5 meestvoorkomende ziekten op oudere leeftijd
Ken jij de 5 meestvoorkomende ziekten op oudere leeftijd? Naarmate het menselijk lichaam ouder wordt, veranderen er dingen in het lichaam, waardoor het vatbaarder wordt voor het ontwikkelen van bepaalde gezondheidsproblemen.
De meeste van deze aandoeningen zijn te vertragen, te voorkomen en te behandelen. Ben je klaar om hier meer over te leren? We gaan je vandaag meer over vertellen. Leer dus meer in dit artikel!
Wereldwijd is de overlevingskans van ouderen aanzienlijk toegenomen in vergelijking met vroegere tijdperken. Volgens de Panamerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) bedraagt de levensverwachting in Amerika tegenwoordig meer dan 70 jaar. Dit feit bevordert het ontstaan van chronische aandoeningen die verband houden met orgaanveroudering en slijtage.
De meestvoorkomende ziekten op oudere leeftijd worden toegeschreven aan cardiovasculaire, neoplastische, osteoarticulaire en endocrien-metabole aandoeningen. De meeste van deze gezondheidsproblemen vertonen vroege symptomen die op tijd kunnen worden opgespoord.
In die zin vormen een tijdige diagnose en therapie de basis voor gezond en volwaardig ouder worden. Alleen op die manier kun je de meestvoorkomende ziekten op oudere leeftijd voorkomen of vertragen.
De 5 meestvoorkomende ziekten op oudere leeftijd
Momenteel is er een hoog percentage gezondheidsproblemen die ouderen en hun kwaliteit van leven aantasten. De meeste van deze ziekten manifesteren zich geleidelijk en progressief, zodat ze meestal onopgemerkt blijven tot ze acuut de kop opsteken en de dagelijkse activiteiten van de ouderen beïnvloeden.
Vanuit biologisch en medisch oogpunt is veroudering het resultaat van een grote hoeveelheid cellulaire en moleculaire schade. Deze degeneratie is niet lineair en specifiek voor alle oudere volwassenen.
In die zin hangt de aanwezigheid van gezondheidsproblemen bij ouderen af van een complexere multifactoriële situatie. Dit alles in aanmerking genomen, kan men stellen dat bepaalde ouderdomsziekten het meest voorkomen in de westerse wereld. We geven je nu een lijst van de vijf meestvoorkomende ouderdomsziekten.
1. Arteriële hypertensie (hoge bloeddruk)
Arteriële hypertensie is een ziekte van het cardiovasculaire systeem die wordt gekenmerkt door hoge bloeddruk. Deze aandoening is al jaren een van de aandoeningen met de hoogste incidentie en mortaliteit ter wereld.
Uit verschillende studies (Engelse link) blijkt dat de prevalentie 20-30% bedraagt van de algemene bevolking en 60% bij patiënten ouder dan 60 jaar. Ook wordt arteriële hypertensie in verband gebracht met een lange lijst van hartproblemen waaronder:
- een acuut myocardinfarct.
- coronaire hartziekten.
- beroerte.
De symptomen van deze aandoening zijn meestal onopvallend en vaag. Sommige patiënten melden echter duizeligheid, hoofdpijn en hartkloppingen. De diagnose is klinisch en is gebaseerd op zowel de identificatie van bloeddrukwaarden als een adequaat lichamelijk onderzoek. Daarnaast bestaat de behandeling uit verschillende veranderingen in levensstijl, dieet en farmacologische ondersteuning.
3. Artritis en artrose
Artritis is een groep acute of chronische aandoeningen die gepaard gaan met ontsteking van een of meer gewrichten. Artrose verwijst naar de progressieve degeneratie van de elementen die een gewricht vormen, voornamelijk op het niveau van het gewrichtskraakbeen.
In 2018 schatte de Spaanse Vereniging voor Revalidatie en Fysische Geneeskunde (SERMEF – Spaanse link) dat in Spanje meer dan de helft van de 65-plussers leed aan een vorm van artrose. Beide osteoarticulaire aandoeningen uiten zich meestal met klachten zoals:
- gewrichtspijn.
- stijfheid.
- beperkte beweeglijkheid van de gewrichten.
Artritis en artrose komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen als gevolg van de hormonale schommelingen in de menopauze. Hoewel er geen definitieve genezing bestaat, kunnen de meeste patiënten een normale levensstijl leiden door een voortdurende farmacologische behandeling te volgen of, in sommige gevallen, een operatie.
