Weer opnieuw beginnen: weet je het zeker?

Kunnen we het echt laten om de ander de schuld te geven voor alles? Kunnen we écht voorkomen dat we hetzelfde doen uit wraak? Laten we deze vragen in alle eerlijkheid beantwoorden, zonder onszelf daarvoor te veroordelen.
Weer opnieuw beginnen: weet je het zeker?

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Weer opnieuw beginnen in je relatie: weet je dat echt zeker?

Weer bij nul beginnen met een relatie is iets wat we soms zouden willen doen. Dit kan zijn omdat we de ander vragen om opnieuw te beginnen, of omdat jullie beide tot die overeenkomst zijn gekomen.

Echter, we zijn ons misschien niet bewust van de risico’s die dit met zich meebrengt.

Wanneer we besluiten om weer bij nul te beginnen, doen we dat met veel enthousiasme. Maar alles wat we met die persoon hebben meegemaakt en wat ertoe heeft geleid dat we de relatie weer opnieuw willen beginnen, zal niet verdwijnen.

Weer opnieuw beginnen maakt niet dat je dingen vergeet

Weer opnieuw beginnen: emotionele afhankelijkheid

We willen misschien helemaal opnieuw beginnen met onze partner, omdat we bijvoorbeeld ontrouw zijn geweest en we beloven dat we dit nooit meer zullen doen.

Dit verzoek kan echter zelfbedrog zijn.

Weten we echt zeker dat we niet opnieuw dezelfde fout zullen maken? Zijn we zo bang om uit elkaar te gaan dat we liegen tegen onze partner en tegen onszelf?

We moeten niet vergeten dat we in werkelijkheid nooit helemaal vanaf nul kunnen beginnen. Het zorgt er natuurlijk niet voor dat de ander letterlijk vergeet wat er is gebeurd.

Wat er doorgaans in de meeste gevallen gebeurt, is dat de andere persoon akkoord gaat met de vraag om weer opnieuw te beginnen. In de loop van de tijd worden ze echter koud en afstandelijk. Dit komt doordat ze geen vertrouwen meer hebben.

We moeten ons daarom volledig bewust zijn van de risico’s die gepaard gaan met het opnieuw willen beginnen met een relatie. In werkelijkheid is er namelijk geen ‘weer opnieuw beginnen, vanaf nul’, zoals we dat weleens zouden willen.

We zijn niet langer vreemden voor elkaar die niets over elkaar weten. We hebben bepaalde ervaringen opgedaan: deze ervaringen zijn blijvend en kunnen we niet ineens vergeten.

Dit kan tot wrok leiden. De relatie kan op deze manier niet verder gaan. In plaats van vooruit te gaan, kan het er zelfs voor zorgen dat we verder uit elkaar groeien.

Ben je bereid te vergeven?

Weer opnieuw beginnen: vergeving

Rekening houdend met bovenstaande: als we écht vanaf nul willen beginnen, moeten we heel zeker zijn van de stap die we gaan zetten.

Zoals we al hebben genoemd is het mogelijk dat een persoon ermee instemt om een relatie vanaf nul opnieuw te beginnen. Dit haalt echter niet bepaald alle wrok, wantrouwen en de bittere nasmaak weg, die de nare ervaring mogelijk heeft achtergelaten.

De ander vergeven kan ontzettend moeilijk zijn als ze ontrouw zijn geweest, ons slecht hebben behandeld of zich op een manier hebben gedragen waardoor we het vertrouwen in hen zijn verloren.

Om die reden is het belangrijk dat we al die emoties proberen te vergeten en achter ons laten. Op die manier gooien we ze niet steeds voor de voeten van onze partner en hebben ze geen negatieve invloed op de nieuwe kans die we onszelf willen geven.

Ga geen dingen forceren. Als we dit onmogelijk vinden om te doen, dan moeten we ‘nee’ zeggen tegen opnieuw beginnen.

Op deze manier voorkomen we dat we onszelf (en de ander) beschadigen en dat we de relatie zeer destructief maken voor beide partijen.

Open je ogen

Weer opnieuw beginnen: open je ogen

Als we ons bewust kunnen zijn van al het bovenstaande, laten we dan ook eerlijk naar onszelf zijn. Laten we dan zeggen: “Nee, ik kan helemaal niet weer opnieuw beginnen, omdat je me pijn hebt gedaan. Ik kan niet doorgaan alsof het niets betekende.” Op dat moment openen we eindelijk onze ogen.

Veel stellen die weer vanaf nul willen beginnen doen dat op basis van illusies, hoop en onrealistische verwachtingen.

Mensen houden er geen rekening mee dat ze nog steeds pijn voelen. Hun relatie is kapot door alle negatieve gebeurtenissen en ze hebben tijd nodig om te genezen.

Het is echter moeilijk voor ons om aan te nemen dat onze relatie mislukt is. Dus proberen we het onmogelijke te doen, ondanks dat we diep van binnen weten wat het uiteindelijke resultaat zal zijn.

Weer opnieuw beginnen: weet je het zeker?

Het is niet nodig om zoveel schade aan te richten. Het klopt dat er mensen zijn die helemaal opnieuw kunnen beginnen, omdat ze echt kunnen vergeven. Dit is echter niet iets eenvoudigs wat iedereen kan doen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.