5 kenmerken van empathische mensen

Empathische mensen kunnen luisteren zonder over hun eigen reactie na te denken. Ze willen de mensen om hen heen gewoon begrijpen. Ben jij een empathisch persoon?
5 kenmerken van empathische mensen

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Empathische mensen hebben het vermogen om zichzelf in een ander te verplaatsen. Ze zien de dingen vanuit het oogpunt van de ander.

Empathie is een nuttig sociaal vermogen in de omgeving waarin we leven. Met empathie kunnen we op een dieper niveau met een ander verbinding maken. Ook al is dit vermogen uniek voor de mensheid, ontwikkelen niet alle mensen het op dezelfde manier. Er zijn mensen die van nature zeer empathisch zijn. Zij hoeven er niet hard voor te werken. Anderen moeten dat wel om met anderen contact te kunnen maken.

In dit artikel willen we de belangrijkste kenmerken van empathische mensen met je delen.

1. Ze luisteren echt naar wat andere mensen zeggen

Empathische mensen luisteren naar ieder woord in een conversatie. Het verschil tussen hen en andere mensen is dat ze het gesprek hun volledige aandacht geven. Een empathisch persoon luistert niet om iets terug te kunnen zeggen. Ze zijn echt geïnteresseerd in wat je tegen hen te zeggen hebt.

Ook al lijkt dit misschien niet erg belangrijk, opletten tijdens het luisteren is een cadeautje dat je aan je gesprekspartner geeft. Het is ook een moeilijke vaardigheid om te gebruiken.

De meerderheid van de mensen let meestal niet voor 100 procent op. Het is normaal om te luisteren zodat je iets kunt antwoorden of in discussie kunt gaan. Het probleem hierbij is dat de verbindingen die we maken met andere mensen niet erg sterk zijn.

Aan de andere kant antwoorden empathische mensen met hun hele lichaam. Het is makkelijk te merken dat ze aandacht hebben voor wat je zegt. Ze laten het zien met hun gebaren, hun energie en hun houding.

2. Empathische mensen hechten waarde aan nieuwsgierigheid

Empathische mensen hechten waarde aan nieuwsgierigheid

Als we kinderen zijn, krijgen we van andere mensen het idee dat het stellen van teveel vragen een slechte zaak is. Maar in werkelijkheid is de situatie een klein beetje anders. Er zijn bepaalde dingen die niet gevraagd moeten worden totdat je een bepaalde mate van vertrouwelijkheid hebt opgebouwd. Maar dat gezegd hebbende, betekent het niet dat je iemand geen vragen moet stellen.

Empathische mensen geloven niet in de visie van de rest van de wereld. Zij laten zich meeslepen door de nieuwsgierigheid die ze hebben voor de gebruiken, de ervaringen en welke kennis dan ook de andere persoon heeft.

Dus, de volgende keer dat je met iemand praat, kun je diegene vragen naar de interesses, dromen en doelen die hij of zij heeft. Deze oefening zal je helpen om je empathische vermogens te ontwikkelen. Het zorgt er ook voor dat je de werkelijkheid vanuit het oogpunt van een ander kunt zien.

3. Ze stellen hun meningen ter discussie

Empathische mensen houden niet blindelings hun hele leven dezelfde meningen. In plaats daarvan vragen en luisteren ze.

Ze begrijpen dat er niet slechts één antwoord op alles is en begrijpen dat iedereen zijn of haar eigen motieven heeft. In plaats daarvan wisselen ze ideeën uit en discussiëren ze erover. Aan het eind van dit proces is het niet vreemd dat ze hun mening bijstellen of die van iemand anders overnemen.

Maar begrijp ons niet verkeerd, ze doen dit niet om ervoor te zorgen dat je hen aardig vindt. Als ze van mening veranderen, doen ze dit omdat ze er echt in geloven.

Om empathischer te worden, kun je met mensen praten die anders denken dan jij over bepaalde zaken. Luister naar hun ideeën en vertel ze de jouwe. Het belangrijkste in dit proces is dat je niet probeert de ander te overtuigen dat jouw ideeën correct zijn. Luister gewoon.

4. Ze letten op wat ze zeggen

Ze letten op wat ze zeggen

De woorden die je gebruikt, zijn net zo belangrijk als luisteren.

Empathische mensen begrijpen dat woorden een wapen zijn die mensen kunnen maken of breken. Daarom letten ze zorgvuldig op wat ze zeggen. Als ze praten doen ze dit zonder te oordelen, te eisen of op bepaalde zaken te wijzen. Dit betekent zelfs dat ze je vragen of je advies wilt voordat ze het geven.

Soms weten we niet wat het verschil is tussen helpen en eisen. Daarom is het belangrijk om zinnen te gebruiken als ‘’Dat kan ik me niet voorstellen’’ of “Hoe kan ik je helpen?” als je met mensen praat die het moeilijk hebben. Op deze manier zal de ander voelen dat je hen echt begrijpt en dat je hen niet veroordeelt.

5. Ze begrijpen dat iedereen op een andere manier behandeld moet worden

Empathische mensen begrijpen dat het gezegde “behandel een ander zoals je zelf behandeld wilt worden” niet altijd opgaat. Dit omdat niet iedereen op dezelfde manier behandeld wil worden.

Empathisch zijn betekent het loslaten van je arrogantie en je trots. Het betekent ook dat je accepteert dat er meer dan één manier is om gelijk te hebben.

Soms laten we iemand gaan om een enkele houding of ervaring. We denken niet na over het verhaal achter deze acties. Dit is misschien een onbetekende ervaring voor jou, maar voor hen kan het een grote emotionele impact hebben. Dat betekent niet dat empathische mensen geen beslissingen nemen of niet doen wat ze willen. In tegendeel. Ze verklaren wat ze voelen of willen, maar ze houden hierbij altijd hun gesprekspartner in gedachten.

Met dit in gedachten, denk jij dat je een empathisch persoon bent? Zou je er een willen zijn? Probeer het dan door deze kenmerken in de praktijk te brengen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Fernández-Pinto, I., López-Pérez, B., & Márquez, M. (2008). Empatía: Medidas, teorías y aplicaciones en revisión. Anales de Psicologia24(2), 284–298. https://doi.org/10.6018/42831
  • Moya-Albiol, L., Herrero, N., & Bernal, M. C. (2010). Bases neuronales de la empatía. Revista de Neurologia50(2), 89–100.
  • Extremera, N., & Fernández-Berrocal, P. (2004). Inteligencia emocional, calidad de las relaciones interpersonales y empatía en estudiantes universitarios. Clínica y Salud: Revista de Psicología Clínica y Salud15(4), 117–137. https://doi.org/10.1016/j.gloplacha.2006.04.001
  • Esquerda, M., Yuguero, O., Viñas, J., & Pifarré, J. (2016). La empatía médica, ¿nace o se hace? Evolución de la empatía en estudiantes de medicina. Atencion Primaria48(1), 8–14. https://doi.org/10.1016/j.aprim.2014.12.012

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.