Alles dat je moet weten over een waterbevalling

Een waterbevalling is een effectieve manier om de pijn van de aanstaande moeder tijdens de bevalling te verlichten. Omdat het risico minimaal is, is het een effectieve vorm van een natuurlijke bevalling.
Alles dat je moet weten over een waterbevalling

Geschreven door Virginia Martínez

Laatste update: 24 augustus, 2022

De laatste jaren kiezen steeds meer vrouwen voor verschillende soorten bevallingen. Zo besluiten veel zwangere vrouwen om thuis te bevallen of om een waterbevalling te hebben. Een waterbevalling is zelfs een optie die steeds populairder wordt, hoewel niet veel gezondheidscentra dit toestaan of er de benodigde apparatuur voor hebben.

In dit artikel nodigen we je uit om meer te leren over waterbevalling, inclusief de voordelen en problemen die je moet overwegen.

Een waterbevalling

Alles wat je moet weten over een waterbevalling

Volgens de Spaanse vroedvrouwenvereniging in Spanje, is onderdompeling in warm water een effectieve methode voor pijnverlichting tijdens de bevalling, vooral tijdens de laatste fase van het eerste stadium van de bevalling. Het houdt in dat je bevalt terwijl de buik van de vrouw ondergedompeld is in water.

Het primaire doel van een waterbevalling is daarom het verlichten van pijn. Onderdompeling in water (link in het Engels) wordt namelijk beschouwd als een niet-farmacologische behandeling van pijn waardoor de zwangere vrouw meer controle kan krijgen.

Deze methode is voor het eerst onderzocht in het Verenigd Koninkrijk. Experts concludeerden dat het zo bevorderlijk is, dat onderdompeling in water bij deze procedure beschikbaar zou moeten zijn in alle ziekenhuizen en klinieken.

Een bevalling in het water zorgt ervoor dat de vrouw meer controle heeft en het vermindert pijn.

Helaas is dit in de meeste landen niet het geval. Met andere woorden, openbare ziekenhuizen hebben geen specifieke geboortebaden of apparatuur daarvoor, zoals draadloze cardiotocografiesystemen.

Waar een watergeboorte uit bestaat

Baby is net in een waterbad geboren

Allereerst, om voor dit soort bevalling te kiezen, is het noodzakelijk om over de benodigde apparatuur te beschikken, evenals de aanwezigheid van een verloskundige en een kraamverzorgster.

  • De temperatuur van het bad moet 36,6 ºC zijn. Als de temperatuur lager is, ontspant de vrouw mogelijk niet. Als het daarentegen warmer is, kan het contraproductief zijn. Het wordt niet aanbevolen dat de zwangere vrouw langer dan 90 minuten per keer in het bad blijft zitten. Ze moet er dus afwisselend in en uit gaan.
  • Het water moet haar buik bedekken. Het moet tot aan haar borst reiken.
  • Verder is het het beste om in het bad te gaan zitten als ze tussen de 3 cm en 5 cm ontsluiting heeft. Er is echter geen bewijs of het op het ene of het andere moment beter is. Het onder water blijven met de buik is aangegeven voor het dilatatiestadium. Velen blijven echter liever niet onder water tijdens de bevalling zelf.
  • De benodigde apparatuur moet aanwezig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een draadloze monitor om te zien of de baby gezond is. Als dit het geval is, kan de specialist de moeder vragen of ze haar baby al dan niet in het waterbad geboren wil laten worden.
  • Als de moeder ervoor kiest om ondergedompeld te blijven, is er verder geen bewijs dat dit type bevalling beter is dan een bevalling buiten het water. Je moet in ieder geval weten dat de baby door de navelstreng ademt tot het moment dat deze wordt doorgeknipt. Er is daarom geen risico op verdrinking van de baby.

De voordelen van een watergeboorte

Vrouw aan het bevallen in een bad

Volgens de Internationale Confederatie van Vroedvrouwen zijn de voordelen van het onder water blijven tijdens de dilatatiefase de volgende:

  • Betere perineale, vaginale en cervicale ontspanning.
  • Het vergemakkelijkt de mobiliteit en aanpassing van posities die de foetale indaling bevorderen (hurken of knielen).
  • Hydrotherapie kan het dilatatiestadium verkorten.
  • De foetus heeft baat bij een ontspannen moeder, omdat dit de placenta-oxygenatie maximaliseert.
  • Het vergemakkelijkt ook ontspanning door de gewichtloosheid. Bovendien verlaagt de milde vaatverwijding die in het water optreedt de bloeddruk en verhoogt de maternale pols, waardoor de uterus en de foetus meer zuurstof krijgen.
  • Wat de geboorte betreft, bevordert water de overgang van de baby van het vruchtwater naar de buitenwereld.
  • In de meeste gevallen zorgen de ontspanning en pijnverlichting voor een natuurlijke geboorte zonder enige verdoving.

En wat zijn de risico’s of nadelen van een waterbevalling?

Er zijn enkele nadelen, zoals bijvoorbeeld:

  • Een verhoogd risico op een post-partumbloeding.
  • Als er complicaties zijn, moet de vrouw uit het water komen om medische hulp te krijgen.
  • Het kan ongemakkelijk zijn om in en uit het water te gaan.

Ook goed om te weten:
Inscheuren tijdens de bevalling

Conclusies

Een waterbevalling lijkt meer voordelen dan nadelen te hebben. Desalniettemin hangt het af van elke zwangerschap en of het riskant is of er complicaties zijn. In dit opzicht zal de gynaecoloog bepalen of het raadzaam is of niet.

Daarnaast heeft een bevalling in water nog een voordeel. De aanstaande moeder kan beslissingen nemen over hoe ze haar baby geboren wil laten worden. Dit kan haar tijdens de bevalling veel zelfverzekerder maken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


    • Elizabeth R Cluett, Ethel Burns, “Immersion in water in labour and birth”, Cochrane Database Syst Rev. 2009 Apr 15; (2): CD000111.
    • Sonia Uceira-Rey et al. “Procedimiento de inmersión en el agua para el trabajo de parto en el Hospital da Barbanza”, Matronas Prof. 2015; 16(1): 12-17
    • Richmond H, “Women’s experience of waterbirth”, Practising Midwife, 6, 26-31, 2003.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.