Alles wat je moet weten over de Psoas Major of de "Spier van de Ziel"
De psoas major is een spier die zich over de lengte van de lumbale regio van de wervelkolom en in het bekken bevindt.
Deze spieren zijn de grootste en de sterkste van allemaal. Ze zijn ook bekend als de heupflexoren.
Het zijn deze spieren die ons in staat stellen om handelingen uit te voeren, zelfs de meest eenvoudige. Daar zijn vele voorbeelden van: fietsen, liggen, rechtop staan, dansen, je uitrekken, door de knieën buigen, en de meerderheid van de klassieke yogabewegingen.
Maar in de titel hebben we nog een verrassend aspect vermeld dat je wellicht zal interesseren. De psoas major is vooral bekend als de “spier van de ziel”.
De reden dat men deze suggestieve en dichterlijke term gebruikt, is gebaseerd op twee kernfactoren:
- Het eerste gegeven is dat de spier één van de diepst gelegen spieren in je lichaam is. Het bevordert de beweging maar het zorgt er vooral voor dat we stabiel zijn.
- Het tweede aspect is al even opvallend. De psoas major heeft veel te maken met onze emotionele wereld. Het speelt een rol in het proces waarbij spanning wordt vrijgelaten en stress en angst en meer gekanaliseerd worden.
Heb je nog nooit van deze “spier van de ziel” gehoord? Dan zijn we ervan overtuigd dat je de volgende informatie interessant zal vinden.
De psoas major en onze emotionele wereld
Deze structuur draagt bij tot ons evenwicht en ons vermogen om brede bewegingen te maken.
We nemen deze spier niet waar. Als we er nog nooit van gehoord hebben, dan weten we niet eens waar hij ligt. Maar eigenlijk merken we allemaal dat die spier er is telkens als we gedurende lange tijd zitten en rugpijn hebben.
We voelen het wanneer we last hebben van lage rugpijn. Dat gebeurt ook wanneer de heup pijn doet of wanneer we pijnscheuten voelen tussen de tussenwervelschijven.
Tussen het middenrif en de bekkenbodem: bescherming, stabiliteit en welzijn
De psoas major bevindt zich precies op die plaats, in de meeste intieme zone van het lichaam. Het is verbonden met het middenrif en de bekkenbodem en opgesplitst in twee delen:
- Een diepliggend deel, dat van de eerste tot de vijfde lumbale wervel gaat.
- Een deel dat oppervlakkiger ligt in de lumbale wervels van de borstkas.
Het is ook belangrijk om te vermelden dat deze spier ons niet alleen helpt om de wervelkolom stabiel te houden. Maar hij is ook essentieel om een goede “hechting” te verschaffen voor de organen in de buik.
- De psoas major werkt niet alleen als een spier. Hij is ook een boodschapper voor het centrale zenuwstelsel.
- Deze structuur is verbonden met het middenrif door middel van bindweefsel of fascia. Daardoor werkt deze spier als een berichtgever van de vele emoties die we intensief in de maag voelen (dit wordt soms ook de “tweede hersenen” genoemd).
- Dat betekent dat de spier van de ziel heel vaak betrokken is bij basisfactoren zoals ademen of angstreflexen, stress en bezorgdheid.
- Wanneer we een jachtig leven leiden, dan worden er grote hoeveelheden cortisol en adrenaline vrijgemaakt in het bloed. Dit zal ervoor zorgen dat de psoas major zich aanspant.
- Dit bereidt ons voor om te vluchten. Deze vluchtreactie heeft als doel te ontsnappen aan de dingen die de hersenen interpreteren als schadelijk en gevaarlijk.
- Als we gedurende meerdere weken of maanden in deze staat van grote angst of stress verkeren, dan zal deze spier uiteindelijk verharden.
De verharding van de psoas major of de spier van de ziel heeft een aantal gevolgen. Je zal beginnen last te krijgen van rugpijn, ischias en verteringsproblemen. Soms krijgen vrouwen zelfs pijnlijkere menstruaties…
Lees ook dit artikel: Opgekropte emoties kunnen lichamelijke gevolgen hebben
Draag zorg voor de spier van de ziel en geef er voldoende aandacht aan
De weerstand en veerkracht van deze spier wordt beïnvloed door negatieve emoties die gedurende een lange tijd blijven voortduren. Maar dat is niet het enige dat de psoas major aantast.
- Een zittend leven en slechte houdingen hebben ook effect op deze spier. Ze beïnvloeden rugpijn en andere medische aandoeningen die we allemaal kennen.
Hoe kunnen we zorg dragen voor onze spier van de ziel?
We leggen je hier verder uit hoe je dat kan doen.
Ontdek ook dit artikel: Vijf yogahoudingen om angst en stress te verminderen
Gepaste oefeningen
De bedoeling van vele yogaoefeningen is om opnieuw in balans te komen. Met deze oefeningen draag je ook zorg voor de spier van de ziel of de psoas major. Je maakt deze spier sterker.
- Elke rekoefening waarin de lies en de taille betrokken zijn, zal ervoor zorgen dat de spanning uit deze fantastische spier wegvloeit.
- Een “bevrijde” psoas zal helpen om onze spieren te versterken, de benen lichter en de heupen leniger en beweeglijker te maken.
- De ideale manier is dus om minstens elke dag een uur gepaste rekoefeningen uit te voeren.
Breng de knie naar de borst, of ga liggen met het gezicht naar beneden terwijl je de heupen draait en je knie van de ene zijde naar de andere beweegt.
Zoals we al zeiden, zal elke yogaoefening positieve en nuttige effecten op je hebben. Tegelijkertijd verbeter je ook de werking van de organen in de buik en zorg je voor je ademhaling, je vertering en je hart.
We willen besluiten met dit advies: je kan nooit te veel dagelijkse zorg besteden aan deze spieren. Misschien besef je het zelfs niet maar de psoas major doet erg veel voor jouw welzijn.
Vele Oosterse filosofieën gaan er van uit dat de psoas of de spier van de ziel het orgaan is dat de energie verstuurt en ons verbindt met de aarde. Het is de structuur die ons evenwicht en vitaliteit biedt.
Dus waarom dragen we er niet een beetje beter zorg voor? Die inspanning is het zeker waard.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
-
Sajko, S., & Stuber, K. (2009). Psoas Major: a case report and review of its anatomy, biomechanics, and clinical implications. The Journal of the Canadian Chiropractic Association.
-
Wettstein, M., Jung, J., & Dienst, M. (2006). Arthroscopic Psoas Tenotomy. Arthroscopy – Journal of Arthroscopic and Related Surgery. https://doi.org/10.1016/j.arthro.2005.12.064
-
Mannion, S. (2007). Psoas compartment block. Continuing Education in Anaesthesia, Critical Care and Pain. https://doi.org/10.1093/bjaceaccp/mkm029