Zo gedraagt een manipulator zich als hij niet krijgt wat hij wil
De kenmerken van een manipulator zijn divers, net als hun acties. Dat komt omdat ze niet allemaal hetzelfde zijn en de situaties ook niet. Soms zijn er echter een aantal gemeenschappelijke trends in hun gedrag. Hieronder vertellen we je alles over hoe een manipulator handelt en reageert als hij niet krijgt wat hij wil. Let op.
De kenmerken van een manipulator
Op een bepaald moment in ons leven zijn we misschien het slachtoffer geweest van een manipulator. Sommigen van ons zullen het zich snel realiseren. Anderen blijven vaak in de ban van deze mensen die hun charisma en vaardigheden in hun eigen voordeel weten te gebruiken.
En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat sommige mensen ook de neiging hebben om zich te laten manipuleren.
Hoewel er van individu tot individu verschillen kunnen zijn in de manier waarop ze zijn of zich gedragen, vertonen manipulatieve mensen een of meerdere van de volgende kenmerken:
- Ze hebben geen scrupules. Ze zijn meestal cynisch en hechten weinig belang aan ethische principes. Dat komt omdat ze van mening zijn dat het doel altijd de middelen heiligt, zoals Machiavelli zou zeggen.
- Daarom vinden ze het niet erg om te liegen, zolang ze maar de doelen bereiken die ze voor zichzelf hebben gesteld.
- Hun belang is om te profiteren, niet alleen van situaties, maar ook van anderen.
- Ze tonen weinig empathie met betrekking tot de gevoelens van andere mensen. Op het moment dat ze dat wel doen, doen ze alleen alsof, uit interesse.
- Ze ervaren meestal geen gewetenswroeging of berouw voor hun daden.
- Ze zijn goed met woorden en kunnen zelfs intelligent, methodisch en reflexief overkomen.
- Ze hebben het vermogen om zwakheden in anderen op te sporen.
- Ze worden vaak gedreven door narcisme en egoïsme, dus het is niet ongebruikelijk dat ze graag opvallen of gekozen worden als leiders.
Het is een goed idee om te verduidelijken dat dit soort mensen niet altijd succes wil hebben of hoge posities wil bereiken, maar ze hebben zich gerealiseerd dat ze problemen kunnen oplossen met behulp van anderen; en soms weten ze geen andere manier.
We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit artikel te lezen:
Hoe maak je aan een manipulatief persoon je grenzen duidelijk?
Hoe reageert een manipulator als ze ontdekt zijn?
Gelukkig bereiken dit soort mensen niet altijd hun doelen. Dan kunnen ze hun masker van minzame mensen verliezen en zich anders gaan gedragen. Laten we eens kijken hoe een ontmaskerde manipulator reageert in een poging de controle terug te krijgen.
1. Ze spelen het slachtoffer
Als ze merken dat ze er niet in slagen om de persoon te beïnvloeden, omdat die zich de ware bedoeling realiseert, kan de manipulator zijn gedrag veranderen en de rol van slachtoffer aannemen. De manipulator zal dan de hulpeloze spelen om te proberen op de emoties van de ander in te spelen.
2. Ze doen alsof alles een misverstand was
Een andere houding die een ontdekte manipulator kan laten zien, is proberen de aandacht af te leiden en doen geloven dat alles een misverstand was. Dat het misschien een product van de verbeelding van de ander. Ze doen dit door bekende zinnen te gebruiken zoals: “Ik ben niet in staat om misbruik van iemand te willen maken.”
3. Ze bagatelliseren de ernst van de zaak
Misschien, als er geen andere keuze is, zal hij/zij toegeven dat iets wat hij/zij doet niet goed is. Ze zullen echter proberen de gevolgen te minimaliseren. “Het is toch niet zo ernstig, veel mensen doen dat”, naast andere voor de gelegenheid gemaakte zinnen waarmee ze hun gedrag proberen te rechtvaardigen.
4. Ze nemen hun toevlucht tot emotionele chantage
In andere gevallen geven ze niet op en zullen ze proberen door te gaan met hun pogingen, maar op een andere manier. Om dit te doen, kunnen ze proberen om de gemanipuleerde persoon zich schuldig te laten voelen, alsof zij alles veroorzaakt hebben. Hiermee slagen ze er ook in om er goed uit te zien tegenover een derde partij, althans, misschien een toekomstig slachtoffer.
5. Ze ontploffen
Een manipulator kan ontploffen van woede, of doen alsof. Dan probeert hij te intimideren, zelfs te dreigen. Op deze manier proberen ze tijd en ruimte te winnen, uit de situatie te geraken of sommige van hun slachtoffers terug te dringen, niet langer met bedrog, maar met geweld.
6. Ze dreigen zichzelf te verwonden of zelfs zelfmoord te plegen
Als ze zich erg in het nauw gedreven voelen, kan de manipulator zijn toevlucht nemen tot het laatste redmiddel: dreigen met zelfmoord. Sommigen proberen het zelfs. Dit is een voortzetting van de poging tot emotionele chantage en de slachtofferrol, maar dan met meer kracht.
7. Ze vallen het gevoel van eigenwaarde van anderen aan
Hoewel hun emotionele manipulatiestrategie het moreel van het slachtoffer dagelijks aanvalt, zullen ze als ze ontdekt worden vaak nog harder aanvallen. Dit in een poging het gevoel van eigenwaarde van het slachtoffer te verlagen. In deze gevallen kunnen ze hun toevlucht nemen tot strategieën zoals kleineren, beledigen, beledigen of vernederen, zelfs in het openbaar.
