10 Activiteiten om met de emoties van kinderen te werken
Vanuit het onderwijs, de pedagogie en de psychologie wordt een goede beheersing van de emoties van kinderen dus van groot belang geacht voor een goede ontwikkeling van kinderen en jongeren. Dit komt omdat een goede emotieregulatie in de kindertijd een positieve invloed heeft op het oplossen van conflicten op die leeftijd en als volwassenen.
Kunnen kinderen echter echt leren hun eigen emoties te beheersen? Maar, vanaf welke leeftijd? In de volgende ruimte lossen we deze vragen op en beschrijven we enkele activiteiten die daarbij helpen.
Hoe kan aan de emoties van kinderen worden gewerkt?
Er wordt gezegd dat kinderen als “sponzen” zijn, omdat ze een buitengewoon leervermogen hebben. Het is echter nodig de juiste manier te vinden om kennis dichter bij hun niveau te brengen.
Als we in dit stadium aan emoties (Engelse link) willen werken, kunnen we dat dus niet doen met heel abstracte begrippen. Wanneer we het zo doen, is het waarschijnlijk dat ze niets zullen begrijpen van wat we willen dat ze leren.
Als we de ideeën daarentegen vereenvoudigen, hun eigen taal en hun favoriete manieren van leren gebruiken, zullen ze gemakkelijk vertrouwd raken met de nieuwe concepten en ze integreren in hun kennis.
Ontdek ook dit artikel:
Leer je kinderen hoe ze hun emoties kunnen beheersen
10 activiteiten om aan de emoties van kinderen te werken
Zoals aangegeven in een artikel (Engelse link) gepubliceerd in de National Association for the Education of Young Children , hebben emoties invloed op aandacht, geheugen en leren. Bovendien zijn ze bepalend voor het opbouwen van sociale relaties en voor het algemeen welzijn.
Dat gezegd hebbende, heeft het bevorderen van de ontwikkeling van emotionele intelligentie vanaf de kindertijd repercussies op vele gebieden van het volwassen leven. Daarom delen we 10 activiteiten die helpen om aan de emoties van kinderen te werken. Breng ze in de praktijk!
1. Woordenboek van emoties
Om kinderen vertrouwd te maken met hun emoties, is een goede oefening dat ze precies begrijpen wat elk ervan betekent. Bovendien kan het gedaan worden vanaf twee jaar en kan het aangepast worden aan elke leeftijd.
De activiteit bestaat uit het selecteren van foto’s van mensen die een bepaalde emotie uitdrukken. Als we die eenmaal hebben, knippen we ze uit en plakken ze in een schrift. Ernaast schrijven we de naam van de emotie.
Afhankelijk van de leeftijd van het kind kunnen we over de emotie nadenken of het kind erover laten schrijven. Als het heel jonge kinderen zijn, gebruiken we alleen basisemoties zoals geluk, verdriet of boosheid. Zijn ze ouder, dan kunnen we complexere emoties selecteren.
2. Emoties schrift
Vaak weten kinderen niet hoe ze hun emoties moeten kanaliseren als ze die voelen, vooral als ze onaangenaam zijn. Een goede manier om ze te kanaliseren is door te tekenen.
Het kind krijgt een notitieboekje waarin het zijn emoties kan tekenen wanneer hij daar behoefte aan heeft. Op die manier kan hij/zij krabbelen of meer gedetailleerde tekeningen maken, afhankelijk van het moment en de emotie.
Het zou interessant zijn om hem/haar daarbij te kunnen begeleiden en te reflecteren op zijn/haar tekening. Als het kind overstuur is en geen zin heeft om te praten, is het beter om het uit te stellen tot wanneer het rustiger is.
3. Emotiedagboek
Zodra kinderen het schrijven onder de knie hebben, is het een goede gewoonte om ze elke dag de emoties op te laten schrijven die hen het meest hebben geraakt. Om het vasthouden aan de activiteit te vergemakkelijken, kunnen we het de eerste dagen samen met hen doen in de vorm van reflectie.
Als ze eenmaal de dynamiek begrepen hebben, kunnen ze het alleen doen op de manier die voor hen het aantrekkelijkst is; als dagboek, waarbij ze ook enkele tekeningen toevoegen, de meest opvallende emoties van de dag selecteren of de redenen opnoemen waarom ze zich die dag dankbaar voelen.
4. Rusthoek
Een ander goed hulpmiddel voor kinderen om hun emoties beter te beheersen is om thuis een ruimte te hebben die ze associëren met rust. Als ze zich om een of andere reden overweldigd voelen door hun emoties, kunnen ze daarheen gaan en zich ontspannen.
Om het effectiever te maken, kunnen we de ruimte samen met hen inrichten en samen beslissen welke elementen en kleuren hen helpen om meer ontspannen te zijn. Als wij als volwassenen die ruimte ook gebruiken om tot rust te komen, zullen kinderen die hoek gemakkelijker associëren met het beheersen van hun emoties.
5. Voorleesverhalen kunnen helpen bij de emoties van kinderen
Tegenwoordig is er een groot aantal kinderverhalen gericht op het werken aan de emoties van kinderen. Hun plots vergemakkelijken introspectie en helpen hen zichzelf beter te leren kennen.
Toch kan elk verhaal dat we thuis hebben een goed hulpmiddel zijn om aan emoties te werken. Maar, het enige wat we moeten doen is nadenken over de personages.
We kunnen vragen stellen als:
- Hoe denk je dat de hoofdpersoon zich voelt?
- Waarom denk je dat hij zich zo voelt?
- Wat zou jij doen in zijn plaats?
- Wat zou hij/zij kunnen doen om zich beter te voelen?
