Wat zijn niet-hormonale anticonceptiva?

Niet-hormonale anticonceptiemethoden werken als een barrière. Sommigen van hen, zoals het spiraaltje, zijn zeer effectief: de effectiviteit is 99 procent.
Wat zijn niet-hormonale anticonceptiva?
Mariel Mendoza

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Mariel Mendoza.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Niet-hormonale anticonceptiva zijn methoden die de bevruchting van de eicel door het sperma voorkomen zonder dat dit invloed heeft op de vrouwelijke menstruatiecyclus. Over het algemeen werkt dit type methode als een barrière. Hun functie is om contact tussen een eicel en een sperma te voorkomen.

Andere soorten niet-hormonale anticonceptiva zijn planningsmethoden. Deze vertellen ons wanneer we seks moeten vermijden, afhankelijk van de fase van de menstruatiecyclus waarin de vrouw bevindt.

Hoewel ze zeer effectief kunnen zijn, hebben sommige niet-hormonale anticonceptiva ook enkele nadelen. In dit artikel geven we een gedetailleerde uitleg over dit onderwerp.

Typen en voordelen van niet-hormonale anticonceptiva

Zoals benadrukt in een publicatie van de American Association of Reproductive Health Professionals is er een grote verscheidenheid aan niet-hormonale anticonceptiva die zowel voor- als nadelen bieden bij het gebruik ervan. Sommige zijn effectiever dan andere en ze bieden niet allemaal bescherming tegen SOA’s.

Het mannencondoom

Een koperen spiraaltje

Het mannencondoom blijft een van de meest effectieve niet-hormonale anticonceptiva. Het heeft ook een dubbele functie omdat het SOA’s helpt voorkomen.

Het mannencondoom is een latex omhulsel dat de doorgang van sperma naar de baarmoeder voorkomt. Volgens de Association of Reproductive Health Professionals is met deze methode de kans op een ongewenste zwangerschap 18%.

Het belangrijkste voordeel van deze methode, naast de anticonceptie-effectiviteit, is dat het beschermt tegen seksueel overdraagbare aandoeningen.

De nadelen van mannencondooms hebben te maken met het gebruik ervan. In tegenstelling tot andere methoden die permanent werken, moeten mannen elke keer dat ze een seks hebben met een vrouw een nieuw condoom omdoen en dit zo vaak als nodig vervangen.

Het pessarium

Het pessarium is een latex kapje dat een vrouw vóór de geslachtsgemeenschap in de vagina plaatst. Het belangrijkste voordeel is dat de vrouw zelf de controle heeft over de plaatsing en ook de baarmoederhals volledig bedekt.

  • Het nadeel is dat het geen bescherming biedt tegen seksueel overdraagbare aandoeningen.
  • Ook moet het na het vrijen nog uren op zijn plaats blijven.
  • Volgens de onderzoekers heeft deze methode een kans van 12% om te falen als voorbehoedsmiddel tegen een zwangerschap.

Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in:
De waarheid over verschillende anticonceptiemethoden

Het vrouwencondoom

Net als het mannencondoom is het vrouwencondoom gemaakt van latex dat bij goed gebruik de doorgang van sperma naar de eitjes verhindert. Het beschermt ook tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Het grootste nadeel van deze methode is hoe gecompliceerd vrouwencondooms zijn om in te brengen.

Het koperen spiraaltje

Stelletje met condoom in de hand

Hoewel het spiraaltje een hoge bescherming biedt tegen zwangerschap, heeft het niet de mogelijkheid om seksueel overdraagbare aandoeningen te voorkomen.

Een koperen spiraaltje is een meer invasieve en permanente methode, met een duur van 5 tot 10 jaar. Het bestaat uit een voorwerp van plastic en koper, dat door een professional in de baarmoederhals van de vrouw wordt ingebracht.

De functie van deze anticonceptie-methode is om een vijandige omgeving voor het sperma te creëren, zodat ze het eitje niet bereiken. Ze geven ook koperdeeltjes vrij die de hechting van een bevruchte eicel in de baarmoederwand verhinderen.

Een van de voordelen is dat je er een kunt krijgen en bescherming tegen zwangerschap een hele tijd kunt vergeten. Bovendien is het meer dan 99% effectief. Een nadeel is echter dat het seksueel overdraagbare aandoeningen niet voorkomt.

Sterilisatie van mannen en vrouwen

Sterilisatie is een chirurgisch proces en behoort ook tot de niet-hormonale anticonceptiva. Het beschermt tegen zwangerschappen, maar niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen.

  • Bij mannen staat sterilisatie bekend als vasectomie, wat een permanente ingreep is en de doorgang van sperma naar buiten voorkomt. Het belangrijkste voordeel is effectiviteit. Tegelijkertijd voorkomt het de ejaculatie niet en heeft het ook geen invloed op de viriliteit.
  • Sterilisatie van vrouwen bestaat uit een proces waarbij de eierstokken van de baarmoeder worden gescheiden. Daardoor kunnen de eitjes de baarmoeder niet bereiken.

Anticonceptiespons

Dit is een synthetische spons die is geïmpregneerd met zaaddodend middel. Het blokkeert de baarmoederhals, absorbeert het sperma en heeft een zaaddodende werking. Een van de voordelen is de effectiviteit, zolang vrouwen het op de juiste manier gebruiken.

Meer specifiek gezegd is de effectiviteit ongeveer 88% bij vrouwen die nooit zijn bevallen en 76% bij degenen die dat wel hebben gedaan. Vrouwen kunnen het ook zelf inbrengen.

  • Een nadeel is echter dat bij vrouwen die al zijn bevallen de effectiviteit tot 68% kan afnemen.
  • Het correct inbrengen kan ook ingewikkeld zijn en het biedt geen bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen.
  • Bovendien moet het minstens 6 uur na de seksuele gemeenschap op zijn plaats blijven.

Natuurlijke planning als een niet-hormonale anticonceptiva

Deze methode is niet alleen hormoonvrij, maar vereist ook niet het gebruik van speciale producten of chirurgische ingrepen. Natuurlijke planning bestaat uit het inplannen van seksuele activiteit, op basis van het stadium van de menstruatiecyclus.

Het doel is om seks op vruchtbare dagen te vermijden. Het is een methode die effectief kan zijn bij vrouwen van wie de menstruatiecyclus regelmatig is. Er zijn echter veel risico’s van onnauwkeurigheid die afhankelijk zijn van de natuur.

Niet-hormonale anticonceptiva hebben zowel voor- als nadelen

Niet-hormonale anticonceptiva bieden verschillende voordelen ten opzichte van hormonale methoden zoals de pil. Ze zijn echter niet altijd even effectief. Je kunt het beste je arts of gynaecoloog raadplegen om te bepalen welke anticonceptiemethode het beste bij je past.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.