8 belangrijke signalen van nierproblemen
De nieren zijn de organen die verantwoordelijk zijn om het afval uit de bloedbaan de filteren. Via de urine wordt het uit het lichaam gezuiverd. Gemiddeld gezien zijn ze ongeveer 30 cm groot. Ze kunnen 190 liter bloed per dag verwerken en ongeveer 2 liter water per dag afvoeren. Het is daarom van belang om te letten op de signalen van nierproblemen.
De nieren spelen ook een belangrijke rol in het regelen van de bloeddruk. Ze zijn ook verantwoordelijk voor de aanmaak van verschillende hormonen die van essentieel belang zijn voor onze algemene gezondheid.
Net als in andere delen van het lichaam kan een opeenstapeling van gifstoffen hun werking verhinderen, wat serieuze gezondheidsproblemen met zich mee kan brengen.
Het grote probleem is dat nierproblemen vaak geen symptomen vertonen of verward kunnen worden met andere vrij onschuldige gezondheidskwaaltjes. Het goede nieuws is dat er enkele erg duidelijke signalen zijn die kunnen duiden op een probleem met hun werking.
Aangezien de meeste mensen zich hier niet van bewust zijn, willen we vandaag de acht meest belangrijke symptomen van nierproblemen bespreken. Ontdek ze allemaal!
8 signalen van nierproblemen
1. Veranderingen in de plasgewoontes
Veranderingen in je plasgewoontes ontstaan normaal als er iets grondig fout is met je nieren. Als je constant moet plassen – of het tegenovergestelde, erg weinig moet plassen – kan dit een indicatie zijn dat de nieren niet functioneren zoals het moet.
2. Verandering in de urine zelf
Veranderingen in kleur, geur of samenstelling van de urine kunnen een erg hulpzaam signaal zijn dat er iets fout is met de werking van je nieren.
Ga naar je dokter als je merkt dat je urine donkerder is dan normaal, bloed bevat of onaangenaam ruikt. Deze tekenen komen ook vrijwel altijd voor in het geval van een ontsteking aan de urinewegen, maar het is altijd beter om enkele tests te ondergaan om zo eventuele ergere problemen te voorkomen.
3. Vochtophoping
Aangezien nieren de hoeveelheid vocht in ons lichaam regelen, kan een slechte werking van deze organen lijden tot vochtophoping of zwellingen.
Als ze hun vermogen verliezen om vocht en afvalstoffen te elimineren, dan kan het zuiveringsproces van het lichaam verstoord worden. Wat tot zwellingen in het gezicht, de voeten, de enkels en andere lichaamsdelen kan leiden.
4. Vermoeidheid
De nieren produceren het hormoon erytropoëtine, verantwoordelijk om de aanmaak van rode bloedcellen te stimuleren. Dit betekent dus dat ze ook een erg belangrijke rol spelen in het transport van zuurstof naar de lichaamscellen. Daardoor kan een slechte werking van de nieren leiden tot bloedarmoede en een constant gevoel van vermoeidheid.
Als de cellen niet genoeg zuurstof krijgen, kan dat duizeligheid, vermoeidheid en concentratieproblemen veroorzaken.
5. Pijn in de rug of bij de nieren
Mensen die last hebben van nierproblemen, en dan vooral oudere mensen, krijgen vaak pijn in de lendenstreek of een regio dichtbij deze organen. Het zou kunnen duiden op een spierprobleem, maar het kan ook in direct verband staan met een zich ontwikkelende nierziekte.
Nierstenen of ontstekingen aan de urinewegen kunnen ernstige rugpijn veroorzaken die zich verder uitstraalt naar de lies.
6. Een vreemde smaak in de mond
Wanneer gifstoffen zich opstapelen in je bloedbaan als resultaat van het slecht functioneren van de nieren, dan kan dit leiden tot een slechte adem en een vieze smaak in de mond. Sterker nog, sommige mensen verliezen hierdoor hun trek in vlees of gaan minder eten.
7. Uitslag
Vele mensen vergeten dit, maar een gezonde huid is ook afhankelijk van een goede zuurstoftoevoer en zuivering van de bloedbaan.
Als de nieren stoppen afvalstoffen uit het lichaam te zuiveren, dan geeft dit aanleiding tot uitslag op de huid en andere dermatologische problemen. Soms gaat deze verandering gepaard met een erg onprettig gevoel door jeuk en allergieën.
Lees ook dit artikel: Huismiddeltjes voor acne
8. Hoge bloeddruk
Een hoge bloeddruk kan natuurlijk veroorzaakt worden door tal van factoren die de slagaders en het hart beïnvloeden. Een van die factoren kan ophoping van vocht en natrium zijn, wat kan leiden tot een serieuze verhoging van de bloeddruk. Zowel chronisch nierfalen als glomerulonefritis verhogen het risico om deze kwaal te ontwikkelen.
Een verhoogde bloeddruk kan ook opduiken wanneer zich de aandoening nierarteriestenose ontwikkelt. Deze aandoening veroorzaakt een gedeeltelijke verstopping van de nierslagader, die verantwoordelijk is voor het transport van het bloed naar de nieren.
Vermoed je dat je problemen hebt je nieren? Bezoek dan zo snel mogelijk een dokter om ernstige complicaties te voorkomen.