Behandelingen voor aan antibiotica gerelateerde diarree
Gewoonlijk is diarree een symptoom dat aangeeft dat je aan een ziekte lijdt. Aan bijvoorbeeld gastro-enteritis. Soms is het ook een waarschuwing voor mogelijke voedselvergiftiging. Lees alles over aan antibiotica gerelateerde diarree.
Veel mensen gaan echter naar hun arts, omdat een antibioticum dit symptoom bij hen veroorzaakt. Dit is namelijk een van de redenen waarom je antibiotica altijd op recept moet halen.
Zoals het artikel Basisconcepten voor het rationeel gebruik van antibiotica in de KNO aangeeft (Spaanse link), is diarree een bijwerking van een aantal antibiotica, zoals bijvoorbeeld:
- aminoglycosiden
- clindamycine
- macroliden
- penicilline
Deze medicijnen zijn voor het gastro-intestinale systeem behoorlijk agressief.
Waarom veroorzaken antibiotica diarree?
De reden waarom antibiotica diarree kunnen veroorzaken, is hun eigen giftige effect op de darm, zoals vermeld in het artikel Diarree veroorzaakt door antibiotica (Spaanse link).
De reden hiervoor ligt echter in het feit dat dit soort medicijnen de darmflora verandert, waardoor de nuttige bacteriën worden verminderd, en andere, zoals de bacterie Clostridium difficile, zich vermenigvuldigen en diarree veroorzaken.
Je kunt echter veel componenten van antibiotica analyseren om de mogelijkheden van diarree te kennen als je ze consumeert. Deze elementen, waarvan we er enkele hierboven al noemden, zijn:
- Clindamycine
- Ampicilline
- Amoxicilline
- Cefalosporines
Om een juiste diagnose te krijgen dat de antibiotica je diarree veroorzaken, is het belangrijk om naar je arts te gaan, zodat deze de juiste tests kan aanvragen. Deze bestaan uit het ondergaan van een stoelganganalyse en in de meest ernstige gevallen, een colonoscopie.
Symptomen en mogelijke behandelingen
Hoewel diarree een symptoom kan zijn dat van antibiotica is afgeleid, die zowel kinderen als volwassenen en ouderen kan treffen, komt het veel vaker bij ouderen voor.
Diarree komt zelfs vaak voor bij mensen die net een buikoperatie hebben gehad of die geen erg gezond dieet volgen. Ontdek hieronder de symptomen die met de inname van antibiotica verband houden:
- Vloeibare en frequente ontlasting.
- In de meest ernstige gevallen kan er bloed in de ontlasting zitten.
- Acute buikpijn.
- Koorts en algemene malaise.
- Uitdroging.
Oudere mensen die antibiotica gebruiken en deze symptomen hebben, moeten een arts raadplegen. De reden hiervoor is dat in ernstige gevallen, uitdroging die mogelijk leidt tot een darmperforatie kan plaatsvinden waardoor onmiddellijke chirurgische ingrijpen vereist is.
Behandeling
Iemand die aan antibiotica-gerelateerde diarree lijdt, moet het advies van zijn arts opvolgen. Als de situatie niet als ernstig wordt beschouwd, dan zal de arts een follow-up starten die op geen enkel moment uit het stoppen met het gebruik van antibiotica zal bestaan. In andere gevallen kan de arts de vervanging van het voorgeschreven medicijn aanbevelen.
Wat als de diarree ernstig is? Je kunt proberen het antibioticum te veranderen. In extreme gevallen raden artsen de patiënt echter aan om met het gebruik te stoppen en zelfs medicijnen tegen diarree te nemen.
Je moet niet vergeten de dieetinstructies van je arts op te volgen en constant te hydrateren, altijd met een fles water bij de hand. Het gebruik van probiotica kan in deze gevallen ook nuttig zijn.
Misschien ook interessant om te lezen:
Bij problemen met diarree moet je deze 5 voedingsmiddelen vermijden
Preventie
Om aan antibiotica gerelateerde diarree te voorkomen, is het essentieel om zelfmedicatie te vermijden. In veel landen is het zelfs verboden om klanten deze medicijnen te verkopen, tenzij ze een medisch recept hebben. Je moet daarom in plaats van zelfmedicatie altijd naar je arts te gaan als je je niet lekker voelt.
Als je met iemand in contact komt die diarree heeft, dan moet je de verspreiding voorkomen. De beste manier om dit te doen is door je handen te wassen nadat je de getroffen persoon hebt aangeraakt. Als je in een gezondheidsinstelling werkt, dan is het essentieel dat je handschoenen draagt.
Ben je ooit met aan antibiotica gerelateerde diarree gediagnosticeerd? Doe je gewoonlijk aan zelfmedicatie? We hopen dat je door dit artikel meer bewust bent geworden van de noodzaak om naar je arts te gaan, in plaats van maatregelen te nemen die je gastro-intestinale gezondheid in gevaar kunnen brengen zonder eerst een professional te raadplegen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Bustos, S. P., & Chamorro, J. F. V. (2018). Probióticos en diarrea aguda, asociada a antibióticos y nosocomial: evidencia en pediatría. Revista Colombiana de Gastroenterología, 33(1), 41-48.
- Ecker, L., Ochoa, T. J., Vargas, M., Del Valle, L. J., & Ruiz, J. (2013). Preferencias de uso de antibióticos en niños menores de cinco años por médicos de centros de salud de primer nivel en zonas periurbanas de Lima, Perú. Revista Peruana de Medicina Experimental y Salud Pública, 30(2), 181-189.
- Poma Gálvez, Jonnathan. (2012). Diarrea disenterica en niños: el uso de antibioticos según la encuesta demográfica y de salud familiar – Endes 2011. Revista de Gastroenterología del Perú, 32(4), 429. Recuperado en 11 de marzo de 2019, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1022-51292012000400015&lng=es&tlng=es.