3 remedies die helpen tegen alcoholisme

Het bestrijden van alcoholisme is vrij complex en vereist voortdurende psychologische en familiale steun. Gelukkig zijn er enkele natuurlijke remedies die je kunnen helpen.
3 remedies die helpen tegen alcoholisme

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Alcoholisme, of alcoholverslaving, is een ziekte die veranderingen kan veroorzaken in de neurochemie van de hersenen. Hierdoor kunnen alcoholisten hun gedrag niet onder controle houden en voelen zij zich niet in staat te stoppen met drinken. Zijn er remedies om alcoholisme te bestrijden?

In die zin is het voor therapeuten, patiënten en hun familie een hele uitdaging om met deze aandoening om te gaan, aangezien het zoals bij elke verslaving moeilijk is om ermee te stoppen.

Een combinatie van gezonde gewoonten en therapie kan je echter helpen deze aandoening te overwinnen! Je kunt ook enkele remedies overwegen die heilzaam kunnen zijn.

Remedies om alcoholisme te bestrijden

Alcoholisme is een chronische ziekte. Degenen die eraan lijden, consumeren een buitensporige hoeveelheid alcoholische dranken, ondanks de negatieve effecten die dit heeft op hun gezondheid.

Het heeft ook invloed op het werk- en gezinsleven, en zelfs op bepaalde wettelijke aspecten. Het consumptiepatroon omvat ook de ontwenningsverschijnselen, wanneer zij proberen te stoppen met drinken.

Een man zit op een bankje en houdt een fles wijn vast

Alcoholverslaving heeft dus een negatieve invloed op de lichamelijke en geestelijke gezondheid, omdat het bedwelming en veranderingen van het zenuwstelsel veroorzaakt. Hierdoor ontwikkelen alcoholisten ernstige ziekten en problemen, zoals angst en depressie.

Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende middelen die de behandeling kunnen ondersteunen van mensen die hun verslaving willen overwinnen. Hierbij kunnen we enkele natuurlijke middelen vinden die, volgens de conventionele wijsheid, naast het verminderen van het verlangen om te drinken ook enkele van de effecten van alcohol minimaliseren.

1. Sap van courgettebladeren

Door zijn gehalte aan antioxidanten, vitaminen en mineralen kan courgettebladsap beschouwd worden als een gezonde drank om alcoholisme te helpen bestrijden. Omdat het helpt om de honger te stillen en angst te verminderen, zou het ook kunnen helpen om de ontwenningsverschijnselen onder controle te houden.

Ingrediënten

 • 30 ml courgettebladsap
 • 100 ml wei

Bereiding

 • Plet eerst de courgettebladeren en pers twee eetlepels van het sap eruit.
 • Meng dit daarna met een half glas wei.
 • Drink dit elke dag, op een lege maag.

2. Bleekselderijsap om alcoholisme te bestrijden

Bleekselderijstengels en -stukjes op een houten snijplank

Volgens de gangbare wijsheid heeft bleekselderijsap therapeutische toepassingen en helpt het alcoholverslaving te bestrijden. Dankzij het feit dat het veel antioxidanten bevat (Engelse link), minimaliseert het enkele van de schadelijke effecten van alcohol op cellen. Bovendien levert het vitaminen en vermindert het angst.

Ingrediënten
 • 3 bleekselderijstengels
 • 100 ml water

Bereiding

 • Was eerst de bleekselderijstengels goed en hak ze fijn.
 • Meng ze daarna met een half glas water
 • Drink het sap op een lege maag

Lees verder voor meer informatie:
De effecten van alcohol op het hart

3. Meloenpitten en guavebladeren

Deskundigen hebben de antioxiderende eigenschappen van meloenpitten bestudeerd. Door de fenolische samenstelling van de extracten, zijn ze erkend als bondgenoten voor veel van de biologische functies van het lichaam (Engelse link).

Sommige deskundigen zijn zelfs van mening dat ze nuttig kunnen zijn om vrije radicalen en toxines uit het lichaam te verwijderen.

