Menstruatiecups: 7 dingen die je moet weten

Ze zijn hygiënisch, comfortabel en goedkoop op de langere termijn. Menstruatiecups zijn een perfecte oplossing geworden voor veel vrouwen tijdens de menstruatie.
Menstruatiecups: 7 dingen die je moet weten

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

De menstruatie is een van de meest betrouwbare vrienden van heel wat vrouwen. Van de puberteit tot de menopauze: je hebt er iedere maand mee te maken. Dit kan betekenen dat je veel uitgeeft aan maandverband of tampons en daarom willen we wat informatie met je delen over menstruatiecups.

Menstruatiecups zijn eind 19e eeuw uitgevonden en hebben grote veranderingen ondergaan. Ze werden uit allerlei soorten materialen gemaakt, waarbij gezocht werd naar de meest comfortabele om te gebruiken.

In de afgelopen jaren zijn de cups onmisbare vrienden geworden voor diegenen die geld willen besparen en aan het milieu denken. Wil je meer weten? Blijf lezen.

1. Wat zijn menstruatiecups?

Menstruatiecups

De menstruatiecup kan worden gebruikt om tampons en maandverband te vervangen. Het zijn kleine bekertjes die het menstruatiebloed opvangen en tot wel twaalf uur in het lichaam kunnen blijven.

De meeste moderne menstruatiecups zijn gemaakt van siliconen of latex van medische kwaliteit. Vrouwen die allergisch zijn voor latex moeten voor cups kiezen die gemaakt zijn van siliconen om medische problemen te vermijden.

2. Hoe worden menstruatiecups gebruikt?

Bij het plaatsen van de cup is het belangrijk om de tijd te nemen en erachter te komen welke methode het beste werkt voor jou. Dit zal een paar pogingen kosten voordat je ontdekt welke techniek het beste werkt voor jouw lichaam. Dit is normaal en je hoeft je geen zorgen te maken, omdat het makkelijker wordt met oefening.

In tegenstelling tot tampons of maandverband, die menstruatiebloed absorberen, vangt de menstruatiecup het bloed op en voorkomt hij dat het je lichaam verlaat. Dus het enige dat je hoeft te doen is de beker in je vagina plaatsen en deze acht tot twaalf uur laten zitten, afhankelijk van de capaciteit.

Na die tijd kun je hem gewoon verwijderen en leegmaken. Voor een goede hygiëne is het een goed idee om de cup te wassen met schoon water voordat je hem opnieuw plaatst. Als je dit niet kunt doen, is het geen groot probleem. Vergeet niet om de cup de volgende keer dan wel te wassen.

3. Redenen om de menstruatiecup te gebruiken

Cup
  • Je kunt hem tot tien jaar gebruiken. Terwijl je maandverband en tampons steeds opnieuw moet kopen, kun je een menstruatiecup tot wel tien jaar blijven gebruiken. Dit betekent dat je veel geld kunt besparen op menstruatieproducten, je het milieu beschermt en je zeer comfortabel zal voelen.
  • Ze hebben een grote capaciteit. Maak je je zorgen over ongelukken? Verlies je vaak veel bloed tijdens de menstruatie? Menstruatiecups hebben meer capaciteit dan maandverband of tampons. Tampons absorberen slechts 5 ml en maandverband absorbeert 10 ml, terwijl de cup 30 ml kan bevatten.
  • Ongelukjes zijn onwaarschijnlijk. Omdat menstruatiecups gemaakt zijn van siliconen of latex passen ze zich heel makkelijk aan de vorm van het lichaam aan. Daarom kun je makkelijk en zonder enige problemen actief blijven en sporten.
  • De kansen op bijwerkingen zijn minimaal. Infecties zijn een veelvoorkomende angst bij het gebruik van maandverband of tampons, maar dat gebeurt niet met de menstruatiecup. Je hoeft alleen maar ervoor te zorgen dat je geen materialen gebruikt waar je allergisch voor bent. Een klein percentage van de vrouwen is allergisch voor latex en als jij dit bent kun je gebruik maken van een siliconen cup.

