Pas op voor deze 5 ochtendrituelen die je dik maken
Om obesitas en overgewicht te voorkomen is het nodig om gezond te eten en voldoende te sporten, afhankelijk van hoeveel je nodig hebt en je te houden aan een aantal ochtendrituelen.
Deze twee dingen vormen de fundering voor je gezondheid. Zij hebben invloed op je metabole en hormonale activiteit, die ze positief beïnvloeden om meer overtollig vet kwijt te raken.
Soms zien we echter, ondanks deze goede gewoonten, geen resultaat. Sterker nog, misschien komen we een aantal kilootjes aan.
Ochtendrituelen als oorzaak
Dit frustreert ons. Logischerwijs verzetten we ons dan tegen een gezonde levensstijl. Maar wat er gebeurt, is dat veel ochtendrituelen die onschuldig lijken, juist voor die extra kilootjes zorgen.
Hoewel we er ons niet altijd bewust van zijn, kunnen ze een groot obstakel vormen op onze weg naar een ideaal gewicht.
Wil je weten welke obstakels dat zijn? Het is tijd om dat uit te vinden.
1. Het ontbijt overslaan
Lange tijd dacht men dat dit een goede manier was om de calorie-inname te verminderen. Desalniettemin is deze mythe een aantal jaar geleden ontkracht. Bijna het tegenovergestelde bleek waar te zijn: de eerste maaltijd van de dag is essentieel voor je metabolisme om goed te kunnen functioneren.
Mensen die hun ontbijt overslaan vervangen het vaak door voedsel met weinig voedingswaarde. Dit is de oorzaak van een toename in gewicht.
- Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag en mag niet vervangen worden door een kop koffie of koekjes.
- Je ontbijt moet koolhydraten, vezels en eiwitten bevatten.
- Je moet ongeveer 25% van je totale calorie-inname halen uit je ontbijt.
2. Laat ontbijten
Het is belangrijk voor je lichaam om een soort eetschema aan te houden. Het is niet erg om soms de tijden te veranderen, maar in het ideale geval eet je ontbijt niet lang nadat je bent opgestaan.
Je lichaam heeft energie nodig om je belangrijkste organen optimaal te laten functioneren. Hoewel het reserves heeft, worden die vaak minder na een periode van rust.
Aan de andere kant wordt de aanmaak van maagsappen gestimuleerd door een lege maag, met een brandende maag als resultaat.
- Om dit te voorkomen moet je ontbijten binnen een uur nadat je opgestaan bent.
- Maak het een ochtendritueel om, voordat je ontbijt en enkele minuten nadat je bent opgestaan, een gezonde drank te nuttigen, zoals warm water met citroen of een kopje thee.
3. Bewerkte snacks eten
Bewerkte snacks hebben de markt veroverd met het excuus dat het een ‘gezond’ tussendoortje is om snel even honger te stillen.
Een aantal opties zijn weliswaar goed, maar de meerderheid bevatten toegevoegde chemicaliën, suiker en andere componenten die ons dik maken.
Als je ook maar eventjes naar de tabel met voedingswaarden kijkt, zie je dat ze veel calorieën en vet bevatten.
- Ontwijk bewerkt voedsel en kies voor natuurlijke alternatieven zoals fruit, groenten of natuurlijk yoghurt.
- Het is goed om een handje gedroogd fruit te eten of een zelfgemaakte smoothie te drinken zonder toegevoegde room of ijs.
4. Te veel slapen
Een studie gepubliceerd in 2014 suggereerde dat het moeilijk is om van vet af te komen voor mensen die meer dan tien uur slapen.
- Dagelijks 7 tot 9 uur slapen zonder onderbrekingen is ideaal.
5. Drink voldoende
Hoewel het ongerelateerd lijkt, is gehydrateerd raken in de ochtend een van de belangrijke ochtendrituelen om je metabolisme op peil te houden. Weinig of geen water drinken vertraagt de processen die verantwoordelijk zijn voor het verbranden van vet.
- Het advies is om de dag te starten met een glas lauwwarm water, liefst met citroen.
- Je kan ook gaan voor thee met honing.
- Na je ontbijt en in de loop van de ochtend is het een goed idee om tussen de 3 en 4 glazen water te drinken.
Herken je deze slechte gewoonten bij jezelf? Zo ja, dan heb je nu het antwoord op de vraag waarom je alsnog aankomt ondanks je andere goede gewoonten.
Nu is het tijd om je fouten te verbeteren en optimaal van de ochtend gebruik te maken om je metabolisme een boost te geven.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Léger, D., Beck, F., Richard, J.-B., Sauvet, F., & Faraut, B. (2014). The Risks of Sleeping “Too Much”. Survey of a National Representative Sample of 24671 Adults. PloS One, 9(9), e106950. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0106950
- ▷ FRECUENCIA DE COMIDAS – ¿SON NECESARIAS 5 COMIDAS? (n.d.). Retrieved January 8, 2019, from http://www.fitnessreal.es/frecuencia-de-comidas/
- ¿Pocas comidas grandes, o muchas pequeñas? ⋆ Fitness Revolucionario. (n.d.). Retrieved January 8, 2019, from https://www.fitnessrevolucionario.com/2013/05/27/pocas-comidas-grandes-o-muchas-pequenas/
- Desayunos para volver al cole de forma saludable | EROSKI CONSUMER. (n.d.). Retrieved January 8, 2019, from http://www.consumer.es/web/es/alimentacion/aprender_a_comer_bien/2017/09/20/225551.php
- Sánchez, A. (n.d.). “No pasa nada si no desayunamos.” Retrieved January 8, 2019, from https://www.lavanguardia.com/vivo/20180417/442623691931/entrevista-aitor-sanchez-mi-dieta-ya-no-cojea.html
- Arroyo Campo, A. (2016). Analysis of intermittent fasting and its effect on health, in weight loss and in sport performance. Retrieved from http://buleria.unileon.es/xmlui/bitstream/handle/10612/6745/ARROYO CAMPO_ANDRÉS_2016_GCAFD.pdf?sequence=1
- Mosley, M., & Spencer, M. (2013). La dieta FastDiet : baje de peso y aumente su longevidad con el simple secreto del ayuno intermitente. Atria Español. Retrieved from https://books.google.co.uk/books?hl=es&lr=&id=PVomPs7lMqUC&oi=fnd&pg=PP8&dq=ayuno+intermitente+obesidad&ots=JDCbs0JAMF&sig=zxmLI04o_xacmRdh_z1Xy4LbwDM#v=onepage&q=ayuno intermitente obesidad&f=false
- ¿Qué le pasa al cuerpo cuando dejas de beber agua? – BBC News Mundo. (n.d.). Retrieved January 8, 2019, from https://www.bbc.com/mundo/noticias/2016/04/160401_salud_alimentacion_deshidratacion_efectos_no_beber_agua_lb