Alles over het introduceren van vast voedsel bij baby's

Wanneer een baby zes maanden oud is, treedt er een belangrijke verandering op in zijn dieet: het wordt namelijk tijd dat hij vast voedsel gaat eten. Hoewel het voor ouders een uitdaging is om vast voedsel aan baby's te introduceren, is hun lichaam er op voorbereid.
Alles over het introduceren van vast voedsel bij baby's

Geschreven door Rafael Victorino Muñoz

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het introduceren van vast voedsel bij baby’s is een delicate aangelegenheid. Het moet geleidelijk gebeuren als een baby een paar maanden oud is.

Tijdens de zwangerschap speelt de placenta een rol bij de voeding van de foetus. Daarom moet het spijsverteringssysteem van de baby zich na de geboorte aanpassen. Dit is de reden waarom pasgeborenen niet alle soorten voeding tolereren.

In dit artikel vertellen we je alles over het introduceren van vast voedsel bij baby’s, hoe je weet dat je baby hier klaar voor is, het aanbevolen voedsel en enkele algemene richtlijnen waarmee je rekening moet houden.

Het introduceren van vast voedsel: hoe weet je dat je baby er klaar voor is?

Baby’s mogen tijdens de eerste maanden van hun leven uitsluitend borstvoeding krijgen. Als je baby zes maanden oud is, kun je beginnen met het introduceren van vast voedsel. Baby’s kunnen echter tot de leeftijd van twee jaar borstvoeding blijven krijgen (Engelse link), terwijl ze tegelijkertijd ander voedsel eten.

Naast leeftijd is een tweede element waar je rekening mee moet houden gerelateerd aan lengte en gewicht. Als baby’s ongeveer vier maanden zijn, wegen ze twee keer zo veel als bij de geboorte.

In sommige specifieke gevallen kan de noodzaak om vast voedsel te introduceren worden geëvalueerd, hoewel het specifieke uitzonderingen zouden zijn die een kinderarts zou moeten aangegeven.

Andere aspecten waarmee rekening gehouden moet worden, zijn verschillende signalen die het lichaam van de baby afgeeft. Het volgende geeft aan dat een baby klaar is om vast voedsel te verdragen. De baby:

  • kan blijven zitten en kan zijn hoofd rechtop houden
  • toont interesse in voedsel om hem heen
  • opent zijn mond om voedsel in de mond te kunnen krijgen
  • maakt kauwgebaren of bewegingen
Alles over het introduceren van vast voedsel bij baby's

Aanbevolen voeding voor deze fase

Je kunt veel verschillende soorten voedsel in het dieet van je baby opnemen om deze fase te beginnen. Sommige worden echter meer aanbevolen dan andere. Enkele van de aanbevolen voedingsmiddelen:

  • Granen. Rijst, haver, maïs of gerst zijn voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamines en mineralen. Bovendien zijn het belangrijke bronnen van vezels.
  • Groenten. Ze zijn rijk aan veel verschillende voedingsstoffen, zelfs eiwitten. Je kunt hier goed babyvoeding van maken.
  • Fruit. Dit is al erg lekker op zich. Kies bij voorkeur voor vers fruit, geen fruit uit blik.
  • Voeding van dierlijke oorsprong. Vlees en vis zijn rijk aan eiwitten, vitamine A, ijzer, zink, fosfor en calcium. Wat eieren betreft raden experts aan om vanwege voedselallergieën te wachten tot de baby minstens een jaar oud is, om hun tolerantie met een kleine portie te testen.
  • Peulvruchten. Ze zijn de beste bron van eiwitten van niet-dierlijke oorsprong.

Introductie van vast voedsel bij baby’s: hoe het te doen

Als het gaat om het introduceren van vast voedsel, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de baby geen nieuw voedsel afwijst. Hoewel dit in het begin kan gebeuren, moet je hieraan blijven werken.

Je moet allereerst kleine hoeveelheden voedsel toedienen. Bedenk dat baby’s veel minder voedsel eten dan volwassenen. Je moet hun spijsverteringsstelsel dus voldoende tijd geven om zich aan de verandering aan te passen. Raak dus niet gefrustreerd als je baby niet veel van het voedsel eet.

Ten tweede is het gemakkelijker om vast voedsel te introduceren door af te wisselen met borstvoeding of flesvoeding. Dit betekent dat je je baby een flesje of borstvoeding moet geven, hem vervolgens een theelepel vaste voeding geeft en daarna meer melk. Zo went de baby aan het eten.

Tijdens het proces kan de baby met het eten gaan spelen. Soms komt het op hun gezicht, handen, slabbetje of vloer terecht, waar dan ook, behalve in hun mond. Mopper niet op je baby, anders kan het zijn dat hij het eten de volgende keer weigert.