6. Combineer muziek en artistieke expressie
Een goede activiteit voor kinderen om hun emoties te leren kanaliseren is om dat via muziek te doen. Hiervoor kiezen we verschillende muziekstukken; sommige rustiger, andere energieker, andere vrolijk, grappig of melancholiek.
We reproduceren ze, en faciliteren dat het kind uitdrukt wat het voelt door middel van dans, schilderen, tekenen of mimiek. Het belangrijkste is dat hij/zij zich verbindt met de emoties die de muziek opwekt en een manier vindt om ze te kanaliseren.
7. Goed nieuws pot is een geweldige manier om aan de emoties van kinderen te werken
Voor deze activiteit kunnen we een glazen bak of een versierde doos gebruiken. Bovendien zullen we er kleine vellen papier, een potlood en kleuren naast moeten leggen.
Wat we zullen aanmoedigen is dat het kind op de papieren alle goede dingen kan tekenen of schrijven die hem/haar overkomen. We zullen het in de bak bewaren en van tijd tot tijd het goede nieuws voorlezen. Het zal heel nuttig zijn als het kind een slechte dag heeft.
8. Emoties nabootsen
Deze eenvoudige groepsactiviteit bestaat uit het opschrijven van verschillende emoties op verschillende stukken papier of kaarten. Dan moet een van de kinderen er een uitkiezen zonder dat de anderen het zien en door middel van mime voordoen wat het betekent.
Vervolgens moeten de andere kinderen raden welke emotie hij/zij beschrijft door middel van de gebaren. Het kind dat het raadt is de volgende die naar buiten gaat en de mime doet.
8. Theater
Dit is een goede activiteit voor groepswerk. Elk kind kiest een personage -zelf, via poppen of ander speelgoed- en beeldt een specifieke emotie uit van het verhaal dat het wil uitbeelden.
10. Emotiethermometer
Teken samen met het kind twee thermometers op een stuk karton. Vlak ernaast zullen we ook enkele gezichten schilderen die emoties uitdrukken. Naast de eerste thermometer staan de meest ongemakkelijke emoties. Van apathie en verdriet bij de laagste temperatuur, tot zenuwen, woede en razernij bij de hoogste temperatuur.
Naast de tweede thermometer tekenen we de meest positieve emoties. In de lagere temperatuur de meest ontspannen, zoals rust, sereniteit of gelukkig zijn, tot de meest actieve in de hogere temperaturen, zoals geluk, enthousiasme of vreugde.
Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
De invloed van kleuren op jouw emoties en beslissingen
Algemene voordelen van het werken met de emoties van kinderen
Om precies te zijn zijn enkele voordelen de volgende:
- Verdiepen hun zelfkennis.
- Hebben meer zelfbeheersing.
- Hun emoties beter accepteren, of die nu prettig of onprettig zijn.
- Voelen meer zelfvertrouwen.
- Vergroten hun gevoel van eigenwaarde.
- Vergroten hun aanpassingsvermogen.
- Zijn proactiever en verantwoordelijker voor wat hen overkomt.
- Verbeteren hun sociale vaardigheden.
- Ontwikkelen hun empathisch vermogen.
- Bouwen gezondere relaties op met andere mensen.
- Gaan beter om met conflicten met andere kinderen.
- Werken beter als een team.
- Hebben een betere co-existentie thuis.
- Is ten slotte een goede manier om hun academische prestaties te verbeteren.
Laatste aanbevelingen voor het werken aan emoties van kinderen
We kunnen hieruit afleiden dat het ontwikkelen van emotionele intelligentie door middel van speelse activiteiten goede psychologische hulpmiddelen biedt, zowel op de korte als op de lange termijn. Als volwassenen moeten we echter het leertempo van kinderen respecteren. Dat wil zeggen, we kunnen het leren niet forceren, hoe waardevol het ook is.
Flexibiliteit in het onderwijs is essentieel, en kinderen zijn niet altijd bereid te leren wat we ze willen laten zien. En, de beste manier om te leren omgaan met emoties is door het voorbeeld te geven.
Als we zelf een goede emotionele intelligentie ontwikkelen, zullen we ze op natuurlijke wijze dagelijks onderwijzen. Door onze non-verbale taal, onze gesprekken, onze handelingen en ook onze fouten kunnen ze evenveel of meer leren dan met welk spel dan ook.
Daarom is het verwerven van emotionele hulpbronnen niet alleen een zaak van kinderen. Hoe meer we inzetten op onze eigen emotionele intelligentie, hoe meer hulpbronnen en strategieën we aan onze kinderen kunnen overdragen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Thümmler R, Engel EM, Bartz J. Strengthening Emotional Development and Emotion Regulation in Childhood-As a Key Task in Early Childhood Education. Int J Environ Res Public Health. 2022 Mar 27;19(7):3978. doi: 10.3390/ijerph19073978. PMID: 35409661; PMCID: PMC8998041.
- Teaching Emotional Intelligence in Early Childhood. (2017). National Association for the Education of Young Children (NAEYC). Available in https://www.naeyc.org/resources/pubs/yc/mar2017/teaching-emotional-intelligence
- Domínguez, P. (2004). Intervención educativa para el desarrollo de la inteligencia emocional. Faísca: revista de altas capacidades, N. 11, 47-65. [fecha de consulta 23 de junio de 2021].
- Martorell, C., González, R., Rasal, P. y Estellés, R. (2009). Convivencia e inteligencia emocional en niños en edad escolar. European Journal of Education and Psychology, Vol. 2, 1 (69-78). [fecha de consulta 23 de junio de 2021]. Recuperado de https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=2873251.
- Shapiro, L. (1997). La inteligencia emocional de los niños. México: Vergara Editor.