8 redenen waarom je je eerste liefde nooit vergeet

Je eerste liefde heeft een nieuwe wereld van mogelijkheden geopend. Het heeft  je geholpen dingen over het leven te leren die je de rest van je leven bij zullen blijven. Ben je het eens met deze acht redenen waarom je je eerste liefde nooit zult vergeten?
8 redenen waarom je je eerste liefde nooit vergeet

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 20 november, 2022

Hoewel er in je leven wel een miljoen nieuwe ervaringen langskomen, zijn sommige momenten zo memorabel dat je ze gewoonweg niet kunt vergeten. Dat is ook wat er gebeurt als we het over onze eerste liefde hebben. 

Hoewel liefde altijd speciaal is, is je eerste liefde echt anders. Het is een ongelofelijk ervaring. In goede en in slechte tijden, heeft deze relatie nieuwe gevoelens bij je losgemaakt.

Deze nieuwe relatie kwam met gevoelens van verbazing, nieuwsgierigheid en opwinding over wat er ging gebeuren.  Deze gevoelens ontstonden, ongeacht hoe echt het was of hoe goed of slecht het was.

Het heeft misschien niet lang geduurd, maar het is toch iets dat je de rest van je leven bij zal blijven. Het bracht een wisselende mix van emoties teweeg, die moeilijk onder woorden te brengen zijn.

Maar hoe komt dat eigenlijk? Hier zijn een paar redenen:

Je eerste liefde is krachtig

Je eerste liefde is krachtig

De allereerste keer dat je verliefd wordt, voelt als het allerbeste in de wereld. Je realiseert je dat je veel meer om een ander mens geeft dan dat je ooit voor mogelijk had gehouden.

Je dacht dat je wist wat het woord liefde betekent, maar de eerste keer dat je het zelf meemaakt, ontdek je een wereld aan oneindige mogelijkheden voor romances en opwinding, gemengd met vrees.

Het is niet te vergelijken met iets dat je eerder hebt gevoeld. Dat is de reden waarom deze herinnering voor altijd in je geheugen gegrift zal staan.

Je eerste gebroken hart is ook krachtig

Het enige wat je mee zal maken met dezelfde intensiteit als je eerste liefde, is je eerste relatiebreuk. Meestal worden je herinneringen aan deze persoon omhult met de pijn waarmee deze relatiebreuk gepaard is gegaan.

Dat is waarom het niet vreemd is dat je eerste gebroken hart zoveel pijnlijker is dan de keren daarna dat je hart gebroken wordt. Het maakt niet uit of het een moeilijke breuk was of dat het vriendschappelijk verliep. Als je eraan terugdenkt, kun je zelfs ontdekken dat het nog steeds een beetje pijn doet.

Het verbreken van je eerste relatie is moeilijk, omdat je al die bijna magische gevoelens aan de kant moet zetten.

De enorme pijn die gepaard gaat met een relatiebreuk is iets dat een levenslang litteken achter laat.

Je eerste liefde is onschuldig

Als je voor het eerst verliefd wordt, is dat een daad van volledige onschuld. Vaak groeit en groeit het zonder dat je het zelf doorhebt. Het is niet iets dat je hebt gepland, maar het is je gewoon overkomen. Dat maakt het nog specialer.

Nadat je voor het eerst verliefd bent geworden, begin je te begrijpen wat je wilt in toekomstige relaties.

Dat betekent dat je langzaamaan een bepaalde druk op jezelf legt om iemand te vinden die je net zo’n gevoel geeft als dat je de eerste keer had. Dit zorgt er over het algemeen voor dat je op een bepaalde manier handelt en op een andere manier nadenkt. Allemaal om weer zo’n zelfde soort verbinding te vinden.

Je eerste liefde ging gepaard met andere eerste keren

Als je voor het eerst de liefde ervaart, inspireert die speciale persoon je om nieuwe dingen te doen. Dit zorgt er deels voor dat je persoonlijke groei doormaakt.

Hij of zij is vaak getuige van bepaalde veranderingen in jou en was jouw eerste positieve ondersteuner.

Bij sommige mensen gaat hun eerste liefde ook gepaard met ‘de eerste keer’. Dat gaat gepaard met allerlei chemische en emotionele reacties die hierbij horen.

Twee duidelijke voorbeelden zijn je eerste kus en je eerste ervaringen met seks. Zonder twijfel zijn deze eerste keren in je geheugen gegrift, zelfs als het toen ongemakkelijke of rare momenten waren.

Je eerste liefde is je eerste ‘ons’

Met je eerste liefde ervaar je over het algemeen voor het eerst dat je een belangrijk deel bent van een ‘ons’, zelfs als je daarvoor al deel uitmaakte van een groep of een team.

De eerste keer dat je een beslissing maakt op basis van het feit dat je een koppel bent, en niet alleen voor jezelf, is het moment dat je voor het eerst echt de gelijkwaardigheid voelt wat het betekent om onderdeel uit te maken van ‘ons’.

Deze eerste ervaring leert ons vaak het belang van opoffering van sommige van onze voorkeuren voor een eerlijkere relatie.

Je eerste liefde gaat over jeugd

Als de jaren vervliegen, gaat het terugdenken aan je eerste liefde niet alleen over die persoon in het bijzonder. Meestal omvat het een deel van je leven waar je je toen in bevond.

Het kan goede herinneringen bovenbrengen over je jeugd, toen het leven nog een stuk simpeler was.

Je eerste liefde staat voor mogelijkheden

Je eerste liefde staat voor mogelijkheden

Naast dat je eerste liefde je jeugd vertegenwoordigt, kan het je ook herinneren aan die momenten waarop alles nog mogelijk leek. Je weet wel, die momenten in je jeugd waar het leven vol met nieuwe en opwindende dingen was.

Terugdenken aan je eerste relatie kan ervoor zorgen dat je je afvraagt wat er gebeurd zou zijn als je andere beslissingen had genomen op belangrijke momenten in je leven.

Je eerste liefde verandert je

Het positieve effect wat diegene op jou had en vice versa, markeert vaak een tijd van persoonlijke groei en ontwikkeling. Dit komt door de nieuwe ervaringen die je gedeeld hebt en doordat je door je eerste relatie bepaalde angsten onder ogen hebt gezien.

Het heeft je geholpen je als mens te vormen en vooruit te komen in de wereld. Het was de eerste keer dat je een ander mens toestond om zo veel invloed en belangrijke impact op wie je was te hebben. En dat is iets dat je niet zult vergeten. Mee eens?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Almeida, A. (2013). Las ideas del amor de R.J Sternberg: la teoría triangular del amor y la teoría narrativa del amor. Familia Universidad Pontificia de Salamanca46, 57–86. Retrieved from http://summa.upsa.es/high.raw?id=0000031322&name=00000001.original.pdf
  • Gimeno Babío, J. (2004). El primer amor. Revista Padres y Maestros / Journal of Parents and Teachers, (281), 4.
  • González A, Electra, Montero V, Adela, Martínez N, Vania, Mena G, Pamela, & Varas L, Marioli. (2010). PERCEPCIONES Y EXPERIENCIAS DE LA INICIACIÓN SEXUAL DESDE UNA PERSPECTIVA DE GÉNERO, EN ADOLESCENTES CONSULTORAS DE UN CENTRO UNIVERSITARIO DE SALUD SEXUAL Y REPRODUCTIVA. Revista Chilena de Obstetricia y Ginecología , 75 (2), 84-90. https://dx.doi.org/10.4067/S0717-75262010000200002
  • Nabokov, V. (2001). Primer Amor. In Cuentos completos (pp. 716–724). Alfaguara.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.