Zeven fouten die we allemaal maken in de keuken

Hoewel de meeste van deze fouten niet schadelijk zijn voor je gezondheid, kan het vermijden van deze fouten helpen om optimaal gebruik te maken van de tijd die je in de keuken doorbrengt.
Zeven fouten die we allemaal maken in de keuken

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Fouten in de keuken, we maken ze allemaal wel eens. Bewust of onbewust. Wat zou jij bijvoorbeeld zeggen over de mate waarin je je keuken schoon en netjes houdt? Waarschijnlijk denk je dat je keuken redelijk op orde is en dat alles zo hygiënisch en gezond mogelijk is.

Er zijn echter bepaalde fouten die we vrijwel allemaal maken in de keuken, waar je je misschien nog niet van bewust bent. Blijf doorlezen om erachter te komen over welke fouten we het hebben!

Veelvoorkomende keukenfoutjes

Deze veelvoorkomende keukenfoutjes, om het zo maar te noemen, beperken zich niet tot slechte gewoontes of haast. Soms kunnen zelfs meer gedisciplineerde of over het algemeen aangeprezen procedures foutjes worden die we dagelijks maken. Tot deze foutjes behoort ook het volgende:

Kruiden niet vers houden

Iedereen houdt wel van een gerecht dat heerlijk op smaak is gebracht met verschillende kruiden als:

Meestal koop je deze kruiden waarschijnlijk gewoon vers in de winkel en bewaar je ze in plastic zakjes of bakjes.

Verse Kruiden

Dit is prima om de kruiden te vervoeren. Zodra je thuis komt, is het echter belangrijk dat je de kruiden uit het plastic haalt en ze bewaart op een koele plek. Als het mogelijk is, dan is een kopje water ideaal. Dit zal voorkomen dat de kruiden snel verwelken.

Pas op voor extreme temperaturen

Daarnaast is het belangrijk om deze gevoelige plantjes uit de buurt van extreme temperaturen te houden. Wanneer je ze naast het gasfornuis of in de koelkast bewaart, dan zullen de kruiden minder lang vers blijven.

Dit is een van die suffe foutjes die we allemaal maken in de keuken en die ervoor kan zorgen dat onze gerechten veel minder smaak krijgen dan mogelijk is. Bovendien geef je hierdoor voortdurend geld uit aan kruiden die maar één of twee dagen vers blijven.

Plant ze zelf

Het beste alternatief om ervoor te zorgen dat de kruiden die je koopt vers blijven is om een klein potje te kopen en hier wat zaadjes in te planten. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een klein beetje ruimte in de tuin of op het balkon.

Voedsel uit blik bewaren wanneer je het blik al geopend hebt

Tomatenpuree

Voedsel uit blik biedt een hoop voordelen. Het blijft langer goed en stelt je in staat om producten te gebruiken die niet in het seizoen zijn. Desalniettemin is het belangrijk om niet te vergeten dat je de inhoud van een blikje gelijk moet gebruiken nadat je het blikje eenmaal hebt geopend.

Het blik waar voedsel in bewaard wordt, bestaat meestal uit aluminium of staal, materialen die bestand zijn tegen corrosie zolang zie niet worden blootgesteld aan lucht. Wanneer je het blikje dus openmaakt, gaat het oxidatieproces van start, wat ervoor zorgt dat er binnen enkele uren al roest kan vrijkomen in het voedsel dat erin zit.

De beste bewaaralternatieven

Als je niet al het voedsel in het blikje nodig hebt, dan kun je het in een bakje bewaren in de koelkast of vriezer. Plastic of keramiek zijn in dit geval de beste materialen.

Dit is een van de meest voorkomende fouten die mensen in de keuken maken, omdat het simpelweg logisch lijkt om het eten dat je niet gebruikt gewoon in het blikje te laten zitten.

