Lage bloeddruk behandelen met het juiste voedsel

Hoewel zout kan helpen om je bloeddruk te verhogen als deze te laag is, is het niet raadzaam om ermee te overdrijven. Dit zou namelijk weer kunnen leiden tot het tegenovergestelde probleem.
Lage bloeddruk behandelen met het juiste voedsel
Maricela Jiménez López

Geschreven en geverifieerd door de arts Maricela Jiménez López.

Laatste update: 17 december, 2018

Lage bloeddruk wordt ook wel hypotensie genoemd. Mensen met een lage bloeddruk kunnen duizeligheid ervaren en in sommige gevallen zelfs flauwvallen. Als je last hebt van dit probleem dan is dit misschien handig om te weten. Je kunt een lage bloeddruk behandelen door de juiste dingen te eten. Ontdek wat deze dingen zijn in dit artikel.

Wat houdt een lage bloeddruk in en waardoor wordt het veroorzaakt?

De bloeddruk is de kracht die bloed uitoefent op de wanden van de aderen en slagaders waar je hart- en vaatstelsel uit bestaat.

In het geval van een lage bloeddruk is deze druk lager dan normaal (afhankelijk van de norm die wetenschappelijk bepaald is op basis van iemands leeftijd en geslacht).

Het is belangrijk om te weten dat de bloeddruk niet bij iedereen hetzelfde is. Een pasgeboren kind heeft bijvoorbeeld een lagere bloeddruk dan een tiener en een volwassene heeft een lagere bloeddruk dan een oudere persoon.

Bij volwassenen, of gezonde en atletische mensen, is de normale bloeddruk ongeveer 120/80 mmHg. In deze gevallen wordt een lage bloeddruk veroorzaakt door een goede cardiovasculaire gezondheid.

Bij oudere patiënten kan het echter wijzen op een probleem in verband met de vitale organen.

Wanneer de bloeddruk te laag is, betekent dit dat er niet voldoende bloed bij de vitale organen terechtkomt. Daarom is het belangrijk dat mensen die er last van hebben zich niet te veel inspannen. Dit zou namelijk een ​​toename van de hartactiviteit (tachycardie) veroorzaken.

We spreken van een te lage bloeddruk als de systolische druk lager is dan 90 mmHg en de diastolische druk lager is dan 60 mmHg.

Dit kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder:

 • Consumptie van kalmeringsmiddelen, antidepressiva of narcotische pijnstillers
 • Hartaanval, hartritmestoornissen of hartfalen
 • Diabetes
 • Uitdroging en eetstoornissen
 • Consumptie van vochtafdrijvende middelen of medicijnen voor het hart

De symptomen van lage bloeddruk zijn gerelateerd aan zwakte en duizeligheid. De persoon kan ook een bleke of doffe uitstraling hebben of last hebben van ademhalingsproblemen of hartkloppingen.

Sommigen ervaren ook hoofdpijn, wazig zien, gevoelloosheid in de ledematen en pijn op de borst.

Dagelijkse gewoonten en een lage bloeddruk

Bloeddruk meten om te kijken of deze te laag is

Er wordt veel vaker gesproken over mensen die een hoge bloeddruk hebben dan over mensen die een lage bloeddruk hebben. Dit komt doordat een hoge bloeddruk meestal ernstigere gevolgen heeft voor het lichaam.

Er zijn gelukkig ook voedingsmiddelen die kunnen helpen om de bloeddruk te verhogen in het geval van een te lage bloeddruk.

 • Als iemand een lage bloeddruk behandelen wil dan neemt hij meestal een zoute snack. Dit kan op dat moment een remedie zijn. Het is echter niet aan te raden om er een gewoonte van te maken om je zoutinname te verhogen. Dit zou namelijk het tegenovergestelde probleem kunnen veroorzaken.
 • Het wordt ook aanbevolen om iets zouts te eten bij het ontbijt (bijvoorbeeld een boterham) en om lange perioden zonder eten te vermijden.
 • Het is veel beter om zes kleine maaltijden te eten dan drie of vier grote. Verdeel het eten over de dag met een ontbijt, een snack halverwege de ochtend, een lunch, een middagsnack, het avondeten en een kleine snack later op de avond. Op deze manier vermijd je dat je lange tijd een lege maag hebt en je bloeddruk daalt.
 • Probeer bovendien geen suikerhoudende dranken of koffie te consumeren. Hoewel dit soort dranken de bloedsomloop activeren duurt het effect maar kort. Wanneer het effect uitgewerkt is kan de bloeddruk nog verder dalen dan daarvoor.
 • Ook is het niet goed om alcohol te drinken omdat het de hartfunctie en de gezondheid van je aderen verslechtert.

