6 symptomen van appendicitis die je niet mag negeren

Niet op tijd aandacht besteden aan de symptomen van appendicitis kan het heel ingewikkeld maken en zelfs peritonitis veroorzaken, wat het leven van de patiënt in gevaar kan brengen.
6 symptomen van appendicitis die je niet mag negeren
José Gerardo Rosciano Paganelli

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Je appendix is een klein buisvormig orgaan. Het zit aan het begin van de dikke darm net onder de rechterkant van je onderbuik. De symptomen van appendicitis, ook bekend als blindedarmontsteking,kunnen uitmonden in een gevaarlijke situatie die dringende medische zorg vereist. 

Om te beginnen heeft de appendix geen bekende functie in het menselijk lichaam. De binnenkant bevat lymfatische follikels voor je immuunsysteem. Deze zijn vergelijkbaar met de follikels die gevonden worden in je amandelen.

Appendicitis begint wanneer het orgaan geblokkeerd of ontstoken is. Dit belemmert de bloedstroom waardoor de druk in het gebied stijgt.

De beginfasen veroorzaken niet veel gevaar maar je moet er wel zo snel mogelijk voor zorgen. Dit omdat als je het verwaarloost de infectie zich kan verspreiden.

In ernstige gevallen kan het peritonitis veroorzaken. Dit is een complicatie die het leven van de patiënt in gevaar brengt.

Daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan bepaalde signalen. Hoewel ze kunnen worden verward met andere problemen is het nodig dat je je arts raadpleegt die de juiste diagnose kan stellen.

Zie hier de 6 belangrijkste symptomen.

6 symptomen van appendicitis

1. Abdominale ontsteking

Appendicitis symptomen die je niet mag negeren

Abdominale ontsteking of opzwelling wordt gekenmerkt door een irritant gevoel van druk en volheid. Dit wordt bijna altijd geassocieerd met problemen met de spijsvertering.

  • Vooral in dit geval is dit symptoom heel gebruikelijk omdat de blokkering van de appendix een ontstekingsreactie veroorzaakt. Dit gaat samen met de voortgang van de ziekte en het verspreidt zich naar je hele spijsverteringsstelsel.
  • We moeten vermelden dat naast een ontsteking de patiënt kan lijden aan gasophoping.

2. Pijn in het gedeelte rechtsonder in je buik

Een van de eerste tekenen van blindedarmontsteking is een scherpe pijn die bijna altijd in de rechteronderhoek van je buik zit. Met andere woorden, de plek waar dit orgaan zich bevindt.

  • De heftigheid van de neemt geleidelijk toe naarmate de ontsteking toeneemt. Dit gaat gepaard met het oplopen van de druk op je appendix die wordt veroorzaakt door de obstructie.
  • De pijn kan met tussenpozen verschijnen. Maar het duurt meestal langer wanneer de ziekte zich verder ontwikkelt.
  • Het komt vaak voor dat een patiënt het sterker voelt wanneer hij niest of een plotselinge beweging maakt.
  • In sommige gevallen verspreidt de pijn zich van je navel naar je onderrug.

3. Duizeligheid en overgeven

Overgeven is een van de symptomen van appendicitis

Wanneer duizeligheid en overgeven geleidelijk optreden is het erg belangrijk om op de andere symptomen van appendicitis te letten.

Hoewel niet elk geval te maken heeft met deze ziekte is het erg belangrijk dat je deze mogelijkheid in overweging neemt. Dit geldt vooral als je het samen met andere symptomen van appendicitis hebt.

  • Ongeveer 90% van de gediagnoseerde gevallen heeft dit symptoom, direct na het voelen van een sterke pijn in de onderbuik.
  • Wanneer je appendix niet op tijd wordt verwijderd begint de infectie zich te verspreiden. Hierdoor komt het braken en de duizeligheid veelvuldig voor.

4. Geleidelijk verlies van eetlust

Een gebrek aan eetlust is een gevolg van de ontsteking dat je systeem veroorzaakt. Het veroorzaakt dit symptoom als gevolg van een blokkering. En deze blokkering heeft de appendix in de eerste plaats in deze toestand gebracht.

Deze reacties bemoeilijken de functies van je spijsverteringsstelsel. Het beīnvloedt ook de afscheiding van hongerhormonen.

  • Als gevolg hiervan hebben patiënten de neiging om complicaties te krijgen die worden veroorzaakt door voedingstekorten.
  • Hoewel het in het begin normaal lijkt is dit een symptoom waarvoor een snelle medische evaluatie vereist is.

5. Koorts

Koorts is een van de appendicitis symptomen die je niet mag negeren

De ontsteking en druk waaraan dit orgaan lijdt vanwege appendicitis heeft de neiging om te verschijnen met symptomen van appendicitis die vergelijkbaar zijn met andere gastro-intestinale infecties. Daardoor hebben patiënten die getroffen zijn soms koorts en koude rillingen samen met de kenmerkende buikpijn.

  • Dit is een symptoom dat je niet over het hoofd mag zien. Hoewel je het met remedies kunt behandelen verschijnt het meestal weer omdat de ontsteking erger wordt.
  • Zelfs als je geen hoge koorts hebt moet je je arts raadplegen als je koorts hebt samen met andere verteringsproblemen.

6. Verstopping of diarree

Door deze ontstekingsreactie te veroorzaken, in reactie op de blokkade van de appendix, is het gebruikelijk dat er een verhoogde neiging is tot verstopping of diarree.

  • Het normale ontlastingspatroon wordt ontregelt. Terwijl sommigen de behoefte hebben om vaak naar de wc te gaan hebben anderen een verminderde drang en hebben ook meer moeite.
  • In deze gevallen gaan beide problemen gepaard met buikontsteking en gasophoping.

Wanneer moet je met de dokter praten?

Na het identificeren van deze symptomen is het noodzakelijk dat je zo snel mogelijk naar de dokter gaat om een snelle diagnose en behandeling te krijgen.

Houd er rekening mee dat hoewel symptomen van appendicitis geassocieerd kunnen worden met andere aandoeningen van het spijsverteringsstelsel, het het beste is om ze door een specialist te laten analyseren.

Je dokter kan een lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek en andere soorten onderzoeken doen die de ziekte precies kunnen identificeren. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.