5 veilige medicijnen voor tijdens de zwangerschap
Het is belangrijk om te weten welke veilige medicijnen je tijdens de zwangerschap in kan nemen, omdat sommige medicijnen de gezondheid van een baby kunnen schaden.
Zwangerschap is een van de meest betekenisvolle ervaringen in het leven van een vrouw. Vanaf het moment van conceptie initieert je lichaam een natuurlijk proces van veranderingen. Zowel psychisch als fysiek, zoals misselijkheid, duizeligheid, braken, pijn en een overvloed aan ongemakken die bij deze toestand vaak voorkomen.
De aanstaande moeder zal ook hormonale veranderingen beginnen te ervaren. Dit is allemaal relatief normaal, vooral tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap.
Er kunnen echter enkele complicaties optreden, zoals:
- Vaginale en nierinfecties
- Hoge bloeddruk
- Zwangerschapsdiabetes
- Zwangerschapsvergiftiging
- Vroeggeboorte
- En andere frequente aandoeningen.
Voor veel van deze problemen heb je medicijnen nodig en idealiter neem je ze alleen onder medisch toezicht.
Veilige medicijnen om tijdens de zwangerschap in te nemen
Er zijn veel veilige medicijnen die je tijdens de zwangerschap kunt gebruiken. Naast het veel voorkomende ongemak dat met een zwangerschap gepaard gaat, kan een aanstaande moeder door andere aandoeningen getroffen worden en medicatie nodig hebben om de klachten te verlichten.
Ja, er zijn veel vrij verkrijgbare medicijnen bij de apotheek en drogisterij die verkoudheid, hoest, diarree, constipatie en misselijkheid kunnen behandelen. Het is echter het beste dat je je arts raadpleegt voordat je ze inneemt, omdat sommige misschien niet voor zwangere vrouwen geschikt zijn.
Vermijd medicijnen die voor meerdere symptomen verlichting bieden. Als je bijvoorbeeld een pijnstiller voor hoofdpijn neemt, vermijd dan degenen die ook antihistaminica en decongestiva bevatten.
Nu zullen we je over enkele van de meest voorkomende, veilige medicijnen vertellen die je tijdens de zwangerschap kunt gebruiken. Overleg altijd eerst met je arts welke voor jou geschikt zijn.
1. Paracetamol
Dit is een pijnstiller (analgetica) en wordt aanbevolen om de ontsteking die tot pijn leidt te verminderen. Het biedt ook verlichting tegen kleine problemen en vermindert zelfs enkele symptomen van verkoudheid.
Lees ook:
Wat je moet weten over ibuprofen
2. Clotrimazol of Miconazol
Dit zijn schimmelwerende middelen en zijn veel gebruikte medicijnen tijdens de zwangerschap, omdat ze je helpen om je van vaginale schimmelinfecties te ontdoen. Het is ook effectief als symptomen zoals een brandend gevoel en vaginale afscheiding aanwezig zijn.
3. Magnesium maagzuurremmer
De bekendste merken maagzuurremmers die magnesium bevatten zijn effectief en veilig als het gaat om het verlichten van de vervelende symptomen van brandend maagzuur. Deze aandoening komt tijdens de zwangerschap veel voor, vooral in de laatste weken van de zwangerschap.
4. Loratadine of Chloorfenamine
Deze antihistaminica worden het meest aanbevolen voor allergieën. Beide geneesmiddelen verlichten neusverstopping wanneer de aanstaande moeder aan allergenen wordt blootgesteld.
5. Milax of Senna (Senokot)
Deze medicijnen zijn laxeermiddelen en effectief bij de behandeling van constipatie – een ander veel voorkomend symptoom bij zwangere vrouwen. Vooral in de laatste maanden van de zwangerschap.
Veilige medicijnen en vitamines om tijdens de zwangerschap in te nemen
Zowel vitaminen als mineralen zijn essentieel voor de juiste ontwikkeling van een foetus. Soms kan een supplement noodzakelijk zijn. Je verloskundige of vroedvrouw geeft aan welke het meest gunstig zijn voor jouw zwangerschap.
Tijdens de zwangerschap zijn de meest gebruikte supplementen:
- Vitamine C: voor de juiste vorming van de bloedvaten van de baby.
- Foliumzuur: voor de productie van rode bloedcellen.
- Vitamine D: om gezonde tanden en botweefsel en ijzer te produceren. Het is ook nodig voor de ontwikkeling van de baby en om de placenta te voeden.
Hoewel vitamines zonder recept in de apotheek verkrijgbaar zijn, is meer niet altijd beter. Sommige vitamines plas je uit als je lichaam er voldoende van heeft. Dan verspil je dus niet alleen vitamines, maar ook geld. Je kunt veel vitamines via verschillende voedingsmiddelen binnenkrijgen en deze bieden ook een hogere kwaliteit.
Veilige medicijnen voor tijdens de zwangerschap en natuurlijke remedies
Afgezien van alle hierboven genoemde medicijnen, zijn er ook veel opties in de vorm van natuurlijke huismiddeltjes. Soms kunnen de symptomen van ongemak die tijdens de zwangerschap aanwezig zijn worden verlicht door de dagelijkse gewoonten te veranderen. Soms zelfs door gewoon activiteiten te doen die positief zijn voor je gezondheid.
Als je tijdens de zwangerschap een gezonde levensstijl volgt, dan hoef je niet vaak gebruik te maken van medicijnen. Veel van deze huismiddeltjes bestaan sinds de oudheid en in de meeste gevallen werken ze prima. We dagen je dan ook uit om ze te proberen.
Natuurlijk is het ook essentieel dat je een goed gezond dieet volgt en zo actief mogelijk blijft. Zo gezond mogelijk blijven tijdens de zwangerschap is essentieel, omdat het de symptomen vermindert die tot het gebruik van medicijnen leiden. Het is ook van vitaal belang voor je gezondheid om een vast schema te hebben om te slapen, te ontspannen en te rusten.
Misschien ook interessant om te lezen:
Chronisch vermoeidheidssyndroom: Wat is het en hoe kunnen we het behandelen?
Doe niet aan zelfmedicatie
De meeste vrouwen weten wel dat ze tijdens de zwangerschap alleen veilige medicijnen moeten gebruiken. Als je echter zwanger bent en aan een soort zwangerschapsaandoening lijdt of iets met grotere complicaties, dan zal je arts medicijnen voorschrijven om het onder controle te houden. Het belangrijkste hier is om je goede gezondheid en die van je baby te behouden.
Zelfmedicatie is dus zelden een goed idee. Vooral tijdens het eerste trimester, omdat het de meest gevoelige ontwikkelingsfase van een foetus is. Raadpleeg tijdens de zwangerschap altijd een professional voordat je medicatie, supplementen en zelfs natuurlijke huismiddeltjes gebruikt, zelfs die als normaal en onschadelijk worden beschouwd.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Gimeno, FJ Abad, et al. “Categorías de riesgo de los medicamentos utilizados durante el embarazo: Guía rápida de consulta.” Farm Aten Prim 3 (2005): 49-61.
- Taboada Lugo, Noel, et al. “Uso de medicamentos durante el embarazo y su posible efecto teratogénico.” Revista Cubana de Medicina General Integral 20.4 (2004): 0-0.
- Vergel Rivera, Germán, and Alicia Zapata Martínez. “Embarazo y medicamentos en un área de salud.” Revista Cubana de Medicina General Integral 15.3 (1999): 227-231.