4. Menstruatiecups zijn minder duur

Je kunt een menstruatiecup kopen voor ergens tussen de 9 en 45 euro, afhankelijk van waar je ze koopt. Je koopt ze meestal met een stoffen zakje waarin je hem kunt bewaren als je hem niet gebruikt.

Als je bedenkt dat de gemiddelde kwaliteit cups tot vijf jaar mee kunnen gaan en cups van goede kwaliteit tot wel 10 jaar, is dit niet duur.

5. Menstruatiecups zijn makkelijk te onderhouden

Menstruatiecup

De materialen die gebruikt worden om menstruatiecups te maken zijn makkelijk schoon te maken en te onderhouden:

  • Aan het begin van de menstruatie: als je er klaar voor bent de cup te gebruiken en als hij nieuw is, of als je menstruatie begint, haal je hem uit de zak en kook je hem drie tot vijf minuten in water. Dit proces zal alle residuen of verontreiniging verwijderen. Vervolgens kun je de cup gebruiken.
  • Tijdens de menstruatie: het is belangrijk om de cup telkens als je hem leegt te wassen. Gebruik gewoon water uit de kraan.
  • Als de menstruatie voorbij is: was de menstruatiecup opnieuw. Als je wilt, kun je een neutrale zeep en stromend water gebruiken. Zorg ervoor dat je hem goed schoonmaakt. Doe hem dan weer in de stoffen zak die erbij zat en bewaar hem in een goed geventileerde, frisse en droge ruimte.

6. Er zijn verschillende maten menstruatiecups

Elke vrouw is anders en als het gaat om vrouwelijk hygiëne moet je het juiste product kiezen. Bij het zoeken naar een goede menstruatiecup zul je merken dat er verschillende maten zijn. De kleinsten zijn het beste voor vrouwen die geen kinderen hebben gebaard, terwijl de grotere maten zeer geschikt zijn voor vrouwen met kinderen. Dit is omdat de grootte van de vagina enigszins verandert na de bevalling.

Doe voordat je een menstruatiecup koopt wat onderzoek naar de verschillende maten en kenmerken van elke cup.

7. Sommige menstruatiecups kun je tijdens de seks gebruiken

Seks

Omdat de menstruatiecup in de vagina gaat, durven sommige vrouwen geen seks te hebben terwijl ze hem gebruiken. De eerste gedachte is dat de beker vast zou kunnen komen te zitten, maar dit is niet waar.

Ze zijn gemaakt om in een bepaald gebied van het lichaam te passen en ze gaan niet verder dan dat. De grootte voorkomt het gewoon. Als je bang bent dat je partner zich ongemakkelijk voelt, weet dan dat sommige menstruatiecups zijn ontworpen om onopgemerkt te blijven tijdens deze gelegenheid. De gebruikte materialen zijn ook zeer zacht en flexibel en daarom zal je partner het niet eens merken.

Zoals je kunt zien, zijn menstruatiecups een optie die grote voordelen zal bieden in vergelijking met andere producten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Stewart, K., Powell, M., & Greer, R. (2009). An alternative to conventional sanitary protection: Would women use a menstrual cup? Journal of Obstetrics and Gynaecology. https://doi.org/10.1080/01443610802628841
  • Juma, J., Nyothach, E., Laserson, K. F., Oduor, C., Arita, L., Ouma, C., … Phillips-Howard, P. A. (2017). Examining the safety of menstrual cups among rural primary school girls in western Kenya: Observational studies nested in a randomised controlled feasibility study. BMJ Open. https://doi.org/10.1136/bmjopen-2016-015429
  • North, B. B., & Oldham, M. J. (2011). Preclinical, Clinical, and Over-the-Counter Postmarketing Experience with a New Vaginal Cup: Menstrual Collection. Journal of Women’s Health. https://doi.org/10.1089/jwh.2009.1929
  • McDermott, C., & Sheridan, M. (2015). Staphylococcal toxic shock syndrome caused by tampon use. Case reports in critical care, 2015, 640373. https://doi.org/10.1155/2015/640373

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.