Alles wat je moet weten over uienshampoo
Uienshampoo is momenteel een populair haarproduct op de markt. Door zijn samenstelling is het namelijk een ideale aanvulling om overmatig haarverlies, droogheid en breuk, te verminderen naast andere haaraandoeningen. Dat is mooi, maar is het ook effectief? Waar is het bewijs, als dat er al is?
Het komt waarschijnlijk niet als een verrassing dat uien veel gezondheidseigenschappen hebben en natuurlijk ook voor de hoofdhuid.
Uien bevatten namelijk flavonoïden, vitaminen, mineralen en andere fytochemicaliën. Het is dus een geweldig ingrediënt om in je schoonheidsritueel op te nemen. In het artikel van vandaag lees je alles wat je wilt weten over deze shampoo. Lees verder!
De voordelen van uienshampoo
Niets is 100% effectief als het gaat om de gezondheid van je hoofdhuid. Houd er dus rekening mee dat het van veel factoren afhangt, zoals voeding, gezondheidstoestand en het gebruik van medicijnen en dergelijke. Wees je er dus van bewust dat een uienshampoo geen wonderen verricht.
Het huidige bewijs over de effecten op het haar is beperkt en er is meer onderzoek nodig om de effectiviteit te bevestigen. Toch suggereren anekdotische gegevens en kleine studies dat het nuttig kan zijn tegen alopecia, roos en droog haar. Laten we dat gegeven eens van dichterbij bekijken.
Lees ook eens:
4 natuurlijke shampoos die je thuis kunt maken
Haargroei
In een studie in het Journal of Drug Delivery and Therapeutics (Engelse link) werd vastgesteld dat uien een gezonde haargroei bevorderen. Met name de uienextracten toegevoegd aan een kokosnoot-, castor- en eucalyptusshampoo boden de volgende voordelen:
- Het stimuleerde de groei.
- Het voedde de haarfollikels.
- Ook hydrateerde het de haarstrengen en de hoofdhuid.
Vermindering van overmatige haaruitval
Behalve dat uienshampoo de haargroei stimuleert, lijkt het ook een hulpmiddel te zijn tegen overmatige haaruitval. In dit verband concludeerde een kleine studie in The Journal of Dermatology (Engelse link) dat uiensap potentieel heeft als behandeling voor alopecia. Er is echter meer onderzoek en bewijs nodig.
Hydratatie en revitalisatie
De voedingsstoffen in uien kunnen helpen om droog en broos haar er weer gezond uit te laten zien. Zoals een artikel in Life Science Journal stelt (Engelse link), bevat het flavonoïden zoals kaempferol en quercetine, die antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen hebben.
Deze stoffen minimaliseren niet alleen de negatieve impact van vrije radicalen op het haar, maar bevorderen ook de doorbloeding en het transport van voedingsstoffen. Het resultaat? Gehydrateerd zijdezacht haar.
Bestrijding van roos
Remedies op basis van uien zijn een veelgebruikt hulpmiddel bij de bestrijding van roos. Mensen schrijven het toe aan zijn schimmelwerende- en antimicrobiële eigenschappen, wat dit zou kunnen verklaren.
Ook een studie in het tijdschrift Fitoterapia (Engelse link), concludeert dat ui veelbelovende effecten heeft tegen schimmel-geassocieerde ziekten. Vooral tegen Malassezia furfur, de veroorzaker van roos.
Onze uienshampoo
Er is een grote verscheidenheid aan uienshampoos op de markt. Je kunt er echter gemakkelijk zelf een thuis maken door de onderstaande stappen te volgen. Op die manier kun je het gemakkelijk en goedkoop uitproberen.
Ingrediënten
- 1 middelgrote rode ui
- 350 ml van je favoriete shampoo
Instructies
- Allereerst, zorg voor een lekker geurende shampoo die de geur van de ui kan verbergen.
- Snij vervolgens de ui in kleine stukjes en doe ze in de shampoofles.
- Sluit de fles, schud goed en laat de fles 10 tot 15 dagen op een koele, donkere plaats staan.
- Zeef tot slot de shampoo en begin je uienshampoo te gebruiken.
Hoe gebruik je de uienshampoo?
- Breng een scheutje shampoo aan op het haar en de hoofdhuid en masseer vijf tot acht minuten.
- Herhaal de behandeling twee tot drie keer per week gedurende ongeveer 3 maanden.
- Sla het daarna ongeveer een maand over en herhaal de behandeling.
Ook interessant om te lezen:
Maskers met tea tree olie om haarverlies te bestrijden
Aanbevelingen voor het gebruik van uienshampoo
Deze shampoo kan de gevoelige huid irriteren, dus doe een kleine test voordat je hem gebruikt. Ga je gang en gebruik je uienshampoo als er geen ongewenste reacties zijn. Gebruik het anders niet.
Tot slot, sla het gebruik over als je een hoofdhuidaandoening hebt. Raadpleeg zoals altijd een dermatoloog, die je meer kan vertellen over welke stoffen veilig voor je zijn. Deze deskundige kan beoordelen of het voor jou een goed idee is om dit soort shampoo te gebruiken.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Sharquie, K. E., & Al-Obaidi, H. K. (2002). Onion Juice (Allium cepa L.), A New Topical Treatment for Alopecia Areata. The Journal of Dermatology, 29(6), 343–346. https://doi.org/10.1111/j.1346-8138.2002.tb00277.x
- Patel, N.R., Mohite, S., & Shaha, R.R. (2018). FORMULATION AND EVALUATION OF ONION HAIR NOURISHING SHAMPOO. Journal of Drug Delivery and Therapeutics, 8, 335-337.
- Shafiq, S., Shakir, M., & Ali, Q. (2017). Medicinal uses of Onion (Allium cepa L.): An Overview. Life Science Journal, 14(6), 100–107. Retrieved from http://www.lifesciencesite.comOnline