12 schoonmaaktips voor lastige plekken

Wist je dat citroensap kan helpen schimmel en zeepresten uit je douche en badkuip te verwijderen? Ook waterstofperoxide is zeer effectief.
12 schoonmaaktips voor lastige plekken

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Om ervoor te zorgen dat viezigheid, stof en vuil zich niet in lastige plekken verzamelen, zou je regelmatig je hele huis schoon moeten maken.

Sommige mensen hebben het geluk dat iemand ze helpt bij deze vermoeiende klus die soms wel een eeuwigheid lijkt te duren. Anderen moeten helaas zelf vele uren besteden aan schoonmaken om hun huis brandschoon te houden.

Het goede nieuws is dat er gelukkig voldoende schoonmaaktips en trucs bestaan die je kunnen helpen zowel tijd en geld te besparen wanneer je je huis van top tot teen schoonmaakt. In dit artikel delen we 12 eenvoudige schoonmaaktips voor lastige plekken die vast en zeker behulpzaam zullen zijn.

Schoonmaaktips voor lastige plekken

Stoffering

Om de stoffering van meubels of autostoelen schoon te maken, maak je een mengsel van koolzuurhoudend water, azijn en zeep en gebruik je vervolgens een borstel om de oppervlakten met dit mengsel schoon te schrobben. Bij erg hardnekkige vlekken is het echter misschien een goede keuze om de vlek te verwijderen met een stoomreiniger.

Ramen

Om stof en oxidatie te verwijderen van grote ramen, meng je wat baking soda met witte wijnazijn en gebruik je een borstel of een zachte doek om hiermee de ramen schoon te vegen. Voor plekken die moeilijk te bereiken zijn kun je een wattenstaafje gebruiken

Banken

Om vlekken te verwijderen uit banken die bekleed zijn met microvezel, maak je een oplossing van gedistilleerd water en alcohol en gebruik je een borstel of doek om hiermee de banken schoon te schrobben. Je zult meteen resultaat zien.

Aanrechten en tafels

Aanrechten en tafels schoonmaken

Dit zijn vrij lastige plekken om schoon te maken en zouden daarnaast ook speciale zorg moeten krijgen, omdat de oppervlakten worden gebruikt om eten te bereiden.

Om deze gebieden goed schoon te maken meng je een deel waterstofperoxide met twee delen water en gebruik je een spuitfles om dit mengel over de oppervlakten te verdelen. Dit mengsel zal helpen etensresten en schimmel te verwijderen.

Nog een geweldige manier om deze lastige plekken schoon te maken is door een beetje baking soda te mengen met essentiële citroenolie en hiermee de gebieden schoon te wrijven en te desinfecteren.

Rolgordijnen

Ook rolgordijnen kunnen zeer lastig zijn om schoon te maken door al die kleine gaatjes. Om stof en vuil dat zich in je huis heeft verzameld te verwijderen, kun je met een make-up borsteltje dat je niet meer gebruikt de rolgordijnen schoonvegen.

Oven

Doordat vet en aangekoekte etensresten zich met de tijd in de oven verzamelen, kan het lastig en bovendien zeer vervelend zijn om deze goed schoon te maken.

Om deze klus wat gemakkelijker en sneller te klaren spuit je de randen nat met wat water en sprenkel je hier vervolgens wat baking soda overheen. Laat dit een nacht zitten en veeg de randen de volgende ochtend schoon met een doek.

Vloeren

De vloer schoonmaken

Stof en vettigheid kunnen ervoor zorgen dat je vloer er vies uitziet. Als het gaat om recente vlekken, dan kun je hier wat talkpoeder overheen sprenkelen. Laat dit poeder tien minuten zitten en veeg de vloer dan schoon.

Voor oudere vlekken los je wat afwasmiddel op in een beetje water. Gebruik een borstel om hiermee de vloer schoon te schrobben. Laat het mengsel tien minuten op de vloer zitten voordat je de vloer geheel schoonveegt.

Koelkast

De koelkast is een plek waar vaak onaangename geurtjes kunnen ontstaan en waar bacteriën en etensresten de oppervlakten kunnen bevuilen. Om je koelkast dus grondig schoon te maken, maak je een mengsel van een deel baking soda, een deel waterstofperoxide en twee delen water.

Gebruik een spuitfles om de oppervlakten in de koelkast met dit mengsel in te spuiten. Laat het tien minuten zitten en veeg de oppervlakten dan schoon met een doek.

Kastjes

Om lastige plekken als kasjes helemaal sprankelend schoon te krijgen gebruik je een mengsel van baking soda en water. Bij hardnekkige vlekken kun je eventueel nog een deel witte wijnazijn toevoegen. Laat het mengsel enkele minuten zijn werk doen en verwijder de viezigheid dan met een doek.

Douche en badkuip

Om schimmel en zeepresten uit je douche en badkuip te verwijderen, gebruik je eenvoudigweg wat citroensap. Dompel een schuursponsje in wat citroensap en gebruik dit om de oppervlaktes mee schoon te schrobben. Je kunt in plaats van citroensap ook waterstofperoxide gebruiken.

Toiletten

Het toilet schoonmaken

Om vlekken en schimmel uit je toilet te verwijderen, maak je een mengsel van een beetje baking soda en citroensap en gebruik je een borstel om de oppervlakten met dit mengsel schoon te schrobben. Je kunt ook pure witte wijnazijn gebruiken.

Dit artikel is misschien ook interessant:
Natuurlijke ontgeurders voor het toilet

Spiegels

Om glas en spiegels schoon te maken meng je drie delen water met een deel azijn. Spuit de oppervlakten in met dit mengsel en veeg ze dan schoon met een doek. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.