5 dingen waar vrouwen die alles voor anderen doen aan moeten denken

Er zijn genoeg vrouwen en mannen die alles willen doen en alles ook onder controle willen hebben. Als gevolg zorgen ze niet goed voor zichzelf en raken ze uiteindelijk vaak helemaal overweldigd.
5 dingen waar vrouwen die alles voor anderen doen aan moeten denken

Laatste update: 28 februari, 2019

Er bestaan vrouwen die hun hele leven wijden aan anderen: aan de kinderen die ze moeten opvoeden, de familieleden die op hen rekenen, hun relatie en soms zelfs aan veel te veel dingen tegelijk.

We kennen allemaal wel zo iemand. Er bestaan ook mannen die deze onzelfzuchtigheid in zich hebben, die altijd klaar staan voor elk lid van hun sociale kring. Zoals je waarschijnlijk al weet, zien we dit soort gedrag nu eenmaal vaker bij vrouwen.

Er bestaan miljoenen vrouwen die alles voor anderen doen en eigenlijk vrij weinig ontvangen. Deze mensen geven alles van zichzelf weg, maar zorgen niet erg goed voor zichzelf. De meesten van hen realiseren zich echter niet wat voor invloed dit op de lange termijn voor ze kan hebben.

Alles heeft zo zijn grens. Vroeg of laat zal hun investering een emotionele en psychologische last worden. Ook al zegt je geest misschien ‘blijf doorzetten’, bereikt je lichaam op een gegeven moment zijn limiet en begint het klachten te vertonen. Je lichaam lijdt.

Als je jezelf hierin kunt herkennen, als je merkt dat je overweldigd begint te raken en voortdurend last hebt van stemmingswisselingen, dwing jezelf dan om even uit te rusten. Breng het tempo van je leven omlaag en denk eens na over de volgende vijf vragen. Ze zullen enorm behulpzaam zijn.

Hier moeten vrouwen die alles voor anderen doen aan denken

1. Wanneer heb je voor het laatst genoten van een beetje rust en vrede?

Rust

Stilte is gezond voor de hersenen. Bovendien is het rust voor je gedachten. Neem dagelijks een bad in stilte en eenzaamheid. Dit zal je helpen om in het vervolg beter vooruit te komen. Daarnaast kan het je ook helpen om weer beter met jezelf in contact te komen.

Sommige vrouwen die alles voor anderen doen, zijn eraan gewend geraakt om zich het grootste gedeelte van hun dag te bekommeren om anderen. Dit houdt in, zorgen voor afhankelijke familieleden, zorgen voor hun kinderen, zorgen voor hun ouders etc.

Over het algemeen maken deze vrouwen geen gebruik van intieme, vredige en rustige momenten. Dit zijn momenten waar we allemaal behoefte aan hebben als we last hebben van stress.

Met andere woorden: er zijn genoeg mensen die gewend zijn aan een druk leven en een veeleisende baan. Deze mensen zien stilte en eenzaamheid als iets dat vreemd en onnodig is.

In dit soort gevallen is het bijna noodzakelijk om een uurtje vrij te houden om te genieten van een beetje stilte. Hier zul je vrijwel onmiddellijk de vruchten van plukken.

2. Voer je weleens betekenisvolle gesprekken?

Betekenisvolle gesprekken zijn de gesprekken die we hebben met mensen die in staat zijn naar ons te luisteren en ons te begrijpen. Hiertoe behoren vrienden en familieleden die zich emotioneel en cognitief met jou verbonden voelen.

Tegelijkertijd kunnen dit soort gesprekken je helpen om je zorgen even los te laten en eruit te gooien. Deze gesprekken stellen je mogelijk in staat om dieper in te gaan op bepaalde aspecten van je dagelijkse leven, zodat je een nieuw perspectief op de zaak kunt krijgen.

In deze veeleisende wereld waarin alles in een razend tempo beweegt, verliezen betekenisvolle gesprekken steeds meer waarde. Onderhoud dit soort gesprekken.

Zorg ervoor dat je face-to-face met je vrienden afspreekt, zodat jullie het samen over van alles en nog wat kunnen hebben. Zorg ervoor dat deze afspraakjes je helpen om beter voor je emoties te zorgen en werkelijk in contact te staan met anderen.

3. Je denkt misschien dat je alles kan, maar dit is niet zo

Blad in het water

Nee, er zitten niet dertig uren in een dag en nee, je kunt niet 90% van je tijd alles aan iedereen geven. Zeggen “Ik kan alles” en “Ik moet alles doen wat zij van mij verwachten”, zal er vroeg of laat voor zorgen dat je vast komt te zitten.

Waarschijnlijk weet je echter niet hoe je “Ik kan het niet” moet zeggen. Als je één van die vrouwen die alles voor anderen doen bent, is het noodzakelijk en gezond voor je om een van de volgende uitspraken hardop uit te gaan spreken:

  • Ik ben vandaag overweldigd. Ik kan je niet helpen.
  • Nee, ik denk niet dat ik je kan helpen over een paar dagen. Ik heb wat tijd voor mezelf nodig.
  • Nee, ik heb besloten dat ik hetgeen je van me vraagt niet kan doen. Het is te overweldigend voor me.
  • Ik voel me niet zo goed en ik moet echt beter voor mezelf gaan zorgen.

4. Wees trots op jezelf en waardeer jezelf iedere dag

Mensen die eraan gewend zijn om altijd alles voor anderen te doen, voelen zich vaak niet echt gewaardeerd. Geleidelijk aan beginnen de mensen om hen heen ervan uit te gaan dat deze vrouw er altijd voor ze zal zijn.

Zij is er om te helpen, steun te bieden, kracht te geven, de helpende hand te zijn en alles onder controle te houden. Als anderen echter niet in staat zijn om elk goede ding dat jij doet op te merken en te waarderen, dan moeten ze het eigenlijk gewoon zelf doen.

Er is niets mis met jezelf waarderen en van jezelf houden. Het is juist goed om trots te zijn op al het goede dat je doet en om je eigen dagelijkse bron van steun te zijn.

5. Leer in je eigen behoeften te voorzien

Paardenbloem in vaas

Als er één ding is waar je alles over weet, dan is het wel hoe je voor anderen moet zorgen. Zij nemen al jouw tijd, emoties, zorg, aandacht en energie in beslag. Maar wat nu als je eens wat meer in je eigen behoeften zou voorzien?

  • Besteed tijd aan jezelf.
  • Koop een cadeautje voor jezelf. Geef jezelf iets waar je van houdt.
  • Doe elke dag iets wat je leuk vindt.
  • Ga op reis.
  • Zorg goed voor je zelfbeeld.
  • Maak vrienden met wie je kunt lachen.

Wacht niet langer om na te denken over deze ideeën. Maak een verandering in je leven als je merkt dat je één van die vrouwen die alles voor anderen doen bent.

Uitgelichte afbeelding met dank aan © wikiHow.com


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.