3. Ziekte van Alzheimer
De ziekte van Alzheimer is een neurodegeneratieve ziekte die gepaard gaat met atrofie van de hersenen en afsterven van zenuwcellen. Het is de belangrijkste oorzaak van dementie bij oudere volwassenen en komt voor bij meer dan een derde van de patiënten ouder dan 85 jaar (Engelse link).
In een vroeg stadium kan de aandoening zich uiten door geheugenverlies over recente gebeurtenissen of situaties. Naarmate de aandoening vordert, verslechteren het gedrag, het denken en de sociale vaardigheden van de betrokkene. Uiteindelijk wordt zelfs het vermogen om dagelijkse activiteiten uit te voeren aangetast.
De ziekte van Alzheimer kent op dit moment geen definitieve genezing of behandeling. Een tijdige diagnose en therapie kunnen echter helpen om de voortgang van de ziekte te vertragen. Zo zal iemand zijn hersenfuncties langer in stand kunnen houden en langer zelfstandig kunnen functioneren.
4. Dementie
Dementie is een geheugen- en denkstoornis die samenhangt met een gevarieerde groep van chronische en degeneratieve ziekten. In die zin is deze ouderdomsziekte dus het resultaat van voortdurende beschadiging van de hersenstructuren die verantwoordelijk zijn voor de coördinatie en regulering van de hogere functies.
Dementie wordt beschouwd (Spaanse link) als de belangrijkste oorzaak van invaliditeit en afhankelijkheid bij oudere volwassenen. Het belangrijkste symptoom is het geleidelijke verlies van het geheugen, evenals de manifestatie van problemen zoals:
- wanen.
- hallucinaties.
- paranoïde ideeën.
- psychoses.
De diagnose omvat een uitgebreide medische, lichamelijke en psychologische evaluatie waarbij de toestand van de psyche van de betrokkene in detail wordt beoordeeld. Daarnaast is de behandeling voornamelijk farmacologisch. De hulpvraag bestaat vooral uit progressieve en permanente zorg om dagelijkse activiteiten uit te voeren.
Ook interessant om te lezen:
6 slechte gewoontes die invloed kunnen hebben op de gezondheid van je brein
5. Osteoporose
Osteoporose is een degeneratieve aandoening van het botweefsel die wordt gekenmerkt door chronische demineralisatie van het bot, die vervolgens leidt tot broosheid en verlies van botdichtheid. Het is een van de meest voorkomende ouderdomsziekten met een incidentie van 25% bij vrouwen boven de 45 jaar en 50% bij vrouwen boven de 60 jaar (Spaanse link).
Osteoporose gaat gepaard met een verhoogde prevalentie van fracturen als gevolg van vallen of licht tot matig trauma. De meestvoorkomende botten die hierbij breken zijn:
- het dijbeen.
- de heup.
- de wervelkolom.
- de polsen.
De meestvoorkomende verschijnselen van dit probleem zijn bot- en gewrichtspijn, een wat ingezakt postuur, zwakte en een voorovergebogen houding. Artsen bepalen de prognose door adequate voeding en het toedienen van supplementen. De behandeling zorgt dus meestal voor een goede levenskwaliteit en draagt bij tot de verlichting van de symptomatologie.
Tips om ziekten op oudere leeftijd te helpen voorkomen
Artsen brengen de meestvoorkomende ouderdomsziekten vooral in verband met chronische degeneratieve processen. Om deze reden kunnen kleine veranderingen in levensstijl zowel de aanvang als de progressie van een groot aantal aandoeningen vertragen.
Bovendien kunnen deze veranderingen ook de overlevingskansen van oudere volwassenen vergroten. Hier zijn enkele tips die je kunt volgen om het risico op het krijgen van bepaalde ziekten tijdens de ouderdom te verminderen:
- Zorg voor een evenwichtig dieet. Volg een dieet dat rijk is aan vitaminen, mineralen, vezels en weinig zout, suikers en onverzadigde vetten om het risico te verkleinen dat je last krijgt van cardiovasculaire, endocriene, metabole en osteoarticulaire problemen.
