3 remedies om met trigeminus neuralgie om te gaan

Omgaan met trigeminus neuralgie is moeilijk, maar met sommige natuurlijke remedies kun je vrij bevredigende resultaten behalen. We willen je vandaag meer vertellen over drie remedies.
3 remedies om met trigeminus neuralgie om te gaan

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 23 augustus, 2022

Omgaan met trigeminus neuralgie, ook wel aangezichtspijn genoemd, kan moeilijk zijn. Over het algemeen veroorzaakt deze sensorische stoornis een soort ‘elektrische schok’ in het gebied van het hoofd, het gezicht en de nek die behoorlijk pijnlijk is. Daarom willen je vandaag vertellen hoe je ermee om kunt gaan met behulp van enkele natuurlijke remedies.

Over het algemeen zijn de mensen die lijden aan trigeminus neuralgie ouder dan 50 jaar. De symptomen zijn echter niet consistent. Dat betekent dat er vele weken voorbij kunnen gaan waarin de patiënt geen symptomen vertoont.

Het is om deze reden dat een tijdige diagnose niet eenvoudig is, omdat er vaak veel twijfels zijn over de vraag of een bepaalde aandoening daadwerkelijk neuralgie (zenuwpijn) is. Als gevolg hiervan is een goede behandeling ook moeilijk in te stellen.

Remedies voor het omgaan met trigeminus neuralgie

Voordat we je echter vertellen over enkele natuurlijke remedies die van groot nut kunnen zijn bij het omgaan met trigeminus neuralgie, moeten we eerst het belang van het raadplegen van een arts benadrukken. Houd in gedachten dat het toepassen van deze remedies je probleem niet oplossen. Ze helpen alleen om je tijdelijk beter te voelen.

Deze remedies zijn dan ook geen vervanging voor medische behandeling. Trigeminus neuralgie vereist de diagnose van een gespecialiseerde arts. Deze kan specifieke medicijnen voorschrijven en in sommige gevallen ook chirurgische behandeling aanraden en uitvoeren.

Je bent misschien ook geïnteresseerd in:
7 natuurlijke remedies voor aanhoudende hoofdpijn

1. Vlierbloesem

Vlierbloesem

Vlierbloesem is een populair middel tegen neuralgie. Deze remedie wordt dan ook vaak gebruikt vanwege het effect op vasculaire spasmen. Het kan namelijk helpen om de symptomen van trigeminus neuralgie te verminderen.

De bloemen van deze plant worden veel gebruikt in fytotherapie, vanwege hun ontstekingsremmende eigenschappen die ook nuttig kunnen zijn bij de behandeling van symptomen van neuralgie. We noemen enkele van de opmerkelijke eigenschappen van vlierbloesem:

 • Verzachtend: het kan helpen om ontstekingen te verminderen bij uitwendig gebruik.
 • Krampstillend: het voorkomt mogelijk het gevoel van elektrische zenuwschokken.
 • Venotonisch: het bevordert een goede bloedcirculatie.

Deze wijze van applicatie in dit geval is uitwendig. Maak hiervoor een infusie met vlierbesbladeren. Week vervolgens enkele kompressen in deze infusie en leg ze op de plek waar het pijn doet op je hoofd, gezicht of nek. Je zult onmiddellijk verlichting voelen.

2. Vetiver

Vetiver

Voor onze tweede remedie kun je de extracten gebruiken van een plant die vetiver heet. Deze kun je gemakkelijk in de winkels vinden als etherische olie. Over het algemeen maken de kalmerende, ontstekingsremmende eigenschappen het een uitstekende bondgenoot in de pijnbestrijding van neuralgie.

 • Om echt effectief te zijn, moet je echter van de wortel van de plant een infusie maken.
 • Breng deze infusie vervolgens rechtstreeks aan op het getroffen gebied (hoofd, gezicht, nek) met een zachte massage.