Deze keer kunt je ze combineren met guavebladeren om een supplement te krijgen om alcoholisme te bestrijden. De consumptie van deze combinatie ondersteunt de leverfuncties en bevordert op zijn beurt het metabolisme van alcohol en afvalstoffen.

Ingrediënten

 • 500 ml water
 • 15 gram meloenpitten
 • 20 gram gehakte guavebladeren

Bereiding

 • Voeg eerst de meloenpitten en guavebladeren toe aan 500 ml kokend water.
 • Doe de deksel erop en laat het mengsel dan ongeveer 10 minuten trekken.
 • Daarna zeef je het en kun je de drank consumeren.
 • Verdeel de vloeistof over twee doses per dag. Drink de eerste op een lege maag en de andere in de namiddag.
 • Drink de remedie gedurende twee weken, rust uit, en hervat.

Te overwegen

De hierboven genoemde remedies zijn natuurlijke aanvullingen om alcoholisme te bestrijden. Ze hebben echter geen wonderbaarlijke werking. Het doel is enkele van de effecten van alcohol op het lichaam te verlichten, terwijl angst wordt geminimaliseerd.

Het bewijs van hun effecten tegen alcoholisme is echter beperkt en voornamelijk gebaseerd op anekdotische gegevens. Er is dus geen garantie dat ze in alle gevallen zullen werken. Ook moet je er rekening mee houden dat ze bijwerkingen kunnen veroorzaken.

Daarom is het beter om je huisarts te raadplegen voordat je ze gaat gebruiken, vooral als je ook andere medicijnen gebruikt. Veel therapieën kunnen helpen tegen deze verslaving. Het succes hangt echter grotendeels af van de inzet en wilskracht van de persoon. Wellicht ook interessant voor jou

Gevolgen van alcohol
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
Gevolgen van alcohol

Het gebruik van alcohol heeft heel veel schadelijke gevolgen voor de gezondheid van het lichaam. Welke schade richt alcohol aan aan hersenen, hart ... • Barve S, Chen SY, Kirpich I, Watson WH, Mcclain C. Development, Prevention, and Treatment of Alcohol-Induced Organ Injury: The Role of Nutrition. Alcohol Res. 2017;38(2):289–302.
 • Rehm J. The risks associated with alcohol use and alcoholism. Alcohol Res Health. 2011;34(2):135–143.
 • Wackernah RC, Minnick MJ, Clapp P. Alcohol use disorder: pathophysiology, effects, and pharmacologic options for treatment. Subst Abuse Rehabil. 2014;5:1–12. Published 2014 Jan 23. doi:10.2147/SAR.S37907
 • Saavedra MJ, Aires A, Dias C, et al. Evaluation of the potential of squash pumpkin by-products (seeds and shell) as sources of antioxidant and bioactive compounds. J Food Sci Technol. 2013;52(2):1008–1015. doi:10.1007/s13197-013-1089-5
 • Kooti W, Daraei N. A Review of the Antioxidant Activity of Celery ( Apium graveolens L). J Evid Based Complementary Altern Med. 2017;22(4):1029–1034. doi:10.1177/2156587217717415
 • Zeb A. Phenolic Profile and Antioxidant Activity of Melon (Cucumis Melo L.) Seeds from Pakistan. Foods. 2016;5(4):67. Published 2016 Oct 17. doi:10.3390/foods5040067
 • Rolim, P. M., Fidelis, G. P., Padilha, C. E. A., Santos, E. S., Rocha, H. A. O., & Macedo, G. R. (2018). Phenolic profile and antioxidant activity from peels and seeds of melon (Cucumis melo L. var. reticulatus) and their antiproliferative effect in cancer cells. Brazilian Journal of Medical and Biological Research. https://doi.org/10.1590/1414-431×20176069
 • Díaz-de-Cerio, E., Verardo, V., Gómez-Caravaca, A. M., Fernández-Gutiérrez, A., & Segura-Carretero, A. (2017). Health effects of Psidium guajava L. Leaves: An overview of the last decade. International Journal of Molecular Sciences. https://doi.org/10.3390/ijms18040897