- Lichaamsbeweging. Lichte tot matige lichaamsbeweging bevordert de bloedsomloop, helpt bij de gewichtsbeheersing en vermindert bovendien de incidentie van arteriële en stofwisselingsziekten. Het helpt ook om het lichaam actief te houden, waardoor de degeneratie van organen en weefsels wordt vertraagd.
- Regelmatige medische controle. Een periodieke medische controle maakt het mogelijk om ouderdomsziekten vroegtijdig op te sporen en op tijd met therapie te beginnen. Bovendien is de follow-up van gezondheidskwesties van vitaal belang om daarmee gepaard gaande complicaties te voorkomen.
- Beoefen bepaalde recreatieve activiteiten. Sociale en educatieve evenementen voorkomen isolement en de progressie van ziekten die de hersenen aantasten, zoals dementie.
- Vermijd excessen. Het is raadzaam om de consumptie van alle stoffen die het lichaam kunnen beschadigen te verminderen. Overmatig gebruik van alcohol, tabak en niet-voorgeschreven geneesmiddelen bevordert bovendien de manifestatie van leverproblemen en veranderingen in de werking van het lichaam.
Voorkom ziekten op oudere leeftijd door een gezonde levensstijl
We kunnen dus stellen dat de toestand van het lichaam een weerspiegeling is van alles wat mensen in hun dagelijks leven doen en consumeren. Specialisten raden je daarom aan de nadruk te leggen op het bereiken en handhaven van een gezonde levensstijl als het lichaam ouder wordt.
Daartoe nodigen wij je uit de hierboven voorgestelde adviezen op te volgen. Ook is het belangrijk te benadrukken dat je naar de dokter moet gaan als je symptomen of vreemde tekenen opmerkt. Onthoud tenslotte dat preventie je beste wapen is tegen deze ouderdomsziekten.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Zhao C, Wong L, Zhu Q, Yang H. Prevalence and correlates of chronic diseases in an elderly population: A community-based survey in Haikou. PLoS One. 2018 Jun 14;13(6):e0199006.
- Maresova P, Javanmardi E, Barakovic S, Barakovic Husic J, Tomsone S, Krejcar O, Kuca K. Consequences of chronic diseases and other limitations associated with old age – a scoping review. BMC Public Health. 2019 Nov 1;19(1):1431.
- Contreras F, Fouillioux C, Bolívar A, Jiménez S, Rodríguez S, García M et al . Osteoporosis: Factores de Riesgo, Prevención y Tratamiento. AVFT. 2001; 20( 1 ): 27-37.
- Llibre Rodríguez J, Gutiérrez Herrera R. Demencias y enfermedad de Alzheimer en América Latina y el Caribe. Revista Cubana de Salud Pública. 2014; 40 (3): 378-387.
- Donoso A. La enfermedad de Alzheimer. Rev. chil. neuro-psiquiatr. 2003; 41( Suppl 2 ): 13-22.
- Thomas P. Agitation et agressivité chez la personne âgée démente [Agitation and aggression in elderly persons with dementia]. Soins Gerontol. 2019 Nov-Dec;24(140):29-31. French.
- Organización Panamericana de la Salud. Salud de los adultos mayores. https://www.paho.org/chi/index.php?option=com_content&view=article&id=176:salud-adultos-mayores&Itemid=1005#:~:text=En%20cuanto%20a%20los%20egresos,genitourinario%20(9%2C9%25).
- Alexander Morales, Giovana Marcella Rosas, Eunice Yarce, Yenny Vicky Paredes, Mildred Rosero, Arsenio Hidalgo. Condiciones médicas prevalentes en adultos. http://www.scielo.org.co/pdf/amc/v41n1/v41n1a06.pdf
- Rev. chil. neuro-psiquiatr. v.41 supl.2 Santiago nov. 2003. La enfermedad de Alzheimer. http://dx.doi.org/10.4067/S0717-92272003041200003
- DrCs. Juan Llibre Rodríguez, MSc. Raúl Fernando Gutiérrez Herrera. Revista Cubana de Salud Pública. Demencias y enfermedad de Alzheimer en América Latina y el Caribe. https://www.scielosp.org/article/rcsp/2014.v40n3/378-387/
- Archivos Venezolanos de Farmacología y Terapéutica, Volumen 20 – Número 1, 2001 (27-37). Osteoporosis: Factores de Riesgo, Prevención y Tratamiento. http://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0798-02642001000100003