7 manieren hoe misbruikers anderen manipuleren
Waarom gaan we terug naar de mensen die ons hebben misbruikt? Waarom gaan we terug nadat we zijn belaagd? Het antwoord kan gevonden worden in de vele manipulatieve strategieën die misbruikers gebruiken. Deze strategieën zijn subtiel. In het heetst van de strijd overdonderen ze ons met twijfel en wanhoop. Op deze momenten zijn we kwetsbaarder en makkelijker te manipuleren dan ooit.
Manipulatieve strategieën
In dit artikel willen we een kijkje nemen naar de manipulatieve strategieën die misbruikers gebruiken. Misschien worden deze ook gebruikt bij jou. Soms gebruiken we ze zelfs bij onszelf, zonder dat we het doorhebben. Dit gebeurt omdat we diep van binnen willen we dat dingen gebeuren op een specifieke manier.
1.Wanneer je niet doet wat ik wil, word ik boos
Wanneer de ander het gevoel heeft dat hij/zij zich niet kan verdedigen, kiest hij/zij ervoor om boos te worden. Dit gebeurt vooral wanneer hij/zij zich beledigd of geïntimideerd voelt.
Door dit te doen, draaien zulke mensen de situatie om. Ze proberen jou het gevoel te geven dat het jouw schuld is. Hierdoor ga jij je verontschuldigen en word je gedwongen om je acties te veranderen. Dit alles gebeurt zonder dat jij het je realiseert en je plaatst jezelf ondergeschikt aan de ander.
2. Ik heb nooit gezegd dat je gelijk hebt
Dit is een van de meest pijnlijke en verwarrende vormen van manipulatie. Misbruikers gebruiken zinnen als ”Ik heb dat nooit gezegd” of ”Herinner je je niet wat je hebt gezegd?” Deze acties maken dat het slachtoffer gaat twijfelen aan zijn/haar eigen realiteit.
Wat de misbruiker wil, is dat het slachtoffer gaat twijfelen aan zichzelf. Uiteindelijk zal hij/zij tegen zijn/haar eigen wensen en verlangens ingaan.
Dit gebeurt vaak, met als resultaat dat sommige slachtoffers van misbruik het zullen goedpraten tegenover vrienden en hun eigen perspectief over de situatie uitleggen. Hierdoor kunnen ze erachter komen dat het allemaal hun eigen verbeelding is, of juist niet.
3. Ik heb dat gedaan omdat ik van je hou
Wees voorzichtig met deze rechtvaardiging, vooral als deze wordt gebruikt om knijpen, schoppen of andere vormen van beledigingen te rechtvaardigen.
Wanneer een persoon zijn hand heft tegen jou, wanneer hij/zij jou probeert te manipuleren of te controleren, jou je vrijheid probeert te ontnemen, constant jaloers is of je probeert te vernederen, wees dan voorzichtig… Dit is geen liefde.
Het onvoorwaardelijk houden van iemand is iets anders dan obsessief de controle willen behouden. Wanneer we echt van iemand houden, maakt het niet uit of diegene bij ons is of niet. Wat het belangrijkste is, is dat je partner gelukkig is.
4. Je weet wat er gebeurt, wanneer je dat doet
Er zijn verschillende zinnen die misbruikers gebruiken voor emotionele chantage. Het lijkt op ”Als je dat nu niet doet, zal het de volgende keer gebeuren” of ” Als je niet met mij uitgaat, pleeg ik zelfmoord.”
Door dit te doen, wil de misbruiker ervoor zorgen dat het slachtoffer zich verantwoordelijk voelt. De misbruiker probeer de ander te dwingen en bang te maken om met hem/haar uit te gaan. Ook al is het niet wat het slachtoffer wil, de misbruiker hunkert naar de controle.
5. Ik beloof dat ik het nooit meer zal doen
Vaak wanneer je partner je pijn doet of misbruikt, belooft hij/zij verandering. “Geloof me, het zal niet weer gebeuren.” Wees voorzichtig wanneer je partner losse handjes heeft en je probeert te manipuleren en te controleren. Op dit punt, zijn vertrouwen, liefde en respect niet meer te bekennen.
Het is fijn om te denken dat mensen kunnen veranderen, maar in deze situatie is het alleen maar een fantasie. Wanneer hij/zij je al eens heeft geslagen, is er geen reden om dit niet nog eens te doen.
6. Misbruikers willen dat je NU antwoord geeft
Alle misbruikers proberen jou de tijd te ontnemen om na te denken en te rationaliseren. Op deze manier zorgen ze voor hun overwinning. Daarom is het erg belangrijk om de ruimte te krijgen. Vecht voor de ruimte die jij nodig hebt om een goed perspectief te krijgen op de situatie.
Misbruikers dwingen je om nu een beslissing te maken. Dit is niets meer dan een van de manipulatieve strategieën.
7. Je vrienden zijn niet goed genoeg voor je
Misbruikers weten dat ze hun slachtoffers uit de buurt moeten houden van vrienden en mensen van wie ze houden. Dit zijn de mensen die het slachtoffer kunnen helpen te ontsnappen aan de situatie. Daarom zullen ze proberen om jou weg te houden van de mensen van wie jij het meeste houdt. Ze zullen misschien verhalen verzinnen over deze mensen, zodat jouw kijk op deze mensen verandert.
Lees ook:
Hoe kan je pech in de liefde vermijden?
Snel zal je gaan denken dat jij deze mensen niet nodig hebt in je leven. Je gaat misschien zelfs denken dat je partner de enige persoon in je leven is waar je je op moet focussen. Dit gebeurt wanneer je denkt dat de rest niet belangrijk is.
Let op
Wees voorzichtig… in deze situatie wordt je gecontroleerd door een echte manipulator. Wat het meeste steekt, is dat je niet door hebt wat er gebeurt totdat het te laat is. Dit gebeurt omdat de misbruiker zijn tijd neemt, in plaats van alles tegelijkertijd bloot te geven. Hij/zij start door langzaam boos te worden, je te laten twijfelen, te zeggen ”Ik hou van jou” en door andere trucs. Op deze manier probeert hij/zij je te vangen in zijn/haar net.
Hoe sneller jij je ogen opent, hoe beter.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
-
Marroquí, M., & Cervera, P. (2014). Interiorización de los falsos mitos del amor romántico en jóvenes.
-
Gálvez Gómez, L. (2015). Proyecto de prevención de violencia de género en adolescentes.