Aandachtspunten van huidverzorging bij pasgeborenen

De huid van een pasgeboren baby is kwetsbaar en vereist speciale zorg. Daarom moet je weten hoe je er op de juiste manier voor zorgt en welke producten je moet gebruiken. Meer weten over huidverzorging van je baby? Blijf dan verder lezen!
Aandachtspunten van huidverzorging bij pasgeborenen

Laatste update: 20 oktober, 2020

Iedereen weet dat een goede huidverzorging bij pasgeborenen van cruciaal belang is. De huid van gezonde baby’s vormt een resistente barrière en blijft zich gedurende ten minste het eerste levensjaar ontwikkelen.

Als gevolg daarvan is de gevoeligheid voor uitdroging en irritatie door externe factoren groter dan op latere leeftijd. Te veel hitte of kou kan zelfs allergische reacties veroorzaken.

Bepaalde producten kunnen zelfs een agressieve invloed op de huid hebben. Blijf lezen voor meer informatie over huidverzorging voor pasgeborenen.

Huidverzorging bij pasgeborenen

In de eerste plaats is het essentieel dat babyreinigers en vochtinbrengende crèmes goed worden verdragen en het stratum corneum niet veranderen (Engelse link).

Dat is de buitenste laag van de epidermis. Direct na de geboorte is de huid zeer gevoelig en bij blootstelling aan bepaalde factoren kan de huidbarrière worden afgebroken. Dit omvat de volgende factoren:

  • speeksel
  • nasale afscheidingen
  • urine
  • uitwerpselen (inclusief fecale enzymen)
  • viezigheid

Door dagelijkse blootstelling aan deze factoren is het essentieel om te zorgen voor een optimale huidreiniging bij pasgeborenen en voor voldoende bescherming van de huidbarrière van de baby. Om dit te doen, raden we je aan de principes die we hieronder zullen toelichten in praktijk te brengen.

Hygiëne bij de huidverzorging bij pasgeborenen

Een baby op aankleedkussen

De huidhygiëne van een pasgeboren baby moet beginnen zodra de lichaamstemperatuur gestabiliseerd is. Bij de geboorte is de pH van de huid neutraal.

Het gebruik van alkalische zepen veroorzaakt een tijdelijke verhoging van de pH en maakt de baby vatbaarder voor infectie en irritatie. Om deze reden worden neutrale of zuurarme, ongeparfumeerde zepen in minimale hoeveelheden aanbevolen.

Adequate hygiëne is de sleutel tot de huidverzorging bij pasgeborenen. Je moet het gebruik van geparfumeerde zeep vermijden.

Was je baby de eerste twee weken heel voorzichtig en gebruik hierbij alleen met warm water. Onder andere een te hoge temperatuur, veel gebruik van zeep en te vaak of langdurig baden dragen bij aan een droge huid (irriterende dermatitis), zo blijkt uit onderzoek van Pediatric Dermatology (Engelse link).

Temperatuur

Om een goede huidverzorging bij pasgeborenen te garanderen, moet je onder andere rekening houden met de temperatuur van de omgeving van de baby.

  • Dit komt omdat wanneer de temperatuur te hoog is, dit kan leiden tot zweet of hyperthermie.
  • Als het echter te koud is, kan dit leiden tot onderkoeling of panniculitis (ontsteking van vetweefsel onder de huid).

Daarom moet je zorgen voor voldoende bescherming tegen temperatuurveranderingen, vooral in de zomer en winter. Volgens de informatie van de American Academy of Pediatrics moeten baby’s jonger dan zes maanden bovendien zoveel mogelijk uit direct zonlicht worden gehouden (Engelse link).

Antiseptica

Het gebruik van producten die antiseptica bevatten voor het reinigen van een gezonde huid wordt niet aangeraden. Dit komt omdat het de verandering van het cutane microbiologische ecosysteem veroorzaakt. Bovendien draagt het bij aan de proliferatie van andere soorten micro-organismen.

Ook kan de huid de alcohol gemakkelijk opnemen en brandwondjes veroorzaken. Tot slot kan het ook veranderingen in de pH van de huid van de pasgeborene veroorzaken.

