Basisverzorging voor constitutioneel eczeem bij baby's
Constitutioneel eczeem bij baby’s is een van de meestvoorkomende huidaandoeningen tijdens de eerste levensmaanden van een baby. Het is een chronische ziekte, en daarom is preventie het belangrijkste als het gaat om de basisverzorging. Verlichting van de symptomen is echter ook zeer belangrijk.
Vroegtijdige opsporing van deze dermatologische aandoening, opgevolgd door een goede behandeling, zal helpen om de symptomen en het ongemak dat het met zich meebrengt te verminderen.
Wat is constitutioneel eczeem bij baby’s?
Constitutioneel eczeem begint meestal tussen de derde en vijfde levensmaand van een kind. In dit stadium komen de huidlaesies vaker voor. Ze ontstaan meestal in de vorm van uitbraken die ongeveer zes weken duren, hoewel ze ook langer aanwezig kunnen zijn.
Constitutioneel eczeem is een inflammatoire huidaandoening die zich manifesteert als een droge huid, en dat is een van de belangrijkste symptomen. Het gaat meestal samen met intense jeuk.
De aandoening blijft meestal actief tot het kind de leeftijd van twee jaar heeft bereikt. Dan kan deze volledig verdwijnen, maar soms blijven kinderen er last van houden. Deze kinderziekte heeft ook een bepaalde erfelijke component. Daarom moet je ook kijken naar je familiegeschiedenis.
Wanneer moet je contact opnemen met de kinderarts?
Constitutioneel eczeem heeft geen specifieke kenmerken. Het varieert van persoon tot persoon. Daarom is het zeer moeilijk om het te onderscheiden van andere vormen van eczeem. Alleen een kinderarts kan het diagnosticeren, na beoordeling van de symptomen van de baby.
Je moet dus je kinderarts raadplegen als je een van de volgende verschijnselen bij je baby opmerkt:
- niet-specifieke huiduitslag, vooral in het gezichtsgebied en in de knie- en elleboogholtes
- uitslag die een tijdje blijft zitten
- veel huilen, omdat het kind erg kan lijden onder de jeuk van deze aandoening
Hoe ontdek je constitutioneel eczeem?
Het kan zich op verschillende manieren uiten. De meestvoorkomende zijn de symptomen die we hier zullen noemen. Meestal verschijnt er uitslag op de wangen, het voorhoofd, de oren en de hoofdhuid. Daarna kunnen deze plekken zich uitbreiden naar de rest van het lichaam, beginnend bij het gezicht.
Dit is meestal jeukende eczeem en soms een zekere mate van exsudatie. Ook kan het zich voordoen in combinatie met een eiwitallergie. Daarom moeten er ook bij een baby allergietests worden uitgevoerd om een diagnose te stellen.
Misschien ook interessant:
Vier tips om luieruitslag te voorkomen
Hoe voorkom je constitutioneel eczeem bij je baby?
Om deze vorm van eczeem te verzorgen, kun je het beste de volgende tips opvolgen:
- Was de kleding van je baby met milde wasmiddelen en vermijd wasverzachter.
- Vermijd warmte, vooral hete lucht. Daarom moet je alle wollen stoffen, kunststoffen en bepaalde vezels die zweet en daarmee ook uitslag bevorderen, vermijden. Gebruik in plaats daarvan alleen katoen.
- Gebruik luchtbevochtigers in een droge omgeving en in gebieden waar de luchtvochtigheid laag is.
- Doe je baby niet te lang in bad of onder de douche, en ook niet meer dan twee of drie keer per week. Te veel water en blootstelling aan chemische producten bevorderen namelijk het ontstaan van huiduitslag. Artsen raden aan om verzurende pH-gel of havermout te gebruiken.
- Breng meerdere malen per dag, via een zachte massage, vochtinbrengende crèmes aan die speciaal voor baby’s zijn gemaakt. Zorg dat de huid het product goed opneemt.
Medische behandeling
Er zijn situaties waarbij de symptomen van constitutioneel eczeem bij baby’s medische behandelingen en controle door een arts nodig hebben om complicaties te voorkomen, namelijk de volgende:
- Het is noodzakelijk om een kinderarts te raadplegen om het patroon van de ontstekingsremmende behandeling te bepalen wanneer er uitbraken zijn. Ook moet je de verzachtende lotions die je tijdens de preventiefase hebt gebruikt dan niet langer gebruiken.
- Om het ontstaan van huidinfecties te voorkomen. Deze verschijnen meestal als gevolg van het krabben nadat de jeuk begint. Ook moet je zorgen voor een goede hygiëne.
Als de kinderarts denkt dat er sprake kan zijn van een infectie, dan kan hij of zij de toepassing van actuele of systemische antibiotica voorschrijven.
De meest voorgeschreven geneesmiddelen voor deze aandoening zijn plaatselijke corticosteroïden. Je hoeft niet bang te zijn om ze te gebruiken, zolang je dat maar correct doet. Ze bieden veel voordelen voor baby’s die lijden aan eczeem.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Capdevila, E. F. (2002). Dermatitis atópica. https://www.aeped.es/sites/default/files/documentos/dermatopica.pdf
- Cáceres, H., & Rueda, M. (1999). Dermatitis atópica. Dermatología Peruana, 9(2), 24-31. https://algoritmos.aepap.org/adjuntos/dermatitis_atopica.pdf
- Urueña, I. C., Vázquez, C. D., Garcinuño, A. C., Merino, A. G., Bernabé, J. M., Pérez, J. P., … & de Phadiatop, G. D. E. A. (2010, January). Perfil de sensibilización alérgica en niños de 0 a 5 años con sibilancias o dermatitis atópica. In Anales de Pediatría (Vol. 72, No. 1, pp. 30-41). Elsevier Doyma. https://www.analesdepediatria.org/es-perfil-sensibilizacion-alergica-ninos-0-articulo-S169540330900592X