Hoe negatieve gedachten je lichaam schade toebrengen
We laten ons vaak gaan door stress, spanning, angst, depressie, haast en andere negatieve gedachten. We beseffen echter niet dat dit ons zowel emotioneel als fysiek kan schaden en onze levenskwaliteit kan verlagen.
De connectie tussen lichaam en geest zou veel sterker zijn dan we soms wel denken. Onze gedachten en emoties stimuleren namelijk de productie van bepaalde chemische stoffen. Die beïnvloeden onze fysieke en emotionele gezondheid.
Zo zijn serotonine en dopamine bijvoorbeeld twee chemicaliën die in onze hersenen vrijkomen wanneer we blij en euforisch zijn.
Hetzelfde gebeurt met negatieve gedachten. In plaats van goed te doen voor ons lichaam, veroorzaken ze pijn en andere kwaaltjes die ervoor zorgen dat we ons niet gezond voelen.
Ons brein heeft het vermogen om belangrijke en beslissende informatie voor ons gedrag en de relatie met het lichaam op te slaan.
Experts zouden aangeven dat we allemaal de mogelijkheid bezitten om in elke situatie het goede en het slechte te zien. Dat komt omdat we zelf verantwoordelijk zijn om een positieve of negatieve connotatie te geven aan momenten uit ons dagelijkse leven.
Het effect op ons lichaam
Onze emotionele staat kan leiden tot fysieke kwaaltjes.
Zo zal chronische nekpijn bijvoorbeeld een indicatie kunnen zijn voor het onvermogen een situatie in een ander perspectief te zien.
Onverklaarbare pijn in de heupen zou dan weer een teken kunnen zijn dat we vol angsten zitten.
- Pijn in de bovenrug daarentegen wordt geassocieerd met hartzeer.
- Pijn in het midden van de rug zou eerder aangeven dat je het verleden niet los kan laten en lage rug pijn gaat samen met financiële stress.
- En ten slotte: pijn in de knieën kan wijzen op angst, trots of gebrek aan controle over je ego.
Wanneer we ons in een situatie bevinden die ons kwaad maakt, vindt er een biochemische reactie in het lichaam plaats. Die doet het adrenalineniveau stijgen. Dat zorgt ervoor we de ervaring steeds opnieuw beleven.
Gevoelens van verdriet kunnen dan weer een enorm effect hebben op ons energieniveau en op onze motivatie. Verdriet veroorzaakt moeheid, zwakte en een gebrek aan energie.
Hoe bescherm ik mezelf tegen negatieve gedachten en gevoelens?
Ook al hebben we veel momenten van puur geluk, toch zijn het de moeilijke tijden die onze kracht en ons vermogen om met onze emoties om te gaan op de proef stellen.
Om om te gaan met negatieve gedachten en gevoelens die zich op eender welk moment in het leven kunnen voordoen, is het belangrijk om positief te denken. Hoe moeilijk en onoverkomelijk dat op een bepaald moment ook wel mag lijken.
Het is belangrijk om elke dag bij het ontwaken ons lichaam en geest klaar te maken voor de nieuwe dag en de uitdagingen die voor ons staan. Dit is nodig om goed en gelukkig te kunnen leven.
Onze geest is erg krachtig en kan vele taken makkelijk uitvoeren. Het is dus van belang dat we hem een goede dosis positiviteit geven. Ook moeten we proberen de positieve kant van zaken te zien, ook al gaan we door een moeilijke periode.
Wanneer negatieve gedachten en emoties ons leven en onze gezondheid proberen over te nemen, is het belangrijk dat we enkele minuten nemen om te reflecteren en te mediteren en ons afvragen of deze situatie wel al je tijd en energie waard is.
Samenvatting en conclusie
Het is wetenschappelijk bewezen dat een positieve instelling (vreugde en geluk) hormonen vrij laat. Die zijn verantwoordelijk voor het versterken van het immuunsysteem.
Op gelijkaardige manier is aangetoond dat negatieve emoties een tegenovergesteld effect hebben en ons immuunsysteem verzwakken, waardoor we vatbaarder zijn voor ziektes.
Een positief ingestelde persoon zijn is dus een kwestie van keuze. Een positieve instelling zal op vele manieren zowel onze fysieke als emotionele gezondheid verbeteren.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Seligman, M. E. P. (2006). La auténtica felicidad. Byblos(Vol. 2446/1, p. 440). https://doi.org/10.1016/j.ijporl.2012.08.020
- Velasco Bernal, J. J. (2014). LA INTELIGENCIA EMOCIONAL. Industrial Data, 4(1), 80. https://doi.org/10.15381/idata.v4i1.6677
- Fredrickson, BL (2000). Cultivando emociones positivas para optimizar la salud y el bienestar. Prevención y Tratamiento, 3(1). https://doi.org/10.1037/1522-3736.3.1.31a