Eet voedsel dat rijk is aan flavonoïden tegen angst
Wellicht heeft de titel van dit artikel je verbaasd. Wat hebben de flavonoïden in ons voedsel nu weer te maken met hun werking tegen angst?
In werkelijkheid bestaat er echter een nauw verband tussen de twee. Een onderzoek uit 2014 zou dat hebben aangetoond.
Hoewel er op dit moment medicijnen worden ontwikkeld die dit element bevatten, kunnen we in de tussentijd ook voedingsmiddelen consumeren die rijk zijn aan flavonoïden om van deze eigenschap te profiteren.
Als je slechts acht aardbeien per dag eet, dan is de hoeveelheid actieve stof die je binnenkrijgt natuurlijk bijna te verwaarlozen, maar toch is het een begin. Het is een goed idee om een natuurlijk supplement rijk aan voedingsstoffen te overwegen, mits goedkeuring van je arts.
We moeten echter ook opmerken dat het onderzoek in kwestie uitgevoerd werd met ratten. De effecten op mensen zijn dus waarschijnlijk nog onzeker.
Lees ook:
Vitamine D als supplement
Probeer deze voedingsmiddelen tegen angst
1. Cacaobonen
Cacaobonen zijn werkelijk heerlijk! Wanneer je cacaobonen met mate en in combinatie met een gebalanceerd dieet eet, dan kunnen ze dankzij het hoge flavonoïdengehalte mogelijk zeer gunstig zijn.
Veel mensen weten al dat cacaobonen vroeger traditioneel werden gebruikt als medicijn en als vorm van therapie om de gemoedstoestand te verbeteren en een verscheidenheid aan ziektes te behandelen.
2. Vlierbessen
- Vlierbessen zijn rijk aan vitamine C en flavonoïden, waardoor ze gezien kunnen worden als een geweldig dagelijks supplement om angst tegen te gaan.
- Vergeet daarnaast niet dat vlierbessen een natuurlijke bron van voedingsstoffen zijn, met name de B-complexvitamines, vitamine B1, B2, B5, B6 en foliumzuur.
- De bessen hebben een geweldige antioxidante werking.
- Ze zouden het immuunsysteem versterken.
- Bij de apotheek verkopen ze vlierbessen ook in de vorm van tabletten. Je kunt ze natuurlijk ook gewoon alsnog rauw en gewassen blijven consumeren.
3. Bosbessen
We weten allemaal wel dat bosbessen niet altijd verkrijgbaar zijn in de supermarkt. Toch zouden de besjes een van de gezondste en geneeskrachtige voedingsmiddelen zijn die er bestaan.
4. Johannesbroodpitmeel
Johannesbroodpitmeel is een gezond, natuurlijk en sterk aanbevolen alternatief voor klassieke, geraffineerde, witte bloemsoorten die schadelijk zouden zijn voor de gezondheid.
5. Witte thee
Wist je dat witte thee meer antioxidanten bevat dan elke andere natuurlijke drank? Witte thee biedt meer voordelen dan groene thee en wel om deze redenen: de thee is rijk aan flavonoïden en bevat minder cafeïne.
Hierdoor biedt de thee misschien minder energie, maar zou deze drank een uitstekende natuurlijke infusie zijn om dagelijkse angst tegen te gaan. Witte thee heeft een milde en aangename smaak.
Vergeet dus vooral niet om een pakje te halen bij de drogisterij.
6. Açaibessen
De wetenschappelijke benaming is Euterpe Oleracea. Heb je ze weleens geprobeerd? Is het mogelijk om açaibessen te kopen in de supermarkt bij jou in de buurt?
Zo ja, dan raden wij aan dit meteen te doen. Eet deze bessen regelmatig (zes tot acht per dag). Ze zouden namelijk een geweldig middel zijn om milde angst en nervositeit te behandelen.
Opmerking: vertrouw nooit volledig op natuurlijke remedies en bezoek altijd eerst je therapeut of dokter.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Fernández, SP, Nguyen, M., Yow, TT, Chu, C., Johnston, GAR, Hanrahan, JR, y Chebib, M. (2009). Los glucósidos flavonoides, mirricitrina, gosipina y naringina ejercen acción ansiolítica en ratones. Neurochemical Research , 34 (10), 1867-1875. https://doi.org/10.1007/s11064-009-9969-9
- Toumi, M. L., Merzoug, S., Baudin, B., & Tahraoui, A. (2013). Quercetin alleviates predator stress-induced anxiety-like and brain oxidative signs in pregnant rats and immune count disturbance in their offspring. Pharmacology Biochemistry and Behavior, 107, 1–10. https://doi.org/10.1016/j.pbb.2013.03.009