Alles wat je moet weten over een reactieve huid

Reactiviteit van de huid manifesteert zich in de vorm van roodheid, droogheid, irritatie en andere ongemakkelijke problemen die gemakkelijk kunnen worden verward met een verscheidenheid aan huidaandoeningen. Dus, wat betekent het om een reactieve huid te hebben en hoe kun je deze behandelen?
Alles wat je moet weten over een reactieve huid

Laatste update: 24 september, 2020

Een reactieve huid is een vrij algemeen probleem dat te maken heeft met overgevoeligheid voor verschillende factoren. Deze toestand manifesteert zich in de vorm van plotselinge roodheid, droogheid, glans of irritatie. In veel gevallen zijn de oorzaken onbekend.

Dit fenomeen komt vaker voor bij vrouwen. Deskundigen schatten zelfs dat één op de drie vrouwen last heeft van een reactieve huid. Sommigen van hen ervaren symptomen zo vaak dat ze ze uiteindelijk als ‘normaal’ interpreteren terwijl ze dat echt niet zijn. Veel dermatologen vinden het ook moeilijk om dit type huid te classificeren.

Reactiviteit van de huid wordt ook vaak aangeduid als gevoelige huid, geïrriteerde huid, intolerante huid, enz. Maar deze termen zijn niet precies.

Een reactieve huid is op zichzelf geen ziekte, maar veroorzaakt wel ongemak bij degenen die het ervaren. Dus wat veroorzaakt een reactieve huid? En wat kunnen mensen doen om hun symptomen onder controle te houden?

Wat is een reactieve huid?

Tot voor kort sprak men over deze aandoening met de term ‘gevoelige huid’. Dermatologen zijn echter van mening dat de term ‘reactieve huid’ nauwkeuriger is.

Het wordt gedefinieerd als een type huid dat ongemakkelijke sensaties veroorzaakt, waaronder een branderig gevoel, jeuk, pijn of een prikkelend gevoel, waardoor er een verwekker wordt getriggerd die dit soort reacties niet zou moeten veroorzaken.

Huidreactiviteit treedt inderdaad alleen op als geen enkele andere pathologie de veranderingen in iemands huid kan verklaren. Met andere woorden, de symptomen kunnen niet worden verklaard door een allergie (Engelse link) voor een bepaalde stof of de aanwezigheid van een agressief middel. zoals een schurende zeep.

Een ander kenmerk van deze aandoening is dat deze in het algemeen met tussenpozen optreedt. Met andere woorden, de symptomen verschijnen en verdwijnen weer. Vaak is het gebruik van cosmetica een trigger.

wat je moet weten over een reactieve huid

De oorzaken van een reactieve huid

De wetenschap begrijpt de redenen waarom een reactieve huid bestaat nog niet helemaal. Er zijn echter drie hypothesen die dit fenomeen zouden kunnen verklaren, die we hieronder zullen noemen:

  • Epidermische hypothese. Beweert dat de huidbarrière van de opperhuid defect is. Daarom beschermt het de huid niet voldoende tegen invloeden van buitenaf.
  • Biochemische hypothese. Deze hypothese geeft aan dat deze gevallen anomalieën en kanalen zijn die bekend staan als TRP-kanalen (transient receptor potential channels- Engelse link). Deze bevinden zich in het meest externe deel van de epidemische cellen en in zenuwuiteinden.
  • Neurogene hypothese. Deze hypothese geeft aan dat mensen met een reactieve huid een lager aantal intra-epidermale zenuwvezels hebben. Tegelijkertijd vertonen ze een grotere afgifte van ontstekingsmediatoren.

Tegelijkertijd hebben experts vastgesteld dat er met name enkele agens zijn die reactiviteit in de huid veroorzaken. Deze lijst bevat de volgende:

  • Het verkeerd gebruik van cosmetica.
  • De voortdurende blootstelling aan bepaalde chemicaliën.
  • Millieuverontreiniging.
  • Warmte- en stralingsbehandelingen.
  • Extreme temperaturen.
  • Bepaalde medicijnen.
  • Spanning.
  • Slaapgebrek.
  • Lage luchtvochtigheid.
  • Alcohol.
  • Pittig voedsel of zeer gekruid voedsel.
Huid van dichtbij bekeken

Welke stappen moet je nemen om huidreactiviteit te voorkomen?

