6 manieren om oedeem te voorkomen
Als je de aanbevelingen in dit artikel elke dag ter harte neemt kun je voorkomen dat oedeem in iets ergers verandert.
Wist je dat je oedeem met natuurlijke middelen kan voorkomen?
Vochtophoping, een aandoening die ook wel bekendstaat als oedeem, vindt plaats als vocht zich ophoopt in je lichaamsweefsels en daar ontstekingen veroorzaakt.
Het is op zichzelf geen ziekte. Maar als je er aan lijdt, dan kan dit een teken zijn dat er iets anders mis is met je lichaam.
Als je er vaker last hebt, dan komt dat over het algemeen door één van drie dingen. Het kan ontstaan door:
- hormonale veranderingen
- problemen met je bloedsomloop
- een blokkade in het lymfestelsel
De ontstekingen die ontstaan door oedeem zijn over het algemeen mild te noemen. Ze kunnen echter wel gepaard gaan met pijn, stijfheid en andere symptomen die je belemmeren in je dagelijkse bezigheden.
Het goede nieuws is dat er, in aanvulling op bestaande behandelingen voor het in balans krijgen van het vochtgehalte in je lichaam, ook een aantal gezonde gewoonten bestaan die oedeem zullen voorkomen als je ze regelmatig toepast.
In dit artikel delen we graag de beste 6 manieren om dit te doen. Zo kun jij ze onderdeel maken van jouw dagelijkse leven.
6 manieren om oedeem te voorkomen
1. Drink voldoende water en andere gezonde drankjes
Dagelijks voldoende water en andere gezonde drankjes drinken is één van de gemakkelijkste natuurlijke manieren om vochtophoping te voorkomen en te behandelen.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken zal het drinken van water de hoeveelheid vocht die je lichaam vasthoudt niet laten toenemen. In tegendeel zelfs. Door voldoende te drinken stimuleer je de uitscheiding van vocht via de nieren.
Het vochtafdrijvende en reinigende effect van water ondersteunt de afvoer van afvalstoffen door het lichaam. Daarbij reguleert het dus ook de vochtophoping in je lichaam.
Suggesties
- Denk eraan om tussen de zes en acht glazen water per dag te drinken.
- Heb je er moeite mee om voldoende water te drinken? Kies dan voor andere drankjes, zoals thee of natuurlijke vruchtensappen.
Lees ook: 5 tips voor gezonde nieren
2. Zorg dat je voldoende slaap krijgt
Sommige mensen denken dat slaap niets met vochtophoping te maken heeft. Maar het is toch echt zo. Door voldoende slaap te krijgen voorkom je vochtophoping en de problemen die ermee gepaard gaan.
Immers, terwijl je slaapt verbetert de doorbloeding van je lichaam. Tegelijkertijd is je lymfestelsel tijdens je slaap bezig met het afvoeren van afvalstoffen.
Suggesties
- Probeer elke dag, zonder uitzondering, tussen de zeven en negen uur per dag te slapen.
- Heb je moeite met in slaap vallen? Of slaap je onrustig? Probeer er dan achter te komen hoe dat komt.
- Neem thee of andere natuurlijke middelen om voortaan beter te slapen.
3. Beperk je zoutinname
Zout is één van de meest gebruikte smaakmakers in de dagelijkse keuken. Maar het nemen van teveel zout is één van de voornaamste oorzaken van vochtophoping.
Een hoog natriumgehalte in je lichaam verstoort de balans van elektrolyten in je lichaam. Hierdoor wordt het lastiger voor je om overtollig vocht kwijt te raken.
Suggesties
- Probeer te voorkomen dat je teveel zout aan je recepten toevoegt.
- Als je boodschappen doet, let dan goed op de hoeveelheid zout in de producten die je koopt.
- Beperk je inname van producten met een hoog zoutgehalte zoals voorverpakt vlees, worstjes, etc.
4. Eet meer fruit en groenten
Vers, rauw voedsel zoals fruit en groenten zitten bomvol goeds. Zo bevatten ze antioxidanten, vezels, water, en vele andere voedingsstoffen die ontstekingen voorkomen.
Maak er een gewoonte van om dit soort voedsel ten minste drie keer per dag te eten. Dit garandeert dat je nieren goed blijven functioneren en je stimuleert daarmee de afscheiding van vocht.
Suggesties
- Eet ten eerste veel rauw fruit en groenten rijk aan water.
- Maak voortaan meer salades, smoothies en sapjes.
5. Begin met sporten
Het doen aan sport is één van de beste manieren om vocht dat zich in je lichaam heeft opgehoopt te verwijderen.
Door de bewegingen die je maakt stimuleer je je bloedsomloop.
Daarnaast ondersteunt sport de lichaamsprocessen verantwoordelijk voor de afvoer van vocht en afvalstoffen van je lichaam.
Het helpt ook je nieren te beschermen. Dit komt doordat sport de productie van urine stimuleert en de urinewegen helpt schoon te houden.
Suggesties
- Zorg dat je tenminste dertig minuten beweging krijgt per dag.
- Als je hier niet aan gewend bent, zorg er dan voor dat je geleidelijk aan begint.
6. Stimuleer zelf je bloedsomloop
Op enig moment zal iedereen wel eens last hebben van problemen met hun bloedsomloop. Door onvoldoende te bewegen, een slecht dieet te volgen of door ziekte kan je doorbloeding verminderd worden.
Heb je vaker last van ophoping? En komt dit telkens weer terug? Probeer dan eens om je bloedsomloop zelf te stimuleren. Alternatieve behandelingen kunnen je helpen de pijn te verzachten.
Suggesties
- Masseer eerst je lichaam eens met etherische oliën.
- Neem vervolgens afwisselend warme en koude douches.
- Leg daarna eens een warmtekompres aan.
- Zorg er ook voor dat je je benen hoog legt zodra je thuiskomt uit het werk.
- Probeer verder regelmatig te gaan zwemmen.
Dus, heb jij nu nog regelmatig last van zwellingen in je ledematen? En gaan die gepaard met een zwaar en pijnlijk gevoel? Als dit regelmatig zo is, volg dan onze aanbevelingen. Probeer ze elke dag toe te passen om te voorkomen dat je oedeem zich ontwikkelt tot iets ergers.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Aragón Vargas, L. F. (1996). Hidratación para la actividad física. Memoria del III Simposio en Ciencias del Ejercicio y la Salud.
- Flores-Villegas, B., Flores-Lazcano, I., & de Lourdes Lazcano-Mendoza, M. (2014). Edema. Enfoque clínico. Medicina interna de México, 30(1), 51-55.