7 mogelijke redenen waarom je ogen opzwellen

Onze ogen kunnen om vele redenen opzwellen. We laten je zien wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn en wat je kunt doen om de zwelling met praktische oplossingen te verminderen.
7 mogelijke redenen waarom je ogen opzwellen
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Ivan Aranaga Amengual

Laatste update: 24 augustus, 2022

Ons gezicht is een van de gebieden van ons lichaam die het meest visueel worden beïnvloed door persoonlijke en externe factoren. De brandende zon, constante wind, regen en andere klimaatfactoren tasten geleidelijk deze zone aan. Onze ogen zijn zelfs het meest getroffen gebied. En dat je ogen opzwellen is dus niet ongebruikelijk.

De huid die het gebied bedekt en omgeeft is bijzonder delicaat en is vatbaarder voor verschillende problemen.

De inwendige oorzaken veroorzaken echter meestal problemen in het gebied rondom de ogen. Vanaf het moment dat we wakker worden, smeken onze ogen om de juiste aandacht. Daarom moeten we gewoontes aannemen die hen ten goede komen.

Wat zorgt ervoor dat je ogen opzwellen?

Van het eten van te veel zout tot een depressie. Er is een eindeloze lijst van redenen die onze ogen kunnen beïnvloeden. Ze laten sporen na die leiden tot ontstekingen in het gebied, er zijn veel factoren die zwelling in dit gebied kunnen veroorzaken en we moeten ons daar heel goed bewust van zijn.

Hieronder hebben we zeven van de meest bekende oorzaken beschreven.

1. Vermoeidheid

Vrouw met bruin haar houdt brug van haar neus vast
Het is een veel voorkomend probleem. Het gebrek aan slaap manifesteert zich in verschillende vormen – onze ogen zijn een van de eerste slachtoffers. Afhankelijk van het ritme van ons leven kan stress toenemen en soms is rust één van de elementen die we opofferen.

2. Ooglidontsteking

Deze aandoening is een andere veel voorkomend probleem. Als je wakker wordt heb je waarschijnlijk wat deeltjes aan de basis van je wimpers gezien. Die bestaan uit afval en bacteriën. Als we ze niet schoonmaken, kunnen ze irritatie en branderigheid in onze ogen veroorzaken. Ze zijn verbonden aan verschillende ziektes in de oogzone.

3. Nierziekten

Vrouw houdt linker zijkant vast
In tegenstelling tot wat je misschien hebt gedacht, zijn er problemen die een negatieve impact hebben op onze ogen, ondanks dat ze er ver van verwijderd zijn. Glomerulonefritis en nefrotisch syndroom zijn twee mogelijke oorzaken van het probleem, omdat ze het vasthouden van vocht veroorzaken.

4. Allergieën

Als je ogen opzwellen dan kan dit een teken zijn van een ander probleem. Als de zwelling niet verdwijnt na het wassen van je gezicht, noch na verloop van tijd, dan kan dit een teken van een allergie zijn. Een bindvliesontsteking is een van de meest voorkomende soorten. Als je ogen er een aantal dagen rood uitzien, dan kun je een bindvliesontsteking hebben.

5. Genetica

Vrouw ligt te ontspannen met wattenschijfjes op haar ogen
De invloed van genen toont zich altijd in onze fysieke aspecten en neigingen. Als je familieleden hebt met deze kenmerken dan zal je deze waarschijnlijk ook hebben zonder dat dit noodzakelijkerwijs een gezondheidsrisico is. Sommige dingen die voortkomen uit erfelijkheid zijn onvermijdelijk.

6. Leeftijd

De tijd zal altijd zijn stempel drukken op ons lichaam. Hoe goed we ook voor onszelf proberen te zorgen, er zijn dingen die we niet kunnen vermijden en onze huid zal de grootste veranderingen laten zien. Onder die veranderingen zullen onze ogen de impact voelen van onze weefsels en spieren die in de loop van de tijd slijten.

7. Huilen

Huilende vrouw met zakdoek in haar handen
Dit is onvermijdelijk. Op een bepaald punt in ons leven hebben we pijnlijke momenten meegemaakt, die ons laten huilen als een manier om onze emoties los te laten. Op die momenten moeten onze traanbuizen sneller werken dan normaal, wat kan leiden tot ontsteking.

Wat we zouden moeten doen

Thuis kunnen we het merendeel van deze gevallen oplossen met wat zelfgemaakte remedies of door betere gewoonten te ontwikkelen op het gebied van gezichtsreinigings aan het begin en het einde van de dag.

De meest populaire remedie heeft te maken met hygiëne. Reinig je gezicht altijd met koud water, wat de beste optie is om de zwelling in de getroffen gebieden te verminderen. Je moet het probleemgebied niet alleen afspoelen. Het zal veel gunstiger zijn om je tijd te nemen en gebruik te maken van een huidverzorgingsroutine.

Vouw een doek dubbel en maak hem nat met koud water. Wanneer het geheel vochtig is, sluit je je ogen en leg je het doek erop. Je kunt dit thuis doen voordat je gaat slapen. Dat je ogen opzwellen gebeurt niet alleen als je wakker wordt. Ze worden ook beïnvloed door het dagelijks leven gedurende de hele dag. Laat de doek gedurende 10 minuten op je ogen liggen.

Als je denkt dat je ogen opzwellen als gevolg van een probleem met de bloedsomloop dan kun je met je wijs- en middelvinger lichtjes op je oogleden tikken. Dit duwt het opgehoopte bloed weer in actie.

Rust. Het klinkt eenvoudig, maar zelfs 8 uur slaap krijgen is niet genoeg voor een goede nachtrust. Maak je geest vrij voor het slapengaan, vermijd licht en zet je zorgen aan de kant. Kijk ook niet op je computer of telefoon. Je hebt geen reden om wakker te worden als je niet wakker zou moeten zijn. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.