4 geheimen over water in een plastic fles

Om alle problemen te vermijden waaraan je kan blootgesteld worden door water uit een plastic fles te drinken, opteer je altijd best voor een fles uit glas.
4 geheimen over water in een plastic fles

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Vandaag de dag is water kopen in een fles vrijwel synoniem aan het kopen van een plastic fles. Maar wist je ook dat achter het gebruik van plastic verpakking een aantal geheimen schuilt? Feiten waar niemand van op de hoogte is. Geheimen waarvan men ook liever heeft dat je ze niet te weten komt.

Noteer de volgende weetjes en houd je lichaam gezond. Hier volgen de vier geheimen die je ongetwijfeld zullen helpen om dit doel te bereiken.

1. Een plastic fles is niet voor hergebruik

Plastic fles is niet voor hergebruik

Gebruik plastic flessen niet opnieuw. Ze kunnen namelijk gevaarlijke chemicaliën afgeven aan de vloeistof in de fles. Denk er bovendien altijd aan om aandacht te besteden aan de symbolen die vermeld staan op de bodem van de plastic fles.

Zie je bijvoorbeeld een driehoek met daarin cijfers vermeld dan verwijst dit naar het gebruik van een bepaald type plastic waaruit de fles gemaakt is.

Flessen met “1” (PET of PETE) zijn alleen veilig voor wegwerpgebruik.

Dit komt omdat, in een omgeving met zuurstof, als ze warm worden of worden blootgesteld aan zonnestralen, het plastic giftige stoffen gaat afgeven. Vervolgens komen deze terecht in het water of je frisdrank.

Vermijd ook flessen en houders waarop je “3” en “7” (PVC en PC) terugvindt. Deze kunnen ook giftige stoffen afgeven die in je eten en drank kunnen doordringen en je gezondheid kunnen aantasten.

Als je je lichaam lange tijd blootstelt aan dit soort plastic flessen en houders dan loop je zelfs het risico om gevaarlijke ziektes te ontwikkelen.

Gebruik je toch graag een flesje dat je opnieuw kan vullen, kijk dan uit naar flessen die gemaakt zijn uit polyethyleen waarop je  “2” en “4” op terugvindt.

Daarnaast wordt ook het gebruik van een plastic fles vervaardigd uit polypropyleen aanbevolen. Deze zijn gemarkeerd met “5” en de letters PP. Deze soort flessen zijn relatief veilig als je ze gebruikt om koud water op te slaan en je het flesje altijd ontsmet.

2. Wees voorzichtig met bacteriën

Plastic fles en bacterien

Een plastic fles kan een ware broedplaats van bacteriën zijn. In feite overschrijdt het niveau van micro-organismen in deze flessen vaak de hoeveelheden die veilig zijn voor onze gezondheid.

Zorg ervoor dat je geen perfecte omstandigheden creëert voor de groei van microben door een fles met vuile handen te pakken, ze niet zorgvuldig te reinigen of door het water op kamertemperatuur te bewaren.

De oplossing bij uitstek om een plastic fles in goede staat te houden is om deze uit te wassen met warm zeepsop, azijn of antibacterieel mondwater.

Dus samengevat kan men stellen dat het voornaamste gezondheidsgevaar door het hergebruik van deze flessen vooral van microbiologische aard is. Dat is namelijk het gevolg van de dagelijks voortschrijdende afbraak van het gebruikte materiaal.

Een kleine breuk of een klein barstje in het materiaal is de perfecte plaats voor bacteriën om zich te nestelen en zich verder te verspreiden.

De fles goed uitwassen levert helaas geen 100% garantie op niet ziek worden. Bepaalde giftige stoffen en zelfs hepatitis A worden namelijk heel gemakkelijk doorgegeven.

Verschillende onderzoeken hebben ook aangetoond dat de grootste hoeveelheid bacteriën te vinden is in de hals van de fles. Een plek in de fles die niet altijd goed kan gereinigd worden.

De meest efficiënte en veilige optie om de flessenhals te vermijden is daarom het gebruik van een rietje.

3. Let op waar het water vandaan komt

Waar komt de plastic fles vandaan

Veel bedrijven vermelden op de fles dat het water dat ze aanbieden afkomstig is van een gezonde bron in de bergen. De waarheid is echter dat het gebottelde water dat we kopen vaak identiek is aan het water dat we thuis via de kraan ontvangen.

Maar hou in gedachten dat deze bedrijven wettelijk verplicht zijn de afkomst van het verkochte water te vermelden.

4. Wees voorzichtig met op smaak gebrachte drankjes

Hervullen van plastic fles

J e hebt vast wel gemerkt dat de grote waterbedrijven nu ook de markt overspoelen met op smaak gebracht water in plastic flessen. De bedoeling is om met deze producten steeds meer jonge mensen en sporters naar deze snel groeiende nieuwe markt te leiden.

Dat is de reden waarom ze nu al deze flessen water met verschillende smaakjes verkopen. Ze beweren vaak dat ze “gezonder zijn dan alle andere suikerhoudende dranken”.

Maar het blijft belangrijk om ook hier goed uit te kijken. Vaak bevat dit water met een smaakje evenveel suiker als limonade en cola.

Laat je niet voor de gek houden door misleidende reclame en lees daarom altijd goed de informatie die je vindt op het etiket van de plastic fles.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.