Bananen verkeerd schillen

Hoewel dit geen fout is die ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken, is het wel een onhandige gewoonte die de meeste van ons zichzelf hebben aangeleerd. De meeste mensen schillen een banaan van boven naar beneden, terwijl je eigenlijk het beste aan de onderkant kunt beginnen. Dit lijkt misschien volkomen irrelevant, maar het is wel de makkelijkste manier om met deze vrucht om te gaan.

Folie afscheuren

Aluminiumfolie

Ben jij iemand die folie gewoon willekeurig van de rol afscheurt? Heb je weleens gemerkt dat er een scherp randje aan de binnen- of buitenkant van de doos zit, meestal met tandjes?

Dit is een van de veelvoorkomende fouten in de keuken die we allemaal weleens maken. Het beste wat je kunt doen is meten hoeveel folie je nodig hebt en dit stuk dan tegen de rand van de doos afscheuren. Op deze manier zal je geen folie verspillen en kan je het stuk er in één rechte lijn afscheuren.

Aardappelen schillen

Dit heb je ongetwijfeld weleens meegemaakt. Wanneer je aardappelen schilt, snijd je altijd een dikke laag aardappel mee met de schil. Dit is een behendigheidsfoutje dat we allemaal weleens maken in de keuken, maar gelukkig bestaat er een eenvoudige oplossing voor.

Probeer de volgende keer dat je aardappelen moet schillen eens het volgende:

  • Was de aardappelen als gebruikelijk.
  • Gebruik een mes om een lijn om de omtrek van de aardappelen te trekken.
  • Kook de aardappelen.
  • Zodra de aardappelen gaar zijn, haal je ze van het vuur en houd je ze een paar minuten onder koud water of leg je ze in een bak met ijskoud water.
  • Daarna kun je de schil hartstikke makkelijk verwijderen met je vingers.

Dit proces is zo eenvoudig dat je de schil er moeiteloos vanaf kunt trekken.

Als je erover nadenkt, merk je dat je eigenlijk alleen de volgorde van de stappen die je onderneemt een beetje hebt omgegooid, waardoor je een hoop tijd en een hoop aardappel kunt besparen.

Wil je meer weten?
Lees dan: 10 tips voor de perfecte aardappelpuree

De magnetron schoonmaken

Magnetron Schoonmaken

Waarschijnlijk ga je nog liever naar de tandarts dan dat je de magnetron moet schoonmaken. Je kunt dit karweitje echter een stuk makkelijker maken door een natte spons in de magnetron te leggen, de magnetron vervolgens een minuutje aan te zetten en daarna de spons er weer uit te halen.

Dan zul je zien dat het water uit de spons verdampt is en er zo voor heeft gezorgd dat de viezigheid zacht is geworden en losser is komen te zitten, waardoor je er alleen nog even een doekje overheen hoeft te halen om het viezigheid weg te vegen. Je zult je verbazen hoe snel en makkelijk je magnetron weer schoon is.

Eten serveren op koude borden

Waarschijnlijk doe je over het algemeen je best om het eten dat je bereidt zo lekker mogelijk te maken, waarbij het ook belangrijk is dat het eten de juiste temperatuur heeft wanneer je klaar bent om het te serveren. Wanneer je je gerechtjes dan echter serveert op een koud bord, gaat al je moeite en inspanning compleet verloren!

In goede restaurants wordt eten altijd geserveerd op een bord dat de geschikte temperatuur heeft voor het gerecht dat erop ligt.

Als het gerecht koud is, dan is het bord ook koud. Als het gerecht warm is, dan wordt ook het bord verwarmd om de temperatuur van het voedsel te behouden.

Fouten in de keuken

Zoals je ziet betekent het gegeven dat we iets al jarenlang op een bepaalde manier doen niet per se dat dit ook de juiste manier is om het te doen.

Hoe zit het met jou, welke fouten in de keuken maak jij vaak? Welke trucjes zou jij anderen nog aanraden?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Wendt S., Eder I., Wolfel R., Braun P., Lippmann N., Rodloff A., Botulism: diagnosis and therapy. Dstch Med Wochenschr, 2017. 142 (17): 1304-1312.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.