Aanbevelingen voor de lockdown

De lockdown waar het coronavirus ons toe heeft gedwongen, plaatst ons in een vervelende situatie. Vandaag zullen we enkele aanbevelingen noemen om in gedachten te houden om deze tijd thuis zo goed mogelijk door te komen.
Aanbevelingen voor de lockdown

Laatste update: 21 mei, 2020

Sinds het begin van de coronavirus-pandemie heeft het grootste deel van de bevolking haar gewoonten moeten veranderen. In sommige landen hebben regeringen een lockdown opgelegd. In andere landen hebben de autoriteiten isolatie aanbevolen en bepaalde beperkingen ingesteld.

Het doel van de lockdown is het verminderen van het aantal infecties. Het risico bestaat dat de gezondheidssystemen overbelast raken door te veel gevallen van het coronavirus tegelijkertijd.

Het is daarom belangrijk dat we de besmettingsgraad drastisch verminderen, zodat gezondheidsdiensten en ziekenhuizen de tijd hebben om op de eisen van deze pandemie te reageren.

Ondanks de noodzaak om in isolatie te verblijven, zijn er vanuit deze quarantaine nieuwe complicaties ontstaan. Thuis blijven biedt uitdagingen als het gaat om zaken zoals:

  • samenleven
  • hygiëne
  • voorzieningen

Medische en overheidsorganisaties hebben gidsen en aanbevelingen voor de lockdown opgesteld. Hun doel is om de bevolking te helpen om deze pandemie het hoofd te bieden.

Aanbevelingen voor geestelijke gezondheid tijdens de lockdown

Geestelijke gezondheid is van fundamenteel belang tijdens een lockdown. Isolatie is niet iets waar de meesten van ons op voorbereid zijn, laat staan wanneer het te maken heeft met het risico om (ernstig) ziek te worden.

Een van de belangrijkste aanbevelingen onder deze omstandigheden is het vaststellen van dagelijkse routines. Het organiseren van je dagelijkse leven helpt je om je hersenen en je emoties te beheersen. Dit voorkomt dat je in chaos en wanorde terechtkomt.

Natuurlijk moet je ook creatief zijn en niet twee, drie of zelfs meerdere weken achter elkaar steeds dezelfde activiteiten ondernemen. Dus vermijdt eentonigheid als je je dagritme opstelt. Dit is vooral belangrijk voor kinderen.

Het zal belangrijk zijn om verbonden te blijven met de buitenwereld, terwijl we in isolatie zitten. Op de hoogte blijven van de actualiteiten van de coronavirus-pandemie zal ons een gevoel van veiligheid geven.

We moeten echter oppassen dat we het niet overdrijven, omdat te veel informatie contraproductief kan zijn. Zorg er bovendien voor dat je je informatie van betrouwbare bronnen haalt om geruchten te vermijden die tot angst en paniek kunnen leiden (Engelse link).

Tot slot is tolerantie een noodzaak, omdat we tijd in quarantaine met andere mensen doorbrengen. Door zo lang onder hetzelfde dak te wonen, is het logisch dat we ons soms gestrest en geïrriteerd voelen.

Het is belangrijk om te proberen deze gevoelens zo goed mogelijk te beheersen, omdat ze een product van deze specifieke situatie zijn. We moeten het samen doen.

Voeding en lichaamsbeweging

Man met masker

In quarantaine verblijven is een risicofactor als het gaat om andere aspecten van onze gezondheid. Het is duidelijk dat thuis blijven nu nodig is vanwege de verspreiding van het coronavirus, wat een grotere bedreiging vormt.

Dat betekent echter niet dat we ons lichaam moeten verwaarlozen. Goed eten en voldoende bewegen zijn nog steeds belangrijk. Misschien nog wel belangrijker dan anders, maar:

  • isolatie kan het moeilijker maken om onze kasten en koelkasten goed gevuld te houden.
  • als we lange uren en dagen binnenshuis doorbrengen, hebben we bovendien de neiging om tussen de maaltijden door te veel te eten.

Beide factoren kunnen een negatief effect op ons lichaam hebben. Probeer daarom tijdens de lockdown je dieet zo evenwichtig mogelijk te houden.

Het gebruik van routines met specifieke schema’s zal ons ook helpen om beter te eten. Stel dus een tijd vast voor ontbijt, lunch en diner en houd je aan dit schema.

Als het gaat om lichaamsbeweging dan hebben we te maken met andere risicofactoren, vooral op cardiovasculair niveau. Het is gemakkelijk om fysieke activiteit over het hoofd te zien als we niet opletten. Langdurig sedentarisme kan echter leiden tot:

  • gewichtstoename
  • gewrichtsstijfheid
  • veranderingen in de bloedcirculatie

Thuis sporten is een activiteit die je ook als gezin samen kunt doen. Je moet je aanpassen aan je huidige omstandigheden en profiteren van routines die je thuis kunt doen waarmee je je hele lichaam kunt trainen.

Hygiëne tijdens de lockdown

Vrouw doet boodschappen

Aangezien het verminderen van de verspreiding van het coronavirus de reden is voor de lockdown, is het beoefenen van een goede hygiëne thuis van fundamenteel belang geworden. Het is een van de belangrijkste maatregelen die de pandemie helpen te bestrijden.

Het is uitermate belangrijk dat alle leden van je huishouden hun handen regelmatig wassen met zeep. Ook als je niet naar buiten gaat, moet je je handen wassen voordat je met eten omgaat en wanneer je naar het toilet geweest bent.

Gebruik bij het schoonmaken van je huis bij voorkeur bleekmiddel. De voorgestelde verhouding is een deel bleekmiddel op 49 delen water, maar zorg ervoor dat je het etiket op de fles controleert voor de aanbevelingen van het product dat jij gebruikt.

Je kunt deze oplossing gebruiken om vloeren en andere oppervlakken in je huis schoon te maken. Zorg ervoor dat kleding en vaatwerk gewassen wordt in water van minimaal 60 ℃ en gebruik voldoende zeep.

Een moeilijke situatie ontstaat wanneer een lid van een huishouden het coronavirus heeft. Deze persoon moet in een slaapkamer in isolatie verblijven, met zijn of haar eigen servies en handdoeken.

Als besmette gezinsleden zich door het huis moeten verplaatsen, dan moeten ze minstens twee meter van de rest van het gezin verwijderd blijven en een geschikt masker gebruiken.

Onthoud dat de lockdown tijdelijk is

We maken moeilijke tijden door en de aanbevelingen om de lockdown het hoofd te bieden moeten hand in hand gaan met onze wilskracht. We moeten niet vergeten dat dit isolement tijdelijk is. Op een dag is het voorbij en kunnen we er uiteindelijk sterker uit komen als we weten hoe we deze tijd optimaal kunnen benutten.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.