3. Arnica

Arnica als remedie bij trigeminus neuralgie

Arnica is onze derde remedie voor de behandeling van je symptomen van neuralgie. Deze gele bloemen hebben veel gunstige eigenschappen en je kunt er een breed scala aan problemen mee behandelen. Het krachtige kalmerende effect van deze plant kan ook worden gebruikt om neuralgie te verminderen. Arnica is onder meer:
 • ontstekingsremmend
 • pijnstillend
 • in staat om oedeem (zwelling) te verminderen

Over het algemeen is een van de beste manieren om deze remedie te gebruiken, het plaatselijk aan te brengen in tinctuurvorm. Om te beginnen verdun je het in water en breng het vervolgens met een zachte massage aan op de getroffen gebieden.

Tot slot

Je moet goed onthouden dat hoewel deze drie remedies geweldig kunnen zijn voor de behandeling van de symptomen van neuralgie, ze de aandoening niet zullen genezen. Raadpleeg dus altijd eerst een arts om een goede diagnose te laten stellen en om er voor te zorgen dat je een geschikte medische behandeling krijgt.

De medicijnen die je arts zal voorschrijven, zullen hoogstwaarschijnlijk bestaan uit anticonvulsiva en spierverslappers. Daarnaast kunnen ze ook botox-injecties aanbevelen (in zeer kleine doses).

Zorg er ook voor dat je de arts vraagt of deze remedies de behandeling die hij heeft voorgeschreven op enige wijze zou kunnen verstoren. Je moet deze remedies dus alleen gebruiken als aanvulling op de door je arts voorgeschreven behandeling.

In de meest ernstige gevallen is een operatie je beste oplossing. Dit is een goede manier om het zenuwprobleem te verhelpen en te voorkomen dat het je leven verpest.

Is bij jou de diagnose trigeminus neuralgie gesteld? Ken je iemand die er last van heeft? We hopen dat je er baat bij hebt wanneer je deze remedies begint te gebruiken om je kwaliteit van leven te verbeteren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Brecher, E., Kutner, M., Viswanath, A., Finkelman, M., Reid, D., Chang, D. & Papageorge, M. (2019). Homeopathic arnica montana in reducing edema and pain following third molar extraction. International Journal of Oral and Maxillofacial Surgery, 48(61). DOI:10.1016/j.ijom.2019.03.186
 • Clapé Laffita, Oneyda, & Alfonso Castillo, Alfredo. (2011). Caracterización fármaco-toxicológica de la planta medicinal Sambucus nigra subsp. canadensis (L). R. Bolli. Revista Cubana de Farmacia45(4), 586-596. Recuperado en 15 de abril de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-75152011000400013&lng=es&tlng=es.
 • del-Puerto-Horta, M., Casas-Insua, L. & Cañete-Villafranca, R. (2013). Usos más frecuentes de Arnica montana. Revista Cubana de Plantas Medicinales18(2), 315-326. Recuperado en 15 de abril de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1028-47962013000200014&lng=es&tlng=es.
 • Grover, M., Behl, T., Bungau, S., & Aleya, L. (2021). Potential therapeutic effect of Chrysopogon zizanioides (Vetiver) as an anti-inflammatory agent. Environmental science and pollution research international28(13), 15597–15606. https://doi.org/10.1007/s11356-021-12652-z
 • Madaleno, I. M., & Delatorre-Herrera, J. (2013). Medicina popular de Iquique, Tarapacá. Idesia (Arica)31(1), 67-78.
 • Palomino, O., García-Aguilar, A., González, A., Guillén, C., Benito, M. & Goya, L. (2021). Biological Actions and Molecular Mechanisms of Sambucus nigra L. in Neurodegeneration: A Cell Culture Approach. Molecules, 26(16)https://doi.org/10.3390/molecules26164829
 • Prieto, A., Ocampo, A. A. D., Fernández, A., & Pérez, M. B. (2005). El empleo de medicina natural en el control de enfermedades de organismos acuáticos y potencialidades de uso en Cuba y México. TIP. Revista especializada en ciencias químico-biológicas8(1), 38-49.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.