5 oorzaken van vaginale jeuk die je niet mag negeren
De meeste vrouwen ervaren minstens één keer in hun leven een vervelend gevoel van ongemak en vaginale jeuk. Het blijft meerdere dagen duren. Ken jij de oorzaken van vaginale jeuk?
Enkele oorzaken van vaginale jeuk
Vaginale jeuk is een symptoom dat vaak samengaat met infecties en gynaecologische aandoeningen. Het is zelden ernstig. Toch moet je aandacht schenken aan dit probleem en het verzorgen.
Het treedt slechts nu en dan op. Bovendien vereist het ook niet altijd een medische behandeling. Toch is het een goed idee om het in het oog te houden. Op die manier kan je immers bepalen of er nog andere complicaties optreden.
Dit is de reden dat het belangrijk is dat je weet wat de oorzaken van vaginale jeuk kunnen zijn. Je moet ook weten wanneer het beter is om de gynaecoloog te raadplegen en de gepaste behandeling te krijgen.
Vele mensen beseffen niet waarom het optreedt. Daarom zullen we in dit artikel de vijf voornaamste oorzaken van vaginale jeuk uitleggen.
1. Vulvitis of irritatie van de vagina
Van alle oorzaken van vaginale jeuk is dit de vorm die het meest optreedt. De oorzaak is een verandering van de zuurgraad in de vaginale zone. Het is een gevolg van het gebruik van irriterende middelen zoals zeep en gel.
De huid in dit gebied is heel gevoelig. Wanneer externe actieve bestanddelen de activiteit van de gezonde bacteriën veranderen, ondergaat deze zone vaak ook wijzigingen. Die bacteriën beschermen immers de vagina.
Het ontwikkelt zich dus ook als het ondergoed vocht vasthoudt. Een andere oorzaak kan zijn dat vrouwen niet snel genoeg hun bezwete sportkleding uitdoen.
Tips
- Hoe kan je de jeuk onder controle houden? Spoel de buitenste delen van de vagina met een mengsel van appelazijn en warm water.
- Stop met het gebruik van irriterende producten. Vervang ze door natuurlijke middelen.
We bevelen ook dit artikel aan:
Soorten vaginale infecties en hun oorzaken
2. Gistinfecties
De vaginale zone is vatbaar voor een buitensporige groei van gist-soorten zoals Candida albicans. Deze micro-organismen bevinden zich meestal in dit gebied. Ze kunnen echter in overdreven mate gaan groeien. Dit is een gevolg van de verandering in de vaginale flora. Het is één van de meest voorkomende oorzaken van vaginale jeuk.
Deze vorm van infectie kan gepaard gaan met een dikke en hevige vaginale afscheiding. Je kan ook een branderig gevoel ervaren tijdens het plassen. Nog een andere symptoom is een sterke geur die je gemakkelijk kunt waarnemen.
Het optreden van deze vorm van vaginale jeuk heeft te maken met het gebruik van irriterende producten, plotse hormonale veranderingen en bepaalde voedingstekorten.
Tips
- Verhoog je inname van probiotica. Dit bevordert de regulatie van de zuurgraad van de vaginale flora.
- Neem een zitbad met een mengsel van water en etherische tea tree olie.
3. Huidziekten
Huidziekten als psoriasis en eczeem kunnen ook één van de oorzaken van vaginale jeuk zijn. Het komt minder frequent voor dan infecties. Ze treffen vaak de vrouwen bij wie een geschiedenis van huidziekten bestaat.
Meestal omvatten ze ook andere delen van het lichaam zoals het gezicht en de schedel. De symptomen van deze ziekten zijn roodheid, uitslag en irritatie.
Om ze te behandelen is het belangrijk dat je een gynaecoloog raadpleegt. Een speciale behandeling is immers nodig om de symptomen in de vaginale zone te verminderen.
Tips
- Breng een zachte vochtinbrengende crème aan om de psoriasis in de vagina te verminderen.
- Breng plaatselijk corticosteroïden aan. Deze behandeling mag je enkel onder medisch toezicht gebruiken.
4. Seksueel overdraagbare aandoeningen
Vele mensen zijn bang dat een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) de oorzaak van vaginale jeuk is. Je mag echter niet over het hoofd zien dat ook dit één van de mogelijke oorzaken van vaginale jeuk kan zijn.
Het treedt slechts in een klein aantal gevallen op. Als je vermoedt dat je misschien een seksueel overdraagbare aandoening hebt, moet je een medische controle laten uitvoeren.
Meestal vertonen deze ziekten in de beginfasen geen symptomen. Het is dus essentieel dat je elk teken of symptoom tijdig aanpakt.
Tips
- Vraag een medisch onderzoek als je ook andere symptomen hebt. Je kan bijvoorbeeld last hebben van veel vaginale afscheiding, irritatie van de vagina en roodachtige wratten.
- Hoe sneller je deze aandoeningen vaststelt, hoe hoger de kans op een tijdige diagnose.
Ook dit is een interessant artikel:
Voedingsmiddelen die goed zijn voor de vaginale gezondheid
5. Ontharingsmethoden
Er bestaan vele methode om ongewenst haar te verwijderen dat in dit gebied groeit. Doordat de huid op deze plaats zo gevoelig is, gebeurt het toch vaak dat zich allergische reacties voordoen. Dit kan dus één van de oorzaken van vaginale jeuk zijn.
Het aanbrengen van ontharingscrèmes, het gebruik van wax en andere gelijksoortige middelen kan irriterend zijn. Je kan ook last krijgen van de neveneffecten die het gevolg zijn van het scheren met scheermesjes.
Tips
- Gebruik ontharingscrèmes voor de bikinilijn. Ze zijn hypoallergeen en voorkomen huidirritatie.
- Vermijd het hergebruik van scheermesjes.
- Wanneer je haartjes verwijdert, zorg er dan voor dat de huid gehydrateerd is.
Voel je een vervelende jeuk in je vaginale zone? Keert het symptoom steeds weer terug? Als je denkt dat er voldoende redenen zijn om een gynaecoloog te raadplegen, maak dan zo snel mogelijk een afspraak voor een controle.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Mattei, P. (2016). Vagina. In Fundamentals of Pediatric Surgery, Second Edition. https://doi.org/10.1007/978-3-319-27443-0_95
- Farage, M., & Maibach, H. (2006). Lifetime changes in the vulva and vagina. Archives of Gynecology and Obstetrics. https://doi.org/10.1007/s00404-005-0079-x
- Hardy, L., Cerca, N., Jespers, V., Vaneechoutte, M., & Crucitti, T. (2017). Bacterial biofilms in the vagina. Research in Microbiology. https://doi.org/10.1016/j.resmic.2017.02.001
- Reid, G., Bruce, A. W., Fraser, N., Heinemann, C., Owen, J., & Henning, B. (2001). Oral probiotics can resolve urogenital infections. FEMS Immunology and Medical Microbiology. https://doi.org/10.1016/S0928-8244(00)00233-9