Zweetvoeten behandelen met vijf huismiddeltjes
Overmatig zweten van de voeten is ook bekend als hyperhidrosis. Zweetvoeten zijn een vervelend symptoom dat veroorzaakt kan worden door veranderingen in onze hormonale activiteit, door ongeschikte schoenen te dragen of als gevolg van stress. Het is een probleem waar veel mensen last van hebben. Zweetvoeten behandelen is noodzakelijk om de nare geur en de schimmelinfecties die kunnen ontstaan te bestrijden.
Dit gebeurt wanneer vocht zich vermengt met de warmte in onze schoenen. Het gevolg is dat een perfecte omgeving ontstaat waarin micro-organismen zich snel en in grote hoeveelheid ontwikkelen.
Je kan deze situatie vermijden door commerciële deodoranten te gebruiken. Maar soms zijn aanvullende behandelingen nodig om het volledig te verwijderen.
Gelukkig bestaan er ook meerdere middeltjes die je zelf kan maken door natuurlijke ingrediënten te combineren. Ze hebben een beschermend effect terwijl ze tegelijkertijd het vocht en de nare geur verminderen.
In dit artikel stellen we jou de vijf beste remedies voor waarmee je zweetvoeten behandelen kunt. Je kan ze dus gebruiken wanneer je geconfronteerd wordt met dit vervelende probleem.
Vijf huismiddeltjes waarmee je zweetvoeten behandelen kunt
1. Een aftreksel van rozemarijn, munt en salie
In dit middel combineren we de samentrekkende en antibacteriële eigenschappen van rozemarijn, munt en salie. Zo verkrijgen we een natuurlijk product waarmee je het overmatig zweten en de geur van zweetvoeten behandelen kunt.
Ingrediënten
- 2 koppen water (500 ml)
- 2 eetlepels rozemarijn (20 g)
- 1 eetlepel muntblaadjes (10 g)
- 1 eetlepel salie (10 g)
Bereiding
- Warm eerst het water op. Zodra het kookt, voeg je de kruiden toe.
- Laat het daarna vijftien minuten intrekken en zeef het dan.
Hoe gebruik je dit middeltje?
- Giet het aftreksel in een teil of een waskom. Laat je voeten vervolgens twintig minuten in dit badje weken.
- Daarna droog je de voeten goed af. Herhaal deze behandeling minstens drie keer per week.
Lees ook dit artikel: Hoe kweek je thuis rozemarijn, peterselie en munt?
2. Zwarte thee
Het looizuur in zwarte thee helpt om de zuurgraad van de huid op de voeten te regelen. Zo wordt vochtigheid en overmatige groei van schimmel en bacteriën tegengehouden.
Door zwarte thee te gebruiken in voetbadjes vermindert ook de nare geur en creëer je een beschermlaag tegen infecties. Want het zijn die infecties die barstjes in de huid veroorzaken en zorgen voor een opstapeling van dode huidcellen.
Ingrediënten
- 3 eetlepels zwarte thee (30 g)
- 2 koppen water (500 ml)
Bereiding
- Breng het water aan de kook. Voeg dan de zwarte thee toe en laat het vijftien minuten intrekken.
- Daarna filter je de thee met een zeef en giet je de vloeistof in een kom.
Hoe gebruik je deze remedie?
- Dompel de voeten in het aftreksel en laat ze dan twintig minuten weken.
- Je kan eventueel deze behandeling toepassen met een verstuiver.
- Herhaal het twee tot drie keer per week.
3. Natriumbicarbonaat
Natriumbicarbonaat, of baking soda, is een samentrekkend en antiseptisch ingrediënt. Het helpt om overmatige zweetvoeten te neutraliseren. Tegelijkertijd verwijdert het schimmels of andere actieve elementen die ontstekingen veroorzaken.
Het gebruik van dit product zorgt ook voor een evenwichtige zuurtegraad in dit deel van het lichaam. Dankzij dit effect voorkomt het dat nare geuren ontstaan.
Ingrediënten
- 3 eetlepels natriumbicarbonaat (30 g)
- 3 koppen water (750 ml)
Bereiding
- Warm het water op zonder het te laten koken. Giet het daarna in een kom.
- Voeg dan het natriumbicarbonaat toe en roer tot het volledig opgelost is.
Hoe gebruik je dit middel?
- Stop je zweetvoeten in de vloeistof en laat ze dan twintig minuten weken. Daarna droog je ze goed af.
