5 soorten gewone huiduitslag bij een pasgeboren baby
Er zijn vijf soorten veelvoorkomende huiduitslag bij een pasgeboren baby die je eigenlijk wel moet kennen. In dit artikel zullen we de belangrijkste kenmerken van deze soorten huiduitslag met je delen, evenals de resultaten van enkele recente onderzoeken.
We zullen ook enkele eenvoudige en effectieve tips geven die kunnen helpen om deze huidproblemen te voorkomen voor de volgende vormen van huiduitslag bij een pasgeboren baby:
- luieruitslag
- baby acne
- berg
- atopische dermatitis
- warmte-uitslag bij baby’s
De huid van een pasgeboren baby
De babyhuid wordt gekenmerkt doordat deze dunner is en vatbaarder voor irritatie en huiduitslag. De babyhuid is heel anders dan de volwassen huid. De huid is dunner en heeft bovendien minder haar. Daarnaast produceert de huid minder zweet en talgafscheiding. Deze verschillen zijn nog duidelijker bij te vroeg geboren baby’s.
De blootstelling van deze tere huid aan verschillende temperaturen en omstandigheden, evenals bacteriën en mogelijke contact maakt de babyhuid erg kwetsbaar in de eerste levensmaanden. Daarom vereist het te allen tijde specifieke zorg.
5 soorten veel voorkomende huiduitslag bij een pasgeboren baby
De meeste voorkomende soorten huiduitslag bij een pasgeboren baby zijn niet ernstig. Ze kunnen echter de ouders erg angstig en onzeker maken. Daarom hebben we besloten om de vijf meest voorkomende soorten in dit artikel te beschrijven.
Je moet echter altijd je arts raadplegen als je symptomen ziet. De reden hiervoor is omdat sommige belangrijke ziekten via de huid bepaalde symptomen kunnen manifesteren. In deze gevallen is een vroege diagnose essentieel.
1. Luieruitslag
Om te beginnen kunnen luiers, ondanks de grote vooruitgang en goed absorberende materialen, ook de huid van de baby irriteren, omdat die nog in ontwikkeling is. Blootstelling aan vocht en contact met ontlasting zijn factoren die het ontstaan van luieruitslag vergemakkelijken.
Deze recente studie (Engelse link) toonde een verband aan tussen de meeste gevallen van luieruitslag en Candida albicans- schimmelinfecties.
Het onderzoek stelt echter ook vast dat er minder gevallen zijn bij baby’s die borstvoeding krijgen. Daarom stellen de onderzoekers het geven van borstvoeding voor als een preventieve maatregel tegen huiduitslag bij een pasgeboren baby.
Lees ook dit artikel:
De verschillen tussen atopische dermatitis en seborroïsch eczeem
2. Acne bij baby’s
Baby acne treedt meestal op in de eerste levensmaand. In de meeste gevallen is het een goedaardige en tijdelijke huidaandoening. Sommige gevallen kunnen zich echter manifesteren door een hormonale onbalans.
Dit type acne komt vooral voor op het voorhoofd, de neus en de wangen en kan ook verband houden met de Malassezia-schimmel. Om het te behandelen, schrijft de arts meestal een lotion voor die op de huid moet worden aangebracht. Deze aandoening verdwijnt meestal binnen enkele weken.
3. Berg
Berg is een vorm van seborroïsch eczeem die veel baby’s in de eerste drie maanden van hun leven treft. Het veroorzaakt naast roodheid ook vette en schilferende plekken op de hoofdhuid in de vorm van korsten.
Hoewel berg meestal na de eerste levensmaanden spontaan verdwijnt, kun je crèmes aanbrengen om de symptomen te verbeteren.
Berg verdwijnt meestal vanzelf. Desalniettemin kun je wat olijfolie op het getroffen gebied aanbrengen om de symptomen te verminderen (Engelse link). In sommige gevallen is echter medische behandeling vereist.
Lees verder voor meer informatie:
6 dingen die je moet weten over berg bij baby’s
4. Atopische dermatitis
Een op de tien baby’s die borstvoeding krijgen, kan gedurende de eerste drie maanden van hun leven aan deze ziekte lijden. Atopische dermatitis komt meestal voor op de wangen, nek en armen.
Het wordt veroorzaakt door een verandering van de huidlipiden, wat de beschermende functie van deze vetten belemmert. Deze verandering veroorzaakt ook klachten waardoor baby’s kunnen krabben en zichzelf kunnen verwonden zoals:
- roodheid
- jeuk
- droogheid
Experts raden aan om milde en natuurlijke zepen te gebruiken, evenals plantaardige oliën, die helpen om de beschermende barrière van de huid te herstellen. In dit geval kun je ook olijf- of amandelolie gebruiken. Zorg er daarnaast voor dat de nageltjes van de baby goed geknipt zijn.
5. Warmte-uitslag
De laatste van de soorten huiduitslag die vaak optreden bij een pasgeboren baby die we vandaag willen bespreken is warmte-uitslag. Dit treft ongeveer 40% van de baby’s. In de meeste gevallen verschijnt het tijdens de eerste levensmaand. Het kan echter op elke leeftijd voorkomen, vooral op plaatsen met een warm en vochtig klimaat.
Warmte-uitslag treedt op wanneer de poriën van de zweetklieren verstopt raken. Deze obstructie resulteert in kleine rode of witte puistjes, of zelfs blaren, die meestal verschijnen op:
- het gezicht
- de nek
- de rug
Warmte-uitslag bij baby’s verdwijnt meestal zonder dat een specifieke behandeling nodig is. Je kunt de genezing echter bevorderen door de warmte zoveel mogelijk te vermijden en kleding te kiezen die is gemaakt van natuurlijke vezels, zoals katoen.
Conclusie over de gewone soorten huiduitslag bij een pasgeboren baby
Dit waren de meest voorkomende soorten huiduitslag bij een pasgeboren baby die regelmatig voorkomen tijdens de eerste levensmaanden. Om het te behandelen, moet je de voorgeschreven behandeling stap voor stap volgen en bij twijfel altijd je arts raadplegen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Ersoy‐Evans, S., Akıncı, H., Doğan, S., & Atakan, N. (2016). Diaper dermatitis: a review of 63 children. Pediatric Dermatology, 33(3), 332-336. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27040137/
- Bautista, C. R., & Llop, F. M. (2007). Recién nacido: lesiones cutáneas benignas transitorias. In Protocolos de dermatología(pp. 309-316). AEP Madrid. http://www.enfermeriaaps.com/portal/download/DERMATOLOGIA/rn_benignastransitorias_0.pdf
- Castillo, E. (2014). Dermatitis seborreica: una revisión. Dermatologia medica, cosmética y quirúrgica, 12(2), 135-41. https://pdfs.semanticscholar.org/c73c/505b5af312f80ec430e9f607d70d8b0f3a64.pdf
- Moreno, R. A., & Peiró, P. S. (2000). Dermatitis atópica. Medicina naturista, (2), 112-121. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/202441.pdf
- Cabrera-Meza, G. 12 DERMATOLOGÍA NEONATAL Y AIEPI: AVANCES DE UNA PROPUESTA. GRUPO ASESOR TÉCNICO AIEPI (GATA), 51 https://www.paho.org/es/file/46976/download?token=xJb82urn#page=57
- Rodríguez Camelo, G., Tijerina Torres, C., Rodríguez Balderrama, I., & Rodríguez Bonito, R.(2009). Miliaria congénita: informe de un caso en recién nacido prematuro. Medicina Universitaria, 11(45), 267-269 http://eprints.uanl.mx/8558/1/Miliaria%20congenita.pdf