Vochtinbrengende crèmes

Vochtinbrengende crèmes of moisturizers kunnen worden gebruikt als onderdeel van de huidverzorging bij pasgeborenen. Dit is echter alleen zolang deze speciaal gemaakt en geschikt is voor gebruik bij baby’s.

In dat geval kunnen ze namelijk helpen om de beschermende barrière van de huid na het baden te verbeteren en herstellen. Het is zelfs aan te raden om ze twee keer per week te gebruiken.

Om occlusieve effecten te voorkomen, is het aanbrengen van een dunne laag de beste optie. Zo kun je voorkomen dat residu in de plooien van de huid achterblijft.

Zorg voor de navel

Het achtergebleven stukje van de navelstreng valt meestal tussen 5 en 15 dagen na de geboorte af. De navel kan worden beschouwd als een wond en is daarom een mogelijke toegangspoort voor ziektekiemen. In dit geval is het gebruik van een antiseptisch middel wordt aanbevolen en mag je het toepast bij elke luierwissel.

  • Je moet de navel droog en schoon houden, zonder gaas of bescherming eromheen.
  • Het is ook raadzaam om de baby losse kleding aan te trekken.
  • Let er bovendien op dat de navelstreek niet met de luier bedekt wordt.

Huidverzorging bij pasgeborenen van het luiergebied

Het verschonen van de luier

Luier- en huiduitslag komt vaak voor en treft de meeste baby’s minstens één keer. De afgesloten omgeving van de luier herbergt een complexe interactie van verschillende factoren die schadelijk voor de huid kunnen zijn.

In dit verband benadrukt een publicatie in de Indian Journal of Pediatrics (Engelse link) het belang van zowel het schoon als goed droog houden van het gebied.

Het regelmatig verschonen van de luier is een van de basisvoorwaarden van de huidverzorging bij pasgeborenen. Dit kan het risico op luieruitslag verminderen.

Wanneer vocht langdurig in de luier wordt vastgehouden, neemt de wrijving toe. Als gevolg hiervan treden maceraties van de huid op, evenals meer doorlaatbaarheid en microbiële groei.

Conclusie over de huidverzorging van pasgeborenen

De huid van een pasgeboren baby is kwetsbaarder omdat de beschermende barrière nog niet volledig is ontwikkeld. Daarom is het essentieel om de reiniging van de huid correct uit te voeren.

Neem hierbij de best mogelijke hygiënische maatregelen en zorg er daarnaast voor dat je de meest geschikte producten gebruikt.

Samenvattend kunnen we stellen dat je de verantwoordelijkheid hebt om voor de gezondheid van de babyhuid te zorgen en het risico op allergische reacties en infecties te verminderen. Ook moet je aspecten zoals temperatuur en het gebruik van antiseptica en moisturizers op de goede manier te overwegen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Oranges T, Dini V, Romanelli M. Skin Physiology of the Neonate and Infant: Clinical Implications. Adv Wound Care (New Rochelle). 2015;4(10):587-595. doi:10.1089/wound.2015.0642
  • Gelmetti C. Skin cleansing in children. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2001;15 Suppl 1:12-15. doi:10.1046/j.0926-9959.2001.00003.x
  • Blume-Peytavi U, Lavender T, Jenerowicz D, et al. Recommendations from a European Roundtable Meeting on Best Practice Healthy Infant Skin Care. Pediatr Dermatol. 2016;33(3):311-321. doi:10.1111/pde.12819
  • Blume-Peytavi, Ulrike et al. “Recommendations from a European Roundtable Meeting on Best Practice Healthy Infant Skin Care.” Pediatric dermatology vol. 33,3 (2016): 311-21. doi:10.1111/pde.12819
  • Willis I. The effects of prolonged water exposure on human skin. J Invest Dermatol. 1973;60(3):166-171. doi:10.1111/1523-1747.ep12682082
  • Jindal AK, Gupta A, Vinay K, Bishnoi A. Sun Exposure in Children: Balancing the Benefits and Harms. Indian Dermatol Online J. 2020;11(1):94-98. Published 2020 Jan 13. doi:10.4103/idoj.IDOJ_206_19

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.