7 interessante dingen die je lichaam doet in diepe slaap

In tegenstelling tot wat je misschien denkt, schakelt je lichaam tijdens je slaap niet zomaar uit. Weet je wat er tijdens die uren gebeurt? Het zou je wel eens kunnen verbazen!
7 interessante dingen die je lichaam doet in diepe slaap
Nelton Abdon Ramos Rojas

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Abdon Ramos Rojas.

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 13 februari, 2023

Een van de belangrijkste dingen die je lichaam nodig heeft is elke dag minstens acht uur slaap. Terwijl je in een diepe slaap bent, herstelt je lichaam zichzelf en vernieuwt het zijn energieniveau om een nieuwe dag met de beste lichamelijke en geestelijke vooruitzichten aan te gaan.

Wat niet veel mensen echter weten, is dat er een aantal interessante dingen plaatsvinden als je slaapt. Deze dingen kunnen je algehele gezondheid en kwaliteit van leven beïnvloeden. In het artikel van vandaag willen we onthullen wat er allemaal gebeurt als je in een diepe slaap valt. Ongetwijfeld zul je verrast zijn!

7 interessante dingen die je lichaam doet in diepe slaap

1. Oogbewegingen verhogen

Slapende vrouw
Een van de interessante dingen die zich voordoen als je in een diepe slaap bent, staat bekend als rapid eye movement.

We doorlopen tijdens een slaapcyclus ongeveer vijf stadia, waarvan het vijfde het diepste niveau van de slaap is. Die staat bekend als de remfase, of Rapid Eye Movement, en wordt gekenmerkt door het voortdurend bewegen van de ogen van voren naar achteren. Het is ook de tijd waarin we dromen ervaren

Volgens WebMD   (Engelse link) bereik je deze slaapfase meestal in ongeveer 90 minuten en maakt ze bijna 20% uit van je totale slaap in de nacht. Vooralsnog kan niemand dit verschijnsel verklaren, maar men denkt dat het komt doordat de hersenen actiever zijn.

2. Je produceert groeihormoon

Een van de redenen waarom een goede diepe slaap ‘s nachts zo belangrijk is, is omdat je lichaam dan hormonen zoals menselijk groeihormoon afscheidt. Volgens de Mayo Clinic (Engelse link) zijn deze hormonen essentieel voor een goede ontwikkeling van baby’s en kinderen. Evenzo is het menselijk groeihormoon ook nodig om weefsel en organen gedurende ons hele leven gezond te houden

3. Je nieren vertragen en je verbrandt calorieën

Overdag werken je nieren hard om gifstoffen uit je bloedbaan te filteren en urine te produceren. s Nachts werken ze langzamer en produceer je minder urine dan overdag.

Dat verklaart waarom je ‘s nachts misschien niet hoeft op te staan om naar het toilet te gaan. Ook kun je ‘s morgens merken dat je urine donkerder is dan normaal. Volgens een onderzoek met dieren (Engelse link), gepubliceerd in Nature Communications , zou een eiwit, connexine43 genaamd, er verantwoordelijk voor kunnen zijn dat de nieren een circadiaan ritme hebben dat hun capaciteit regelt, die overdag lager is.

4. Je knarst met je tanden

Vrouw met kiespijn
Ben je ooit wakker geworden met kiespijn of ongemak? Misschien heb je last van bruxisme en knars je met je tanden als je in een diepe slaap bent.

Dit minder veelvoorkomende verschijnsel kan worden veroorzaakt door stress of omdat je tanden niet goed uitgelijnd zijn. Tandartsen noemen dit bruxisme, wat soms kaakpijn en andere complicaties kan veroorzaken.

Er zijn geen sluitende studies over waarom bruxisme ‘s nachts vaker voorkomt. Deskundigen denken echter dat het komt doordat we, als we slapen, het bewuste vermogen verliezen om deze onwillekeurige reflex tegen te houden.

5. Plotselinge bewegingen

Deze reflex komt bij alle mensen voor en vindt plaats als we de diepste slaapfase bereiken. Plotseling spring je of voel je een sterke ruk uit bed. Hoewel dit vervelend kan zijn, is het volkomen normaal en zou het geen reden tot zorg moeten zijn. Wat er aan de hand is, is dat je hersenen zich voorbereiden op de verschuiving van de slaapcyclus en soms wordt dat verkeerd geïnterpreteerd als een val.