Integendeel, je moet zachtjes met ze praten en ze aanmoedigen om te eten. Als je baby huilt of zijn mond niet wil openen, kun je beter wachten in plaats van aandringen.

Veranderingen bij baby’s wanneer ze vast voedsel gaan eten

Wanneer je vast voedsel gaat introduceren, zul je veel veranderingen bij je baby opmerken. Zijn ontlasting zal steviger zijn en ook de kleur en geur ervan zal veranderen. Ook wordt de urine meer troebel.

Hoewel sommige stoelgangen onverteerbare voedselresten kunnen bevatten, hoef je je hier niet ongerust over te worden. De frequentie van stoelgang kan ook variëren en wordt minder frequent. Dit is echter geen teken van constipatie (Engelse link).

Aan de andere kant zul je merken dat, naarmate je baby zich aanpast aan vast voedsel, hij meer eetlust krijgt en grotere porties eet. Beetje bij beetje stoppen ze met hun flesje of de borstvoeding.

Algemene aanbevelingen voor babyvoeding

Hier zijn enkele eenvoudige aanbevelingen die je zou moeten overwegen als je eenmaal begint met het introduceren van vast voedsel bij je baby:

  • Voedsel dat ze met hun handen kunnen eten. Meestal moet je in dit stadium je baby met een lepel voeden. Je moet je baby het voedsel echter in de hand laten nemen en het zelf opeten als hij dat wil. Zorg er gewoon voor dat hij geen grote happen neemt.
  • Probeer verschillende voedingsmiddelen. Geef je kind echter niet veel verschillende soorten voedsel tegelijk. Met andere woorden, het is het beste om ze één soort voeding per keer te geven. Op deze manier weet je welke voeding ze het lekkerste vinden. Probeer vandaag bijvoorbeeld granen, morgen een groentepuree.
  • Vruchtensap. Je kunt vruchtensappen maken die je met een flesje aan je baby kunt geven, zolang het fruit maar vers is. Voeg geen suiker toe aan babysapjes.
Het is ok als een baby met zijn eten wil spelen

Niet alle vaste voedingsmiddelen zijn goed voor baby’s

Sommige ouders maken zich misschien zorgen als hun baby in het begin niet veel vast voedsel eet. Maar het is prima als een baby om te beginnen ongeveer 100 gram eet, zodat hij zich aan kan passen.

Sommige voedingsmiddelen die je je baby niet moet geven, zijn ingeblikt voedsel, vleeswaren, conserven, popcorn en ander voedsel waarin ze zich kunnen verslikken. Het is essentieel om de grootte van de hapjes te checken om ongelukken te voorkomen.

Probeer het voedsel altijd te pureren, zodat je baby het goed kan doorslikken. Geef je baby geen voeding dat nog heel is. Voeg tot slot geen zout of kruiden toe, want die zijn niet nodig voor hun smaakpapillen. Ze kunnen zelfs het risico op chronische ziekten vergroten (Engelse link).


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • De la Torre J. Pediatría accesible: guía para el cuidado del niño. México: Siglo XXI, 1998.
  • Eisenberg A, Murkoff H, Hathaway S. El primer año del bebé. Bogotá: Norma, 2010.
  • Organización Panamericana de la Salud. La alimentación del lactante y del niño pequeño: Capítulo Modelo para libros de texto dirigidos a estudiantes de medicina y otras ciencias de la salud. Washington: OPS, 2010.
  • UNICEF. Estado Mundial de la Infancia. Niños, alimentos y nutrición: crecer bien en un mundo en transformación. Nueva York: UNICEF, 2019.
  • UNICEF. Evaluación del crecimiento de niños y niñas. Argentina: Gobierno de la Provincia de Salta, 2012.
  • Vallet M. Educar a niños y niñas de 0 a 6 años. Madrid: Wolters Kluwer, 2007.
  • Walker W, Humphries C. Alimentación sana para niños. Barcelona: Paidós, 2011.
  • Pérez-Escamilla, Rafael. “Evidence based breast-feeding promotion: the Baby-Friendly Hospital Initiative.” The journal of nutrition 137.2 (2007): 484-487.
  • Pérez-Escamilla, Rafael, Sofia Segura-Pérez, and Megan Lott. “Feeding guidelines for infants and young toddlers: a responsive parenting approach.” Nutrition Today 52.5 (2017): 223-231.
  • Madani, Shailender, Lisa Tsang, and Deepak Kamat. “Constipation in children: a practical review.” Pediatric annals 45.5 (2016): e189-e196.
  • Bournez, Marie, et al. “Use of added sugar, salt and fat in the first year in France and associated factors in the ELFE cohort study.” 5. international conference on Nutrition and growth. 2018.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.