Hoogsensitieve mensen leren begrijpen

Ben je een hoogsensitief persoon? Heb je er wel eens één ontmoet? Om hoogsensitieve mensen te begrijpen, kun je proberen je in hun schoenen te verplaatsen. Veroordeel ze niet als je niet in staat bent om de wereld vanuit hun oogpunt te bekijken.
Hoogsensitieve mensen leren begrijpen

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Hoogsensitieve mensen kunnen misverstanden veroorzaken. Vaak worden ze gezien als overdrijvers. Ze reageren op alledaagse situaties met automatische en ongewenste opvallende reacties.

Dit is voor hen normaal en dat moet je onthouden.

Hen veroordelen voordat je weet wat er aan de hand is, veroorzaakt misverstanden. De meeste mensen weten niets over het ongemak dat ze voelen en dat deze reacties veroorzaakt.

Vandaag willen we je een handleiding geven om een aantal gebruikelijke reacties van hoogsensitieve mensen te begrijpen.

1. Hoogsensitieve mensen kunnen niet tegen druk

hoogsensitieve mensen man in water met ballonnen

Voor hoogsensitieve mensen kan het overweldigend zijn om meerdere taken te moeten doen. Ze geven er de voorkeur aan zich concentreren op één taak en het beste uit zichzelf te halen om deze taak te volbrengen.

Het zijn vaak hele creatieve mensen.

Ze werken beter alleen en in een rustige omgeving. Als dit niet het geval is, raken ze gestrest en zijn ze niet in staat om effectief en productief te zijn.

In een lawaaierige omgeving of wanneer iemand aandringt om op diverse vragen in te gaan, beginnen ze zich geblokkeerd te voelen. Als dit gebeurt, raken hoogsensitieve mensen geïrriteerd en zijn ze moeilijk om mee om te gaan.

2. Hoogsensitieve mensen vermijden chaotische omgevingen

hoogsensitieve mensen vrouw met Viool

In onze samenleving wordt chaos altijd goed ontvangen. Het lijkt wel of we altijd op zoek zijn naar geluiden, harde muziek en sterke stimulansen om stilte te voorkomen. Hoogsensitieve mensen vermijden dit echter.

Door overprikkeling door te veel dingen tegelijkertijd draaien ze door. Geuren, geluiden, onderbrekingen… al deze dingen nemen de balans weg die ze tot op dat moment hadden.

Meer lezen over omgaan met chaos?
De ergste storm is die zich in onze geest vormt

Soms komt het tot een punt dat ze zelfs geïrriteerd raken door het geluid van het kauwen van eten. De reactie die ze geven op het moment dat ze al deze kleine dingen ervaren, is interessant.

Vaak irriteren ze de mensen om hen heen die niet begrijpen dat ze de hoogsensitieve persoon een ongemakkelijk gevoel geven.

3. Ze nemen dingen persoonlijk op

Een hoogsensitief persoon neemt de ervaringen die hij of zij heeft persoonlijk op. Dit komt omdat ze empathisch zijn.

Ze reageren sterk op sociale onrechtmatigheden. Ook reageren ze sterk op iemand die van een ander profiteert.

Dit komt ook omdat zij zich op details focussen. Ze zijn experts in het analyseren van non-verbale communicatie, wat meer zegt dan dat woorden doen.

Daarom kunnen ze altijd aangeven of je te vertrouwen bent of dat je iets te verbergen hebt. Ze vinden dit niet plezierig. Het stoort anderen ook.

Dit is omdat mensen normaal gesproken niet focussen op deze micro-expressies en het analyseren van deze micro-expressies. Sommige mensen geloven dat het simpelweg hun verbeelding is.

Anderen proberen te zeggen dat ze “het niet persoonlijk moeten opvatten.” Maar dit helpt niet.

4. Ze hebben tijd voor zichzelf nodig, zoals een vis water nodig heeft

hoogsensitieve mensen tijd voor Jezelf

Dit kan een grote verrassing voor de buitenwereld zijn. Immers, de meeste mensen proberen te voorkomen dat ze alleen zijn. Zij zijn bang om zich afgesloten van alles en iedereen te voelen.

Maar mensen die hoogsensitief zijn, zoeken juist de eenzaamheid op. Ze zoeken momenten van rust en kalmte, zodat de buitenwereld hen even niet beïnvloedt.

Het is normaal voor hen om uitnodigingen af te wijzen, hun telefoon een dag uit te doen of geen zin te hebben om berichten te beantwoorden. Helaas kan dit hun vrienden overstuur maken. Soms geeft deze situatie zelfs problemen in hun relatie met hun partner.

Dit betekent niet dat zij geen tijd willen doorbrengen met hun vrienden. Het betekent slechts dat ze meer tijd voor zichzelf nodig hebben dan anderen.

5. Als ze pijn hebben, zijn hoogsensitieve mensen zichzelf niet

hoogsensitieve mensen man in de Wolken

Hoogsensitieve mensen zijn niet alleen gevoelig voor wat er in hun hoofd gebeurt. Ze zijn ook gevoeliger voor wat er met hun lichaam gebeurt. Dit komt doordat zij nauw verbonden zijn met hun lichaam.

Hoofdpijn of een zere maag, honger hebben of welk gevoel van onbehagen dan ook, kan ondraaglijk zijn. Dit veroorzaakt constante veranderingen in hun gedrag, die de mensen om hen heen verontrusten.

Soms is het moeilijk om met hoogsensitieve mensen om te gaan. Het is immers erg moeilijk om ons in hen in te leven. Maar er zijn een paar dingen die je kan doen om het voor beide partijen makkelijker te maken.

Niet veroordelen, maar vragen stellen en je geest openstellen om te begrijpen hoe zij de wereld zien.

Ben jij een hoogsensitief persoon? Heb je er wel eens één ontmoet?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Benham, G. (2006). The Highly Sensitive Person: Stress and physical symptom reports. Personality and Individual Differences. https://doi.org/10.1016/j.paid.2005.11.021
  • Acevedo, B. P., Aron, E. N., Aron, A., Sangster, M. D., Collins, N., & Brown, L. L. (2014). The highly sensitive brain: An fMRI study of sensory processing sensitivity and response to others’ emotions. Brain and Behavior. https://doi.org/10.1002/brb3.242
  • Smith, A. (2006). Cognitive empathy and emotional empathy in human behavior and evolution. Psychological Record. https://doi.org/10.1007/BF03395534

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.