8. Ze reageren helemaal niet
Het kan zijn dat de manipulator onbewogen is en niet reageert. Velen van hen hebben geleerd hun lichaamstaal en verbale taal onder controle te houden om geen woede te tonen. Deze houding kan dus bijdragen aan het eerder genoemde idee van doen geloven dat er een fout is gemaakt. En dan gaan ze door met hun pogingen, waarbij ze alle overredingswapens inzetten.
Vind je dit een leuk artikel? Misschien vind je het ook leuk om dit te lezen:
Hoe herken je een heimelijke narcist
Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt van een manipulator?
Omgaan met een persoon die zich op de beschreven manier gedraagt is ingewikkeld – en zelfs af te raden. Maar omdat je weet hoe een ongedekte manipulator reageert, moet je actie ondernemen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt of blijft. Hoe kun je dit doen? Je kunt rekening houden met de volgende suggesties.
Houd afstand
De beste manier om te voorkomen dat je gemanipuleerd wordt, is om geen relatie te hebben met manipulators. Zo simpel is het. Het is echter mogelijk dat deze persoon deel uitmaakt van de familie- of werkomgeving. In dat geval is het advies om het contact tot een minimum te beperken. En dat geldt ook voor sociale netwerken.
Stel grenzen en wees discreet
In dezelfde geest moet je grenzen stellen, zelfs met mensen die dicht bij je staan. Als je niet gemanipuleerd wilt worden, bijvoorbeeld met situaties die je in verlegenheid zouden kunnen brengen of die je in een slecht daglicht zouden kunnen stellen, kun je het beste vermijden om informatie over onszelf vrij te geven of meningen over anderen te geven.
Wees standvastig en besluitvaardig
Als je eenmaal grenzen hebt gesteld en ergens nee tegen hebt gezegd, is het ergste wat je daarna kunt doen, toegeven. Een manipulator weet het zwakke punt te herkennen, wat het was dat hem zwak maakte, om het vervolgens te gebruiken. En hij zal het gebruiken om de persoon te overtuigen. Dus als de manipulator aandringt, is het beter om ter zake te komen.
Weet wie je bent en wat je hebt
Als je weet wie je echt bent, wat je kunt en wat je wel en niet kunt, moet je je niet laten manipuleren als je iets wordt verteld dat niet waar is.
Een vriend kan bijvoorbeeld tegen een andere getrouwde man zeggen dat als hij ‘s avonds niet gaat drinken, hij bewijst dat zijn vrouw zijn leven beheerst. Maar als een man weet dat hij een goede relatie heeft met een vrouw die hem waardeert, zou hij niet in dat soort bedrog moeten trappen.
Werken aan je emoties
Iedereen is wel eens kwetsbaar. Als je ooit gemanipuleerd bent vanwege angst of schuldgevoel, dan moet je die emotie herkennen. Je moet eraan werken en leren om ermee om te gaan. Dit om ervoor te zorgen het niet meer gebeurt en geen enkele manipulator ons kan beheersen.
Wanneer zoek je professionele hulp
Je hebt zojuist een aantal houdingen gezien die laten zien hoe een ongedekte manipulator reageert. Als je ze echter hebt opgemerkt en het is nog steeds moeilijk voor je om uit de situatie te komen, of het nu is om redenen van genegenheid of emotionele gehechtheid aan de persoon, dan is het misschien tijd om professionele hulp te zoeken.
Op het moment dat een manipulator niet krijgt wat hij of zij wil, is het mogelijk dat hun gedrag erger wordt, en het slachtoffer uiteindelijk wordt aangetast. Niet alleen in hun gevoel van eigenwaarde, maar ook in hun emotionele, mentale en zelfs fysieke gezondheid.
Als je daarom niet de middelen hebt om met de situatie om te gaan, kan een professionele psycholoog je helpen om ze te krijgen door middel van therapie.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Chafloque Sánchez, C. (2016). Dependencia emocional y violencia psicológica en parejas atendidas en el Centro de Salud Paul Harris [Tesis de grado]. Chiclayo, Perú: Universidad Señor de Sipán. https://repositorio.uss.edu.pe/handle/20.500.12802/4765?show=full
- González Álvarez, J. L., & Besteiro Yusti, I. (2015). Personalidad, mentira y engaño. Behavior & Law Journal, vol. 1(1), pp. 17–26. https://behaviorandlawjournal.com/BLJ/article/view/12
- González Moraga, F. (2015). La tríada oscura de la personalidad: maquiavelismo, narcisismo y psicopatía. Una mirada evolutiva. Criminalidad, Vol. 57(2), pp. 253-265. https://dialnet.unirioja.es
- Lambart Schmidt, A. & López López, M. (2017). La Triada Oscura de la Personalidad y tácticas de retención de pareja. Apuntes de Psicología, vol. 35 (2), pp. 105-116. https://idus.us.es/handle
- Oldham, J., Skodol, A. & Bender, D. (2007). Tratado de los trastornos de la personalidad. Barcelona, España: Elsevier. https://books.google.co.ve/books?id=LV1cITHvNZoC&lpg
- Piñuel, I. (2021). Mi jefe es un psicópata: Cómo el poder transforma a las personas. Madrid: La esfera del libro. https://books.google.co.ve/books?id=0sEqEAAAQBAJ&lpg=
- Van Dijk, T. (2006). Discurso y manipulación: Discusión teórica y algunas aplicaciones. Revista signos, vol. 39(60), 49-74. https://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-