4 tips om een kind te helpen dat lijdt aan sociale angst
Denk je dat jouw kind aan sociale angst lijdt? Heeft je kind problemen om met zijn leeftijdsgenoten om te gaan en wordt hij of zij in alledaagse situaties vaak overvallen door angst, ongerustheid of schaamte? Maakt je kind zich zorgen dat hij gepest wordt of zichzelf belachelijk maakt?
In dit artikel laten we je enkele parameters zien waarmee professionals sociale angst bij kinderen evalueren. Daarnaast bieden we enkele handige tips om deze situatie het hoofd te bieden.
Sociale angst bij kinderen
Sociale angst is wetenschappelijk geëvalueerd om de componenten ervan vast te stellen (Spaanse link). Dit zijn de zaken waar professionals onder andere rekening mee houden:
- Angst voor negatieve beoordeling door leeftijdsgenoten.
- Sociale stress in de aanwezigheid van nieuwe leeftijdsgenoten, leeftijdsgenoten van het andere geslacht, enzovoorts.
- Ongerustheid.
- Sociale angsten.
- Depressie.
Het is belangrijk voor ouders om te weten als er sprake is van sociale angst, de problemen geen invloed mogen hebben op de gezinsomgeving. Met andere woorden, deze kinderen moeten altijd een normaal vermogen hebben gehad om met hun familieleden om te gaan.
Lees ook eens:
4 tips die kunnen helpen als je paniekaanvallen hebt
Tips om een kind te helpen dat aan sociale angst lijdt
Ons doel met deze tips is om ouders te helpen bij het aanpassen van de gedragspatronen van hun kind als deze last heeft van sociale angst. Het is de bedoeling dat ze proberen te handelen op basis van hun attitudes en emoties.
De eerste stap is om het gedrag van het kind te evalueren om te ontdekken of het echt last heeft van sociale angst. In andere gevallen kan het meer te maken hebben met familieproblemen, bijvoorbeeld in het geval van een scheiding.
1. Ontdek of je kind lijdt aan sociale angst
In welke situaties treedt sociale angst op? Ouders en leerkrachten kunnen bijvoorbeeld de onderstaande situaties detecteren:
- Het kind maakt zich zorgen dat het gepest gaat worden of dat er over hem of haar gepraat wordt, vooral achter de rug om.
- Het is moeilijk voor hen om hun leeftijdsgenoten te vragen om met hen te spelen of om hen uit te nodigen uit angst voor afwijzing.
- Ze kunnen zich nerveus voelen over iets doen in het bijzijn van andere leeftijdgenoten, vooral als dit onbekende kinderen zijn.
- Ze schamen zich erg om in het openbaar te spreken.
- Het kind maakt zich zorgen dat hij of zij zichzelf belachelijk maakt.
2. Positief en gecontroleerd internetgebruik
Het internetgebruik neemt toe. Ouders staan dus voor een echte uitdaging om de toegang van hun kinderen ertoe te beheersen en te beperken. Hoewel ze zich hiervan altijd bewust moeten zijn, tonen sommige onderzoeken aan dat het een positief hulpmiddel kan zijn in gevallen van sociale angst.
De anonimiteit en vrijheid die het internet biedt, is een geweldige manier voor deze kinderen om nieuwe vrienden te maken en gedachten en zorgen te delen. In deze context kunnen ze zich enorm ongeremd voelen, in tegenstelling tot in het echte leven.
- Het internet kan echter een risico vormen als het kind er te veel tijd aan besteedt zonder ouderlijk toezicht.
- Het kan ook verband houden met hogere angstniveaus.
3. Komt het door pesten?
Sommige onderzoeken laten een verband zien tussen sociale angst en pesten. Zo kan het kind zowel het slachtoffer zijn als de observeerder van een situatie die zijn klasgenoten treft.
In dit geval is het essentieel om met de leerkracht van het kind te praten om hun perspectief te kennen. Bovendien hebben sommige centra specifieke programma’s en werkingsmechanismen (Engelse link) om kinderen met dit soort gedrag te helpen.
Sommige van deze programma’s omvatten zelfs spelletjes. Op deze manier, terwijl de kinderen spelen, worden ze zich bewust van veelvoorkomende problemen en durven ze sommige angsten te delen, omdat ze zich veiliger en beschermd voelen door hun klasgenoten en leraren.
4. Schoolprestaties
Praten met de leraar van je kind kan ook erg handig zijn als je problemen hebt ontdekt bij de schoolprestaties. Als deze problemen zich plotseling en zonder duidelijke verklaring voordoen, moet je altijd op je hoede zijn voor sociale angst.
Houd er ook rekening mee dat een kind met dit probleem zich niet op zijn gemak zal voelen bij zijn leeftijdsgenoten. Hierdoor zal het voor het kind moeilijker zijn om verschillende taken uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan spreken voor de klas, teamwerk doen of spelletjes spelen.
Je weet nu iets meer over wat sociale angst bij kinderen is en wat de specifieke kenmerken ervan in hun dagelijkse gedrag zijn. Onthoud dat je niet moet aarzelen om hulp te vragen aan leraren, pedagogen of psychologen om het probleem van je kind onder ogen te zien en te overwinnen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Sandin, Bonifacio & Valiente, Rosa & Chorot, Paloma & Santed-Germán, Miguel-Angel & Sánchez Arribas, Carmen. (1999). Escala de Ansiedad Social para Niños-Revisada (SASC-R): Fiabilidad, validez y datos normativos. Analisis y Modificacion de Conducta. 25. 27-846.
- Navarro, R., & Yubero, S. (2013). Impacto de la ansiedad social, las habilidades sociales y la cibervictimización en la comunicación online. Escritos de Psicología / Psychological Writings. https://doi.org/10.5231/psy.writ.2012.2009
- Cárdenas, E., Feria, M., Palacios, U., & De la Peña, F. (2010). Guía clínica para los trastornos de ansiedad en niños y adolescentes.
- Caballo, V. E., Calderero, M., Carrillo, G. B., Salazar, I. C., & Irurtia, M. J. (2011). Acoso escolar y ansiedad social en niños (ii): Una propuesta de intervención en formato lúdico. Behavioral Psychology/ Psicologia Conductual.
- García-López, L. J., Piqueras, J. A., Del Mar Díaz-Castela, M., & Inglés, C. J. (2008). Trastorno de ansiedad social en la infancia y adolescencia: Estado actual, avances recientes y líneas futuras. Psicologia Conductual.
-
Shepherd, R. M., & Edelmann, R. J. (2005). Reasons for internet use and social anxiety. Personality and individual Differences, 39(5), 949-958.