Baking soda om nagelschimmel te bestrijden
Nagelschimmel, ook bekend onder de medische term als onychomycose , is een infectie die veroorzaakt wordt door dermatofyten. Deze komt vaak voor op handen en voeten. Aangezien je ledematen vaak in contact komen met warme en vochtige toestanden, kunnen deze micro-organismen zich hier erg goed voortplanten en snel verspreiden. Hierdoor zullen je nagels er al snel onverzorgd en slecht gaan uitzien. In dit artikel zullen we het gebruik van baking soda om nagelschimmel te bestrijden bespreken.
Vaak voorkomende symptomen zijn roodheid, jeuk en afbladderende huid.
Gelukkig bestaan er middelen die schimmels bestrijden en die je kan gebruiken om infecties onder controle te houden, zonder dat je hierbij naar agressieve chemische producten moet grijpen.
Een van deze producten is baking soda, een natuurlijk product dat zowel in het huishouden als de geneeskunde alom bekend is vanwege de vele toepassingen. We leggen je vandaag uit waarom dit product zo effectief werkt om nagelschimmel te bestrijden en hoe je het moet gebruiken om zo snel mogelijk resultaat te zien.
Baking soda om nagelschimmel te bestrijden
Alvorens we dieper ingaan op hoe je baking soda moet gebruiken om nagelschimmel te bestrijden, willen we erop wijzen dat de resultaten niet meteen zichtbaar zullen zijn. Het product gaat wel vanaf de eerste behandeling de strijd aan met de nagelschimmel.
Het duurt alleen een tijdje alvorens de schimmel volledig verwijderd is. Daarom dat het dus belangrijk dat je de behandeling volhoudt en dat je de aanbevelingen zorgvuldig opvolgt om volledig van het probleem af te komen.
Daarnaast kan je de bestanddelen nog versterken door bijvoorbeeld appelazijn toe te voegen. Dit is ook een schimmelbestrijdend product en erg gezond. Beide producten zijn waarschijnlijk terug te vinden in je keuken en zijn erg goedkoop.
Lees ook: IJswater voor je voeten
Ingrediënten
- 6 koppen water (1,5 liter)
- 1/2 kop appelazijn (125 ml)
- 3 eetlepels baking soda (30 g)
Instructies
- Verwarm het water tot een temperatuur die je voeten nog net kunnen verdragen.
- Voeg de appelazijn toe en giet dit mengel in een grote kom.
- Dompel je voeten in de vloeistof en laat het 15 tot 20 minuten inwerken.
- Droog na deze tijd je voeten en nagels zorgvuldig. Smeer ze in met een pasta gemaakt van baking soda en wat water.
- Laat de pasta ongeveer 10 minuten inwerken en spoel het dan af.
- Gebruik circulaire bewegingen bij het insmeren om het bovenste gedeelte van de nagel en de omliggende huid te exfoliëren.
- Herhaal dit proces elke avond tot de nagel er beter uit begint te zien.
- Je kan indien gewenst een beetje citroensap of waterstofperoxide toevoegen om de schimmelwerende effecten te versterken.
Waarom baking soda gebruiken om nagelschimmel te bestrijden?
Baking soda is een wit poeder dat al eeuwenlang gebruikt wordt in zowel bereidingen als voor schoonmaakwerk in en rond het huis.
De antiseptische, antifungale en basische eigenschappen zijn algemeen bekend. Ze kunnen handig zijn bij het bestrijden van verschillende infecties.
Er zijn ook vele topische toepassingen bekend van baking soda, dat werkt als een natuurlijke exfoliant en geschikt is voor de behandeling van allergieën. Het bestrijdt ook huidinfecties en bevat actieve ingrediënten die de aanwezigheid van schimmel op en onder de nagel verminderen.
Ook is het handig om weten dat baking soda ook gebruikt kan worden als natuurlijke deodorant. Het neutraliseert de lichaamsgeur en helpt tegen overmatig zwetende voeten.
Lees ook: Tips voor sterkere nagels
Waar moet ik nog aan denken bij het bestrijden van nagelschimmel?
Hoewel deze behandeling op zich al erg goed werkt om dit soort infecties te behandelen, zijn er nog een aantal aanbevelingen om rekening mee te houden om een zo optimaal mogelijk resultaat te behalen.
- Ten eerste: probeer vochtige en warme plaatsen te vermijden tijdens de behandeling. Deze zullen namelijk het voortplanten van de schimmel stimuleren.
- Draag dus ook open en ademende schoenen, zodat je voeten vrij blijven van zweet en bacteriën.
- Het is ook erg belangrijk om je handen en voeten steeds goed af te drogen nadat ze in contact komen met vocht. Aangezien vocht de schimmel aanleiding geeft om zich voort te planten.
- Was en ontsmet alle materialen die je gebruikt voor nagelverzorging. Anders loop je het risico dat je andere, niet besmette nagels ook besmet.
Blijft het probleem voortduren? Als je de behandeling en tips nauwlettend gevolgd hebt en de schimmel verder blijft groeien, kan je het beste een dokter raadplegen om verdere behandelingen uit te proberen.
Het belangrijkste is om geduld te hebben en het probleem tijdig aan te pakken. Zodat de schimmel zich niet al te ver kan verspreiden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Sandoval, N. J., Arenas, R., Giusiano, G., García, D., Chávez, L., & Zúniga, P. (2012). Diagnóstico y tratamiento de dermatofitosis. Revista Médica Hondureña.
- Nuño, N., & Losada, D. P. (2005). Dermatofitosis o tiñas. Guías Clínicas.
- Salas-Campos Ingrid, G.-M. N. T. C.-D. P. J. (2009). Onicomicosis por hongos fuliginosos. Acta Médica Costarricense.