13 tips om uien te snijden zonder tranen

Veel mensen weten hoe ongemakkelijk dat brandende gevoel aan je ogen is dat je krijgt als je een ui aan het snijden bent in de keuken. De meeste mensen hebben zoveel last van tranende ogen tijdens het schillen en snijden van uien, dat wanneer iemand binnenkomt en hen ziet, zij denken dat de persoon door een moeilijk emotioneel moment gaat. Dit wordt vaak als hinderlijk ervaren en zelfs al is het geen echt emotioneel probleem, ontstaan er veel tranen en kan het ertoe leiden dat je je enigszins geïrriteerd voelt.

Waarom veroorzaakt het snijden van uien tranen?

Als je uien snijdt, komt er een stof genaamd alliinase vrij, wat de oorzaak is van de uitstoot van een irriterend molecuul genaamd syn-propaanthial-s-oxide of propaanthial, wat de oorzaak is van de oogirritatie en de tranen. Dit molecuul is een zwavelhoudende essentiële olie, die gemakkelijk opgepakt wordt in de neus en zo het neusslijm irriteert. Als je propaanthial inademt, veroorzaakt dat vervelende tranen en een brandend gevoel in de ogen en dat is vaak zo hinderlijk, dat je soms zelfs even de keuken moet verlaten om te herstellen.

Aangezien de meeste mensen de neiging hebben om te huilen wanneer ze te maken hebben met uien, willen we vandaag de beste tips met je delen zodat je kunt leren hoe je uien kunt snijden zonder tranen. Deze tips zijn gebaseerd op het vermijden of verminderen van het vrijkomen van de irriterende stof en minimaliseert de effecten hiervan.

De beste tips om uien te snijden zonder te huilen

Gesneden Ui

 • De eerste tip die we aanraden is om de snijplank in te wrijven met een stukje citroen voordat je de ui snijdt. Dan kun je het makkelijk snijden en het ongemak voorkomen dat in je ogen ontstaat. Deze tip kan ook helpen voorkomen dat de sterke geur van de uien doordringt in de snijplank.
 • Als je tijdens het koken een ui moet snijden, probeer dan eens om het mes 15 minuten in de vriezer te leggen voordat je gaat snijden. Het moet behoorlijk koud zijn als je het gaat gebruiken.
 • Zorg ervoor dat je een goed mes hebt om uien te snijden. Het moet een glad en scherp mes zijn.
 • Een uitstekende tip die goede resultaten oplevert is om de ui te snijden met de afzuigkap ingeschakeld.
 • Een andere goede optie is om een ​​ui te snijden in een ruimte waar een goede luchtstroom aanwezig is, omdat zo de zuren die vrijkomen uit de ui zich zullen verspreiden. Deze zuren veroorzaken de tranen.
 • Een goede optie is ook om de ui minstens een uur voor het snijden in de vriezer te leggen. De ui wordt dan koud, wat zeer nuttig is om te voorkomen dat de vervelende irritatie en tranen ontstaan.
 • Houd terwijl je de ui aan het snijden bent het mes af en toe in koud water of azijn. Het is een heel eenvoudige tip, maar de tranen worden er een beetje minder door.
 • Zorg ervoor dat je een goed mes gebruikt om de uien te snijden. Een gekarteld mes zal meer enzymen laten vrijkomen, die ervoor zorgen dat het brandende gevoel en de tranen ontstaan.
 • Water kan helpen om het gas dat de ui loslaat als je hem snijdt te verspreiden. Het beste is om een ​​bak met water te vullen en deze dichtbij de plek te zetten waar de uien gesneden worden.
 • Laat water koken in de ruimte waar je de uien gaat snijden, zodat de stoom de gassen uit de ui verspreidt als je ze snijdt.
 • Hoewel het  misschien grappig lijkt, kun je een zonnebril of een bril gebruiken terwijl je uien snijdt. Deze tip zal voorkomen dat het vervelende brandende gevoel en de tranen ontstaan en je kunt de uien snijden zonder enig probleem. Er zijn zelfs brillen ontworpen speciaal voor het snijden van uien, die in de winkels verkrijgbaar zijn voor ongeveer 20 euro.
 • Een andere tip die kan werken is om eerst de ui in grote stukken te snijden en deze gedurende een paar minuten te laten weken in kokend water voordat je deze weer in stukjes snijdt.
 • Als geen van deze tips werken, kun je overwegen de normale uien te vervangen door groene uien, hoewel deze je maaltijden niet dezelfde smaak zullen geven.