerobia y la produccion de biogas. Consideraciones en la eleccion del inóculo para el mejoramiento de la calidad y el rendimiento. ICIDCA.
- Bonet, A., & Grau, T.. (2007). La glutamina, un aminoácido casi indispensable en el enfermo crítico. Medicina Intensiva, 31(7), 402-406.