Mensen die een reactieve huid hebben, moeten voorzichtig zijn met de producten die ze gebruiken. Het is het beste om een dermatoloog te raadplegen, zodat de professional kan aangeven welke specifieke producten het beste zijn voor elk specifiek geval.

Het is belangrijk om bepaalde aanpassingen in je schoonheidsroutine aan te brengen en om de reiniging en hydratatie van de huid te optimaliseren. Het gebruik en opnieuw aanbrengen van zonnebrandcrème om de twee tot drie uur is ook van fundamenteel belang.

Tegelijkertijd is het belangrijk om cosmetica te vermijden die potentieel irriterende ingrediënten bevatten. Denk bijvoorbeeld aan propyleenglycol, TCA, AHA, alcohol. Ook moeten mensen met een reactieve huid hydraterende crèmes met retinoïden en hydroxyzuren vermijden. Daarnaast kunnen antiverouderingsproducten en sterke exfolianten ook irriterend zijn.

Om een reactieve huid te reinigen en te hydrateren, kun je het beste lotions en crèmes gebruiken in plaats van andere producten. Je moet deze producten aanbrengen door ze op de huid te deppen, zonder wrijving.

Reactieve huid: slotoverwegingen

Het behandelen van een reactieve huid is complex, evenals het diagnosticeren ervan. Allereerst moet een dermatoloog alle andere mogelijke aandoeningen uitsluiten. Vervolgens kan hij of zij aangeven welke producten het beste zijn voor elke individuele patiënt. Op dezelfde manier moet de professional bepalen welke producten het meest triggeren.

Soms bevelen artsen medicijnen aan die vaak worden gebruikt om een atopische huid te behandelen, die ook effectief blijken te zijn bij een reactieve huid.

In ieder geval is het essentieel dat personen met deze huidaandoening hun huid hydrateren. Dit betekent niet alleen het gebruik van hydraterende lotions, maar ook bijvoorbeeld veel water drinken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Farage MA. The Prevalence of Sensitive Skin. Front Med (Lausanne). 2019;6:98. Published 2019 May 17. doi:10.3389/fmed.2019.00098
  • Misery L. Peaux sensibles, peaux réactives [Sensitive skin, reactive skin]. Ann Dermatol Venereol. 2019;146(8-9):585‐591. doi:10.1016/j.annder.2019.05.007
  • Caterina MJ, Pang Z. TRP Channels in Skin Biology and Pathophysiology. Pharmaceuticals (Basel). 2016;9(4):77. Published 2016 Dec 14. doi:10.3390/ph9040077
  • Son JY, Jung MH, Koh KW, et al. Changes in skin reactivity and associated factors in patients sensitized to house dust mites after 1 year of allergen-specific immunotherapy. Asia Pac Allergy. 2017;7(2):82‐91. doi:10.5415/apallergy.2017.7.2.82
  • Kitson N, Thewalt JL. Hypothesis: the epidermal permeability barrier is a porous medium. Acta Derm Venereol Suppl (Stockh). 2000;208:12‐15. doi:10.1080/000155500750042808
  • Bárcenas, A. P. L., Arenas Guzmán, R., Vega Memije, M. E., Castrillón Rivera, L. E., & Palma Ramos, A. (2008). Identificación de células y mediadores inflamatorios en lesiones de pacientes con diagnóstico de micetoma. Dermatología Revista Mexicana, 52(6), 247-253.
  • Muizzuddin N, Marenus KD, Maes DH. Factors defining sensitive skin and its treatment. Am J Contact Dermat. 1998;9(3):170‐175.
  • Taberner, J. E., Rodríguez, R. S., & Tapia, A. G. (2011). La piel sensible. Más dermatología, (13), 4-13.
  • Akaishi S, Ogawa R, Hyakusoku H. Keloid and hypertrophic scar: neurogenic inflammation hypotheses. Med Hypotheses. 2008;71(1):32‐38. doi:10.1016/j.mehy.2008.01.032

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.