5 nuttige adviezen voor het bezoeken van een ziekenhuis
‘Demp je stemgeluid.’ ‘Wacht buiten.’ ‘Bezoekuren eindigen om zes uur.’ Misschien is het ziekenhuis een van de menselijke instellingen met een paar van de strengste regels. Hoe moet je je gedragen bij het bezoeken van een ziekenhuis?
Medische centra stellen bepaalde normen vast op een manier die werkt voor artsen, verpleegkundigen, patiënten en gezinnen. Het einddoel is om de orde te handhaven in het midden van stressvolle momenten.
Wat veel mensen vergeten, is dat sommige van die regels die bestaan bij het bezoeken van een ziekenhuis, bedoeld zijn voor de fysieke en psychologische zorg van de patiënten en de bezoekers.
De volgende adviezen voor het bezoeken van een ziekenhuis kunnen nuttig zijn wanneer je bij een familielid of een vriend die opgenomen is langs wilt gaan.
Adviezen voor het bezoeken van een ziekenhuis
1. Gebruik een gedempte stem tijdens het bezoeken van een ziekenhuis
Het klinkt eenvoudig, maar stilte en rust in ziekenhuizen is fundamenteel voor zowel het herstel van patiënten als het werk van medisch personeel. Eén enkele schreeuw kan een schadelijke snijwond door een chirurg veroorzaken. Als gevolg hiervan kan een patiënt ernstig worden benadeeld.
Dit houdt zelfs niet eens rekening met het feit dat sommige patiënten opgenomen zijn vanwege aandoeningen aan het hart. Elke verandering in de omgeving kan dodelijk voor hen zijn…
Dit zijn de regels voor alle medische instellingen. Waar je ook bent, het is het beste om vanaf het begin voorzichtig en coöperatief te werk te gaan. Tegelijkertijd is het van fundamenteel belang om de regels van het ziekenhuis of de kliniek te volgen.
Lees ook dit artikel:
Hydrogel hoornvliezen kunnen het gezichtsvermogen teruggeven
2. Maximaliseer hygiëne tijdens het bezoeken van een ziekenhuis
Klinieken en ziekenhuizen zijn gesloten ruimtes waarin een enorme hoeveelheid mensen verblijven die ziek zijn door virussen, allerhande bacteriën en infecties. Reinheid is het onderscheidende handelsmerk van ziekenhuizen. Dit soort plaatsen zijn echter de uitgelezen plek om ziekten en besmettingen te verspreiden.
Het is verstandig om tijdens het bezoeken van een ziekenhuis bepaalde hygiënemaatregelen te nemen.
- Ten eerste is het van vitaal belang om je handen te desinfecteren met alcohol en te wassen met een vloeibare zeep voordat je een patiënt aanraakt.
- Let er vervolgens op dat je handen niet aan een deel van je gezicht, je mond of je neus komen, voordat je opnieuw je handen hebt gewassen.
- Bovendien is het geen slecht idee om je mobiele telefoon te desinfecteren wanneer je aankomt. En nogmaals wanneer je vertrekt. Het is belangrijk dat je dat doet voordat je voedsel eet.
Het doel van al deze strategieën is om de overdracht van besmettelijke infecties te belemmeren.
3. Vermijd confrontaties tijdens het bezoeken van een ziekenhuis
Wachtkamers zijn gevuld met gesprekken en angsten. Het is noodzakelijk om een vriendelijke toon aan te houden en onderwerpen te vermijden die spanning kunnen veroorzaken.
Een gouden regel tijdens het bezoeken van een ziekenhuis is om geen politieke onderwerpen, religieuze thema’s en andere soortgelijke onderwerpen te bespreken. Deze kunnen debatten en tegenstrijdige reacties in de omgeving oproepen.
Controverses in de familie kunnen ook in gevechten uitmonden. Natuurlijk zijn deze niet acceptabel tijdens het bezoeken van een ziekenhuis.
Piekeren over de gezondheid van een geliefde kan woede, angst, frustratie en nervositeit veroorzaken. In deze gevallen worden dus eenvoudige en luchtige babbeltjes en actief luisteren aanbevolen.
Misschien ook interessant om te lezen:
Tips om je angst onder controle te houden
Tips om je angst onder controle te houden
4. Ziekenhuizen zijn geen goede plaatsen voor kinderen
Ziekenhuizen zijn koud, saai en stil. Over het algemeen houden kinderen niet van plaatsen met deze drie kenmerken. Daarom kan het complicaties opleveren, wanneer we kinderen urenlang dwingen om bij ons te blijven en stil en rustig te zijn tijden het bezoeken van een ziekenhuis.
Tenzij het kind zelf ziek is, is het ‘t beste om ze thuis achter te laten onder de hoede van een oppas of volwassen familielid.
Daar komt nog bij dat er een risico is dat er een virus of bacterie wordt opgelopen. Dat komt omdat het afweersysteem nog niet zo goed ontwikkeld is als bij een volwassene. Daarom is een kind veel vatbaarder voor een virus.
Bovendien is de kans groot dat het kind zich gaat vervelen. Hierdoor gaat het gedrag bergafwaarts, wat niet bepaald gunstig of plezierig is in een wachtkamer, of – erger nog – in de kamer van een zieke persoon.
5. Wees geduldig wanneer je een patiënt bezoekt
Het is één ding om je zorgen te maken en een heel ander ding om overlast te veroorzaken. Elke 20 minuten vragen hoe het gaat om te zien hoe je geliefde het doet, versnelt het proces van herstel niet. Het maakt daarentegen het medisch personeel alleen maar nerveus en geïrriteerd. Wat je namelijk echt nodig hebt, is hun kalmte en concentratie.
Slechts één arts kan gedurende de nacht de verantwoordelijkheid hebben voor acht of tien patiënten. Dit is dus de reden dat ze voortdurend langs komen lopen.
Een ander soort ongepast gedrag is om druk uit te oefenen op verschillende verpleegkundigen. Men doet dit soms om een behandeling of een bepaalde stap die moet worden gedaan te versnellen. Een kliniek heeft het nodig dat bezoekers een beetje geduld hebben. Op die manier wordt de harmonie die bestaat bij het werken niet verbroken.
Als we deze adviezen voor het bezoeken van een ziekenhuis volgen, kunnen we bijdragen aan de rust, reinheid en regelmaat die nodig is om patiënten te behandelen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Barajas, S. (2011). Manual de seguridad e higiene. Colima Late Para Todos, Gobierno Del Estado. https://doi.org/10.1016/j.trc.2011.08.012
- Organización Panamericana de la Salud. (2008). Manual de esterilización para centros de salud. Manual de esterilización para centros de salud.
- Abio M de la O, Acebedo M, Aguilar PM, Aguilar J, Aguilera FM, A. L. et al. (2014). Manual de Protocolos y Actuación en URGENCIAS. Manual de Protocolos y Actuación en URGENCIAS. https://doi.org/10.1016/j.redar2017.08.001
- Sánchez Chibrá, J. E. (2009). La relación médico-paciente. Revista Mexicana de Angiologia. https://doi.org/10.1111/j.1460-2466.1976.tb01898.x