Zwangerschapsziektes die elke vrouw moet kennen
Elk lichaam is verschillend en zwangerschappen kunnen gepaard gaan met complicaties, ziektes en risico’s. Drugs- of alcoholmisbruik en de leeftijd zijn slechts twee van de vele mogelijke oorzaken. Wil je zwanger worden? Zorg dan dat je iets weet over zwangerschapsziektes.
Ben je zwanger? Zorg er dan voor dat een team van gezondheidsprofessionals jou en je kindje tijdens het proces begeleiden. Zo niet, dan maakt dit je kwetsbaar voor een aantal ziektes. Deze vind je hieronder.
Zwangerschapsziektes
1. Bloedarmoede
Dit is één van de meestvoorkomende zwangerschapsziektes. Bij bloedarmoede neemt het aantal rode bloedcellen in je lichaam aanzienlijk af. Dit leidt vervolgens tot ijzertekort in het bloed. Je lichaam kan dit mineraal niet zelf produceren. Je krijgt het alleen via je voeding binnen.
Symptomen zijn onder meer:
- een bleke huid
- extreme vermoeidheid
- hartkloppingen
- groeistoornissen bij het ongeboren kind
De beste behandeling is het nemen van voedingssupplementen: ijzer, vitamine B12 en foliumzuur. Ook kun je een bloedtransfusie ondergaan.
2. Rodehond
Deze aandoening veroorzaakt:
- hoofdpijn
- koorts
- slijmvliesontsteking
- opgezwollen kliertjes
- uitslag in het gezicht
Rodehond kan zeer gevaarlijk zijn voor het kind als de moeder het krijgt. Het kindje heeft, zonder ingeënt te zijn, immers nog niet de juiste antistoffen om er tegen te vechten.
Ben je als moeder nog niet ingeënt tegen rodehond? Vermijd dan al het contact met mensen die deze ziekte hebben. Raak je toch besmet? Dan zal je dokter een behandeling met antistoffen voorschrijven. Je zal na de geboorte bovendien moeten worden ingeënt of te voorkomen het ooit nog te krijgen.
Ontdek ook:
De risico’s van een zwangerschap na je 40ste
3. Vaginale infecties
Symptomen omvatten:
- rode uitslag rondom de vagina en vulva
- een geïrriteerde huid
- pijn
- jeuk
- een brandend gevoel
- gezwollen genitaliën
Het staat in verband met hormonale veranderingen en heeft gelukkig geen effect op je kindje. Dit komt omdat de baarmoeder geheel afgesloten is. Bacteriën komen er daardoor niet in.
Zorg dat je er snel door een dokter naar laat kijken. Daardoor kan de behandeling snel gestart worden. Het meest effectief zijn behandelingen met probiotica, antimyotica, bacterie-dodende middelen en lactobacillen. Deze middelen zorgen ervoor dat de vaginale flora weer in balans kan komen.
Onthoud dat een vaginale infectie ook de gezondheid van je partner kan aantasten. Zoek daarom gezamenlijk medische hulp.
4. Zwangerschapsdiabetes
Deze aandoening ontwikkelt zich meestal als je zwangerschap bijna op de helft is. Tussen de 1 en 3 procent van de zwangere vrouwen wordt erdoor getroffen. Start de behandeling hiervan snel. Anders ontstaan complicaties zoals:
- pre-eclampsie
- een te lage bloedsuikerspiegel
- een te snelle groei van je kindje
Met een gezond dieet en regelmatige beweging, passend bij de fase van je zwangerschap, kun je deze aandoening beteugelen. Laat jezelf bovendien regelmatig op diabetes testen. Zo nodig zal de arts je medicatie voorschrijven.
Ook interessant:
Hypothyreoïdie tijdens de zwangerschap
5. Hypertensie
Bij hypertensie heb je een te hoge bloeddruk.
We onderscheiden drie soorten:
- Chronische hypertensie. Deze soort ontwikkelt zich in de eerste twintig weken van de zwangerschap, of zelfs ervóór. Soms ontdekt de moeder het pas bij de eerste prenatale screening.
- Zwangerschapshypertensie. Deze vorm ontstaat vaak in de laatste fase van de zwangerschap. Naast een hoge bloeddruk zijn er verder geen symptomen.
- Pre-eclampsie. Deze vorm ontstaat zo rond de twintigste week van de zwangerschap. Kenmerkend is, naast een hoge bloeddruk, het eiwitverlies via de urine.
6. Groep-B-streptokokkeninfectie
De groep-B-streptokokken zijn een bacteriesoort die in de darmen, het rectum en de vagina voorkomt. Deze infectie treft vooral pasgeborenen.
Grofweg een kwart van alle vrouwen hebben groep-B-streptokokken in hun lichaam. Worden deze overgedragen op het ongeboren kind, dan kan dit diverse problemen veroorzaken zoals:
- bloedvergiftiging
- longontsteking
- bacteriële hersenvliesontsteking
Het kan drie tot vier weken duren voor symptomen verschijnen. Deze ernstige infectie kan zelfs dodelijk zijn. Ga daarom altijd naar de dokter bij ziekteverschijnselen. Hij kan de juiste medicatie en antibiotica voorschrijven.
Laatste opmerkingen over zwangerschapsziektes
Dus onthoud: gezonde gewoonten en goede medische zorg zijn de meest effectieve maatregelen tegen zwangerschapsziektes voor, tijdens en na de zwangerschap.
Volg daarom de instructies van je specialist op en realiseer je dat goed zorgen voor je kindje en je lichaam het belangrijkste is.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Ceccaldi, P.-F., Duvillier, C., Poujade, O., Chatel, P., Pernin, E., Davitian, C., & Luton, D. (2015). Control del embarazo normal. EMC – Ginecología-Obstetricia. https://doi.org/10.1016/S1283-081X(15)74762-4
- Parra M, C. A. C., Pardo R, Gaitán H, G. P., & Roa Pinilla A, Bustos J, Sánchez C, P. F. (2007). Guía para la detección temprana de las alteraciones del embarazo. Guías de Promoción de La Salud y Prevención de Enfermedades En La Salud Pública.