Wat staat je te wachten als een alleenstaande moeder

Eenoudergezinnen hebben altijd al bestaan. Het opvoeden van kinderen is niet makkelijk. Als alleenstaande ouder vraagt het opvoeden nog meer van je. Het zal moeilijk zijn, maar als alleenstaande ouder kun je evengoed gelukkige kinderen grootbrengen.
Wat staat je te wachten als een alleenstaande moeder

Geschreven door Thady Carabaño

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het is niet gemakkelijk om een alleenstaande moeder te zijn. Al sinds mensenheugenis zijn er echter al alleenstaande moeders. Deze geweldige vrouwen voeden hun kinderen op en onderwijzen hen alleen of met weinig hulp.

Er zijn miljoenen alleenstaande moeders die gelukkige liefdevolle kinderen hebben opgevoed en die gelukkige en liefdevolle volwassenen zijn geworden.

Een alleenstaande moeder zijn

Moederschap is een prachtig onderdeel van vrouw zijn. Tegelijkertijd kan het ook complex zijn. Als je kan rekenen op je partner, kan het draaglijker zijn, maar helaas is dit niet altijd het geval.

Een giftige relatie is niet het beste voorbeeld voor kinderen. Er zijn veel vrouwen die  hebben besloten om door te gaan met hun zwangerschap ondanks dat de relatie met de vader van de baby is verbroken.

Een alleenstaande moeder met haar baby

Er zijn ook vrouwen die in de steek zijn gelaten door onverantwoordelijke mannen. Hoewel het zijn van een alleenstaande moeder misschien niet in hun oorspronkelijke plannen stond en hen misschien behoorlijk bang maakte, gaan veel vrouwen de uitdaging met liefde en moed aan.

Iets anders dat steeds populairder wordt, is dat vrouwen hun toevlucht nemen tot kunstmatige inseminatie om alleen moeder te worden. Ze zijn teleurgesteld in hun relaties of ze hebben de juiste persoon nog niet gevonden, terwijl hun biologische klok tikt. Hoe de situatie ook is, de beslissing om alleenstaande moeder te worden komt met zijn uitdagingen en beloningen.

De uitdagingen van een alleenstaande moeder

Als je hebt besloten om je kinderen alleen op te voeden, dan ben je dus een alleenstaande moeder. De afwezigheid van een vader zou absoluut geen stigma voor je kinderen moeten zijn. Ja, er zullen problemen zijn, maar die kunnen allemaal worden opgelost. Je bent perfect in staat om gezonde, liefdevolle en gelukkige kinderen op te voeden.

Natuurlijk is het moeilijker dan alles samen met een partner doen, maar het is niet onmogelijk. De basisaanbevelingen voor een alleenstaande moeder zijn:

Organiseer je ondersteuningsnetwerk

Waarschijnlijk ben je niet helemaal alleen. Denk eens goed na en werk uit wie de mensen zijn die je zouden kunnen helpen tijdens je zwangerschap, bevalling en wat betreft de kinderopvang. Je ouders, broers en zussen, neven en nichten en vrienden kunnen je ondersteuningsnetwerk zijn.

Als je partner zijn verantwoordelijkheden heeft genegeerd, probeer dan te voorkomen dat je je wanhopig voelt. Er zullen veel mensen om je heen zijn die dolblij zullen zijn dat je moeder wordt en ze zullen voor je klaar staan om je te ondersteunen met alles wat ze kunnen.

Sommigen zullen je kunnen ondersteunen met complexe taken, anderen met meer eenvoudige dingen, maar elk beetje ondersteuning zal de hele rol van het ‘moeder zijn’ veel eenvoudiger laten lijken.

Organiseer je werk, tijd en budget

Alle kosten voor het opvoeden van een kind zullen uit je rekening stromen. Je zult dus moeten improviseren. Het is heel goed mogelijk dat je aan het jongleren bent met je werk en het opvoeden van je kinderen als alleenstaande moeder.

Je moet ervoor zorgen dat je werk goed te combineren is met de verantwoordelijkheid die je hebt voor je kinderen. Je moet de tijd hebben om ze naar de opvang of school te brengen en ze weer te halen, ze kunnen helpen met hun huiswerk, ze naar de dokter brengen, enzovoort.