Lage bloeddruk behandelen met deze voedingsmiddelen

Een aantal voedingsmiddelen kan behulpzaam zijn op de momenten dat je bloeddruk daalt maar ook als je voortdurend last hebt van een lage bloeddruk. Hoe dan ook raden we aan om een dokter te raadplegen om de oorzaak van het probleem te achterhalen.

1. Bietensap

Lage bloeddruk behandelen door bietensap te drinken

Vanwege het gehalte aan natuurlijke suikers dat bieten bevatten kan deze wortel helpen om de bloeddruk te reguleren.

Je kunt bietensap ‘s ochtends drinken op een lege maag of ‘ s middags wanneer je onderweg bent naar huis.

Ingrediënten

 • 2 rode bieten
 • ½ kop water (125 ml)

Voorbereiding

 • Schil de rode biet en snijd hem in stukken.
 • Doe hem in de blender en voeg het water toe.
 • Mix de ingrediënten goed door elkaar tot je een vloeibare shake krijgt.
 • Drink deze drank onmiddellijk op (je kunt naar wens ook ijsblokjes of muntblaadjes toevoegen).

2. Rozijnen

Rozijnen helpen om de bloeddruk op natuurlijke wijze stabiel te houden. Dit komt doordat ze de functie van de bijnier verbeteren.

Je kunt een handjevol rozijnen eten als je de eerste symptomen van een lage bloeddruk ervaart.

3. Water

Vrouw die water drinkt

In sommige gevallen daalt de bloeddruk als we uitgedroogd zijn. Vergeet daarom niet om minstens twee liter water per dag te drinken.

Zodra je merkt dat je bloeddruk gedaald is raden wij je aan om drankjes te consumeren die elektrolyten bevatten (iets dat atleten vaak doen). Dit soort drankjes bevatten tevens mineralen als magnesium, natrium en kalium.

4. Amandelen

Amandelen werken op dezelfde manier als rozijnen. Je kunt ze rauw eten of amandelmelk maken (of kopen).

Als je liever zelf amandelmelk maakt dan kun je het volgende recept eens proberen. Dit biedt zeer goede resultaten als je een lage bloeddruk behandelen wilt.

Ingrediënten

 • 5 amandelen
 • 1 kopje water (250 ml)
 • 1 kopje melk (250 ml)

Voorbereiding

 • Week de amandelen een nacht in een beker water.
 • Giet het water de volgende ochtend weg en pel de amandelen.
 • Vermaal de gepelde amandelen vervolgens met een vijzel en meng ze met de (warme) melk.
 • Drink deze drank meerdere keren per week op een lege maag.

5. Peulvruchten en granen

Lage bloeddruk behandelen met granen en peulvruchten

Neem verschillende voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine B in je dieet op, zoals peulvruchten (linzen, kikkererwten, bonen) en granen (bruine rijst, haver, gierst, rogge).

Een tekort aan vitamine B kan namelijk ook een lage bloeddruk veroorzaken.

6. Wortelsap

Eén glas wortelsap per dag voorziet je lichaam van veel vitamines en eiwitten en regelt ook de bloeddruk. Het is het beste om wortelsap op een lege maag te drinken als je een lage bloeddruk behandelen wilt.

Ingrediënten

 • 2 wortels
 • 2 eetlepels honing (50 g)
 • ½ kop water (125 ml)

Voorbereiding

 • Schil de wortels en rasp ze.
 • Doe ze dan samen met de honing en het water in de blender.
 • Verwerk de ingrediënten een paar minuten en drink de drank meteen op (je kunt er ook ijsblokjes aan toevoegen).

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.