Volgens een studie (Engelse link) in de  Tijdschrift voor neurowetenschappen in de landelijke praktijk, zijn er verschillende theorieën over waarom dit verschijnsel optreedt. Een van de theorieën suggereert dat het een cerebraal verdedigingsmechanisme is.

Om precies te zijn associëren de hersenen de totale ontspanning van het lichaam met vallen, en daarom trekken de spieren samen. Geen van de theorieën over dit verschijnsel is echter sluitend.

6. De hersenen gooien weg wat ze niet nodig hebben als ze in diepe slaap zijn

Je hersenen bouwen gedurende de dag veel gifstoffen op, die ze ‘s nachts weggooien door middel van een schoonmaakproces. Dit proces verlicht geestelijke vermoeidheid en vernieuwt je energie voor de volgende dag.

Een publicatie van MEDTube Science suggereert dat verschillende studies een verband hebben ontdekt tussen diepe slaap en de afvoer van gifstoffen uit de hersenen. Hierbij is een traject betrokken dat bekend staat als het glymfatische systeem. In zekere zin is het de manier van de hersenen om de vuilnis buiten te zetten.

We raden je ook aan om te lezen:
Kan slathee me helpen om beter te slapen?

7. Slaapverlamming

Slapeloze vrouw
Slaapparalisis is een verschijnsel dat zich vaak voordoet in de vorm van nachtmerries.

Slaapverlamming treedt op wanneer je je in de diepste fase van je slaapcyclus bevindt en wordt gekenmerkt door een zeurend gevoel van onbeweeglijkheid terwijl je je ervan bewust bent dat je droomt. Het kan een zeer beangstigende gebeurtenis zijn omdat het vaak gepaard gaat met nachtmerries waarin je niet in staat bent om te ontsnappen of op welke manier dan ook te reageren.

Er is geen sluitend bewijs voor de specifieke oorzaken van dit verschijnsel. Volgens de Britse Nationale Gezondheidsdienst (Engelse link), zou het met het volgende te maken kunnen hebben:

  • Slapeloosheid.
  • Onderbroken slaappatronen.
  • Narcolepsie (plotseling in slaap vallen).
  • Posttraumatische stressstoornis.
  • Algemene angst.
  • Paniekaanvallen.
  • Familiegeschiedenis van slaapverlamming.

Goed slapen is synoniem met een goede gezondheid

Goed slapen is, samen met een regelmatige lichaamsbeweging en een evenwichtig dieet, een van de beste manieren om een gezonde levensstijl te handhaven.

Bovendien geloven deskundigen dat kwaliteitsslaap de concentratie, creativiteit en lichamelijke conditie verbetert. Bovendien vermindert het ook de symptomen van stress en angst .

Het is belangrijk te onthouden dat als je aanhoudend niet in slaap kunt vallen of sommige van de bovengenoemde toestanden erg hinderlijk en repetitief zijn, je het beste een arts kunt raadplegen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Clínica Mayo. Bruxismo (rechinamiento de los dientes). (2018). mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/bruxism/symptoms-causes/syc-20356095
  • F. Roballo. Parálisis del sueño: desenmascarando el fantasma, exploración holística y psicológica. (2016). sifp.psico.edu.uy/sites/default/files/Trabajos%20finales/%20Archivos/tfg_francisco_roballo.pdf
  • Clínica Mayo. La hormona del crecimiento humana: ¿Hace más lento el envejecimiento?. (2020). Recuperado el 20 de marzo de 2020.
  • Negoro, H., Kanematsu, A., Doi, M., Suadicani, S. O., Matsuo, M., Imamura, M., Okinami, T., Nishikawa, N., Oura, T., Matsui, S., Seo, K., Tainaka, M., Urabe, S., Kiyokage, E., Todo, T., Okamura, H., Tabata, Y., & Ogawa, O. (2012). Involvement of urinary bladder Connexin43 and the circadian clock in coordination of diurnal micturition rhythm. Nature Communications. https://doi.org/10.1038/ncomms1812
  • Sathe, H., Karia, S., Desousa, A., & Shah, N. (2015). Hypnic jerks possibly induced by escitalopram. In Journal of Neurosciences in Rural Practice. https://doi.org/10.4103/0976-3147.158797
  • Eugene, A. R., & Masiak, J. (2015). The Neuroprotective Aspects of Sleep. MEDtube Science.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.