- Eventueel kan je een beetje natriumbicarbonaat in je schoenen doen. Dit laat je dan minstens twaalf uren inwerken.
- Pas deze behandeling minstens drie keer per week toe.
4. Maïszetmeel en kokosolie
Zweetvoeten behandelen kan ook door een natuurlijke zalf met maïszetmeel en kokosolie te maken. Deze remedie helpt om de overmatige vochtigheid van zweetvoeten onder controle te houden. Tegelijkertijd hydrateert het de huid en geeft een zacht en schoon gevoel.
Deze ingrediënten veranderen de omgeving die microben nodig hebben om zich te vermenigvuldigen. Het is dus een ideaal middel om nare geuren te voorkomen.
Ingrediënten
- 2 eetlepels maïszetmeel (20 g)
- 3 eetlepels kokosolie (45 g)
Bereiding
- Meng het zetmeel met de kokosolie tot je een romige pasta hebt.
Hoe gebruik je dit middel?
- Wrijf de pasta op de zweetvoeten en laat het dan twintig minuten inwerken.
- Spoel daarna de voeten en droog ze goed af.
- Herhaal de behandeling minstens drie keer per week.
Wil je hierover meer weten? Lees dan ook: 8 dingen die je iedere dag kunt doen voor gezonde voeten
5. Etherische tea tree-olie
Etherische tea tree-olie is bekend om zijn antimicrobiële en samentrekkende effecten. Dit middel is ook een natuurlijk alternatief om hyperhidrosis onder controle te houden wanneer het de gezondheid van de voeten aantast.
Deze olie bezit bovendien antitranspirante en schimmelwerende eigenschappen. Die voorkomen niet alleen overtollige vochtigheid maar voorkomen ook de groei van schimmels en ziektekiemen.
Ingrediënten
- 3 koppen water (750 ml)
- 1 eetlepel essentiële tea tree-olie (15 g)
Bereiding
- Warm het water op tot het een temperatuur bereikt die aangenaam is voor de huid. Voeg dan de tea tree-olie toe.
- Giet deze vloeistof in een teil of een grote kom.
Hoe gebruik je dit middel?
- Dompel de zweetvoeten onder in de vloeistof. Laat ze dan vijftien tot twintig minuten weken. Daarna droog je ze goed af.
- Herhaal de behandeling twee tot drie keer per week.
Worden je voeten vochtig wanneer je je favoriete schoenen draagt? Ruiken ze naar? Als dit zo is, denk dan aan deze remedies. Zweetvoeten behandelen is belangrijk, zodat het niet nog meer problemen veroorzaakt.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Callejas M, Grimalt R, Cladellas E. Actualización en hiperhidrosis. Actas Dermo-Sifiliográficas. 2010; 101(2): 110-118.
- Fustero I. Cuidado de los pies. Offarm. 2007; 2: 66-72.
- Martínez Nova A, Alonso Peña D, Alonso Peña J. Hiperhidrosis plantar. Podología clínica. 2006; 7(1): 25-29.
- Ogalla J, Zalacain A, Arxé D, Gavillero A. Tratamiento de la hiperhidrosis plantar con toxina butolínica tipo A. Barcelona: Universitat de Barcelona, 2005.
- Callejas M, Grimalt, R, Cladellas E. Actualización en hiperhidrosis. Actas Dermo-Sifiliográficas. 2010; 101(2), 110-118.
- Ogalla J, Zalacain1 A, Arxé D, Gavillero A. Tratamiento de la hiperhidrosis plantar con toxina butolínica tipo A. El Peu. 2005; 25(4):172-184.
- Zalacain Vicuña A. Infecciones micóticas más frecuentes en el pie. Revista española de podología. 2010; XXI (6): 225-229.
- Fernández Sánchez I, Zarzuelo Castañeda A. Toallitas cosméticas para el tratamiento de la hiperhidrosis sin la presencia de sales de aluminio. Farma Journal. 2020; 5(1): 17-26.
- Vera I, Salinas C, González S, et al. Cultivo con Citobrush: un método para el diagnóstico de onicomicosis en personal militar mexicano. Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica. 2011; 9(3): 181-185.
- Tejedora F, González-García P, Mayordomob R. Solubilización in vitro del aceite de árbol de té y primeros resultados de su efecto antifúngico en onicomicosis. Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica. 2021; 39(8): 395-398.