Behandeling van humaan papillomavirus
De behandeling van het humaan papillomavirus, of HPV, hangt af van de gezondheidsproblemen die het virus veroorzaakt en de getroffen gebieden. Dit virus kan wratten, premaligne aandoeningen en zelfs kanker veroorzaken.
In ongeveer 90% van de gevallen is ons lichaam in staat HPV te verwijderen (hoewel niet compleet). Dit is te danken aan het immuunsysteem. Er is momenteel geen medische behandeling die het virus in zijn geheel behandelt. Toch zijn er verschillende behandelingen die genitale wratten en andere veelvoorkomende uitingen van het virus kunnen genezen.
Preventieve maatregelen tegen HPV zijn erg belangrijk. Vroege opsporing en behandeling zijn van fundamenteel belang bij beheersing van het virus.
Als je het virus eenmaal opgelopen hebt, zul je het altijd blijven dragen. Het is onwaarschijnlijk dat je lichaam het voor 100% zal elimineren.
Behandeling van humaan papillomavirus
Wratten
Genitale wratten komen veel voor bij patiënten met HPV. Bij mannen veroorzaakt het virus kleine bultjes rond de penis en/of anus. Bij vrouwen komen ze meestal voor in de vulva, vagina of baarmoederhals.
Het is echter goed om te weten dat het type virus dat wratten veroorzaakt geen kanker zal veroorzaken.
Er zijn verschillende manieren om deze wratten te behandelen:
- Plaatselijk aanbrengen van podofylline. Gebruikers kunnen deze crème direct op de wratten aanbrengen. Dit middel is effectief omdat het afsterving van de cellen veroorzaakt in de wratten. Hierdoor verwijdert het de wratten in hun geheel.
- Plaatselijk aanbrengen van Imiquimod. Dit medicijn stimuleert het immuunsysteem. Daardoor is het beter in staat om het virus te bestrijden.
- Trichloorazijnzuur. Dit medicijn moet onder het toezicht van een medisch professional worden toegediend.
- Cryotherapie met vloeibare stikstof. Deze therapie elimineert de viruscellen door ze te bevriezen.
- Electrocoagulatie. Deze methode verwijdert de cellen door middel van elektrische stroom.
Bezoek ook dit artikel: 10 natuurlijke remedies om wratten te verwijderen
Behandeling van premaligne laesies
Het kan jaren duren voordat kanker vergevorderd genoeg is om gediagnosticeerd te worden. Het betekent echter niet dat je kanker zult krijgen omdat je een infectie hebt gehad. Als een vrouw met een premaligne laesies een vroegtijdige en passende behandeling krijgt, bijvoorbeeld, heeft ze een grote kans om te genezen.
De behandeling van HPV in het geval van premaligne laesies is gebaseerd op verschillende technieken:
- Cryotherapie. Cryotherapie verwijderd weefsel door het te bevriezen. Het is zeer effectief voor de behandeling van kleine laesies.
- Lisexcisie (of LEEP). Lisexcisie verwijderd het aangetaste gebied door een hete lus te gebruiken als scalpel. Deze procedure vereist plaatselijke verdoving.
- Kegel biopsie. Als cryotherapie en lisexcisie geen optie zijn, gebruiken artsen vaak een kegelbiopsie. Dat is ook het geval als er de mogelijkheid op kanker bestaat. Bij deze procedure wordt een kegelvormig stukje weefsel uit de baarmoederhals verwijderd met behulp van een scalpel.
Besmet zijn met HPV betekent niet dat je ook kanker zult krijgen.
Behandeling van kwaadaardige HPV gezwellen
Als HPV tot kanker leidt hangt de behandeling af van zowel de plek en de grootte van de tumor. Zodra het gezwel is ontdekt kan de behandeling bestaan uit de gebruikelijke methodes om kanker te bestrijden.
Deze behandelingen zijn onder andere:
- Bestraling
- Chemotherapie
- Chirurgisch verwijderen van de tumor
Wetenschappers onderzoeken ook de mogelijkheid het humaan papillomavirus te behandelen met micro-immuuntherapie. Het doel hiervan zou zijn om het immuunsysteem van de patient te verbeteren met immuunregulatoren.
Hoe kun je HPV besmetting voorkomen?
Gelukkig zijn er twee vaccinaties tegen het humaan papillomavirus beschikbaar. Beiden zijn veilig en efficient.
- Gardasil: effectief tegen typen 6,11,16 en 18.
- Cervarix: effectief tegen typen 16 and 18.
Om HPV te voorkomen is de veiligste optie om je te laten vaccineren voor het allereerste seksuele contact. Vrouwen worden geadviseerd gevaccineerd te worden op een leeftijd tussen de 9 en 26.
Een van de belangrijkste methodes van preventie is het gebruik van een condoom. Iedereen zou moeten weten hoe een condoom te gebruiken tijdens geslachtsgemeenschap. Ook het gebruiken van barrières tijdens orale sex is van belang. Daarnaast moeten condooms of barrières onder geen enkele omstandigheid meerdere keren gebruikt moeten worden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Hedge, B. (2014). Sexually transmitted infections. In Cambridge Handbook of Psychology, Health and Medicine, Second Edition. https://doi.org/10.1017/CBO9780511543579.232
- Galloway, D. a. (2012). Human papilloma viruses. Retrovirology. https://doi.org/10.1186/1742-4690-9-S1-I23
- Pandhi, D., & Sonthalia, S. (2011). Human papilloma virus vaccines: Current scenario. Indian Journal of Sexually Transmitted Diseases and AIDS. https://doi.org/10.4103/0253-7184.85409
- Bonanni, P., Bechini, A., Donato, R., Capei, R., Sacco, C., Levi, M., & Boccalini, S. (2015). Human papilloma virus vaccination: impact and recommendations across the world. Therapeutic Advances in Vaccines. https://doi.org/10.1177/2051013614557476