Moeder helpt kind met huiswerk

Het budget dat je hebt moet ook rekening houden met dingen zoals:

  • medische zorg
  • eten
  • kleding
  • onderwijs
  • Recreatie in de natuur en leuke dagjes uit

Ook moet je je schema organiseren zonder jezelf te overweldigen. Je moet ervoor zorgen dat je voldoende tijd hebt voor je verantwoordelijkheden maar ook wat plezier hebt. Bovendien heb je veel geduld nodig voor wanneer dingen niet lopen zoals je gehoopt had. Wat je vandaag niet hebt gedaan kun je altijd morgen doen.

Bereid jezelf voor op ‘de grote vraag’ als je een alleenstaande moeder bent

Voel jezelf niet ongemakkelijk als iemand je vraagt naar de vader van je kind. Het is niet nodig dat deze vraag invloed heeft op jou, of erger nog, op je kind.

Als je de beslissing hebt genomen om langs de kunstmatige inseminatieroute te gaan, moet je er op een natuurlijke manier over kunnen praten, op dezelfde manier zoals je moet doen wanneer je je kinderen vertelt waar ze vandaan komen.

Als je partner je in de steek heeft gelaten of als hij overleden is, moet je erover kunnen praten zonder je overweldigd te voelen. Het zal tijd kosten, maar je zult een punt bereiken waarop je erover kunt praten zonder pijn of woede. Onthoud dus dat er vaak momenten zijn waarop je over de vader van je kinderen moet praten, ook met je kinderen zelf.

Vermijd kwaadspreken of de schuld geven

Als je een ongelukkige relatie had met de vader van je kind, vermijd dan dat je je gefrustreerd of boos voelt of dat je wrok koestert. Vermijd uiteraard om je kinderen het gevoel te geven dat zij schuld hebben aan deze situatie. Ze zijn niet verantwoordelijk voor wat er is gebeurd en zijn niet de reden waarom je relatie is mislukt.

Je kinderen hebben het recht om te weten waar ze vandaan komen en jij hebt de verantwoordelijkheid om hen de meest accurate en neutraal mogelijke informatie te geven. Geef je kind geen negatieve indrukken van zijn of haar vader.

Hoewel je er soms misschien liever niet aan wilt denken, is de vader voor 50% verantwoordelijk voor het leven van je kind. Laat je kinderen dus naar waarheid weten waar ze vandaan komen en laat hen hun eigen beslissingen nemen. Dit is vooral ook belangrijk als je kind is verwekt door kunstmatige inseminatie. Vroeg of laat zullen ze namelijk vragen waar hun vader is.

Leer om te vergeven

Het is makkelijk om te zeggen, maar het is zeker niet makkelijk om een afwezige vader te vergeven. Het is een proces dat tijd kost. Misschien zeg je dat je hem meteen al vergeven hebt, maar het zal nog lang duren voordat je dit echt gedaan hebt.

Mama kust baby

Als je partner je in de steek heeft gelaten moet je niet alleen hem vergeven, maar ook jezelf. Je kunt je namelijk verantwoordelijk voelen voor wat er gebeurt is. Je besloot om een kind met die persoon te krijgen. Maar hij was het ook die je deze geweldige kans gaf om moeder te worden. Vergeef elkaar dus.

Net zoals jij moet leren te vergeven, moet je ook je kind helpen om te leren hoe hij of zij jou en de vader kan vergeven. Vergeving is een geweldige uitdrukking van liefde, een uitdrukking die je dichter bij je kind brengt, wat het belangrijkste is.

Zoek professionele hulp

Een supermama is niet iemand die alles kan doen. Een supermama is een moeder die ook weet wanneer ze om hulp moet vragen. Als je psychologische hulp nodig hebt voor jezelf of voor je kinderen, aarzel dan niet om deze hulp te zoeken.

Hoewel er veel redenen zijn waarom mensen vaak proberen hun sombere gevoelens te verbergen, is het niet goed voor jou of je kinderen. Gezinstherapie kan jullie allemaal helpen om je emotionele uitdagingen te begrijpen en op te lossen.

Als je geen geld hebt om voor een dergelijke dienst te betalen, kijk dan om je heen voor lokale steungroepen, groepen op sociale media of gezinstherapeuten die sociale centra aan kunnen bevelen.

Tot slot

Hoewel je nooit een vader kunt vervangen, moet je het beste van jezelf als moeder geven. Om een kind op te voeden als een alleenstaande moeder, moet je dubbel zoveel liefde, geduld, begrip en toewijding geven. Het is moeilijk, maar je kunt het! Je kinderen zullen je er dankbaar voor zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.