Wat je moet doen als je emotioneel gepest wordt

Emotionele pesterij kan erg schadelijk zijn als je het niet op tijd opmerkt. Als je namelijk gepest wordt, kan dat leiden tot gevaarlijke situaties.
Wat je moet doen als je emotioneel gepest wordt

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Pesten is een probleem dat over de afgelopen jaren steeds meer aan het licht is gekomen. Dit is vooral het geval op de meeste scholen. Kinderen zijn echter niet de enige pestkoppen in de wereld. Sommige volwassenen kunnen namelijk ook zo’n gewoonte ontwikkelen. In dit artikel vertellen we je wat je moet doen als je emotioneel gepest wordt.

Sommige mensen geloven dat pesten alleen op een fysiek niveau gebeurt. Dit is echter helemaal niet waar. Pesten komt namelijk ook voor op een emotioneel en psychologisch niveau. Deze manieren zijn een stuk moeilijker te zien en accepteren, maar de consequenties ervan zijn even negatief.

In dit artikel vertellen we je hoe je kunt merken dat je gepest wordt en hoe je met zo’n situatie om moet gaan. Als je het slachtoffer bent geworden van emotionele pesterij, is het zeer belangrijk om hier iets aan te doen. Als je het negeert, kan dit namelijk zeer negatieve gevolgen hebben.

Hoe je kunt merken dat je emotioneel gepest wordt

Denk je dat je misschien gepest wordt, maar ben je er niet honderd procent zeker van? Let dan op de volgende tekenen. Als je de situatie accepteert, wordt het makkelijker om te weten wat je moet doen als je emotioneel gepest wordt. Zo krijg je de controle over je leven en zelfvertrouwen terug.

1. Er wordt achter je rug om over je gepraat

er wordt achter je rug om over je gepraat

Mensen die je emotioneel pesten zijn vaak niet in staat om negatieve dingen over je te zeggen waar je bij bent. Dit komt omdat ze je vaak geen kans willen geven om jezelf te verdedigen. In plaats daarvan doen ze juist heel vriendelijk tegen je, terwijl je hun vijandigheid waarschijnlijk goed kunt voelen.

In deze situatie kun je ze hier het beste mee confronteren. Geef jezelf een beetje tijd om uit te leggen wat je over de situatie weet en hoe je je daarbij voelt. Je kunt deze pestkoppen dan zelfs vragen waarom ze zich zo tegenover je gedragen.

De kans is groot dat ze geen goede reden hebben voor hun pestgedrag, wat jou waarschijnlijk wat controle over de situatie terug geeft. Dit is een goed voorbeeld van wat je moet doen als je emotioneel gepest wordt.

2. Ze gebruiken je angsten om je onder controle te houden

ze gebruiken je angsten om je onder controle te houden

Een ander symptoom van gepest worden is een gevoel van controleverlies over jezelf en je situatie. Misschien voel je dat de mensen die jou pesten agressief reageren als je ze vraagt om hun gedrag uit te leggen.

  • Als deze situatie zich in een sociale groep voordoet, kan het zijn dat je bang bent om buitengesloten te worden door de rest van de groep.
  • Daarnaast ben je misschien bang dat de anderen je uit zullen lachen als je ze vraagt om een uitleg en respect.
  • Hoewel we weten dat dit moeilijk is, is het beter om niet verstrikt te raken in deze spelletjes. 

3. De acties van een ander doen je veel pijn

de acties van een ander doen je veel pijn

De mensen die je pesten voelen meestal geen schuldgevoelens tegenover jou. Dit maakt het makkelijker voor ze om jouw geheimen aan anderen te vertellen. In sommige gevallen verzinnen ze zelfs leugens om jou in een slecht daglicht te plaatsen. Ze doen dit alleen omdat het ze een goed gevoel geeft.

Als je je in een soortgelijke situatie bevindt en je voelt dat het tijd wordt om voor jezelf op te komen. Het kan namelijk leiden tot meer negatieve acties van de mensen die je pesten. Dit wordt dan al snel een vicieuze cirkel waar je je liever niet in wilt bevinden. Het kan leiden tot meer pestgedrag.

Wat je moet doen als je emotioneel gepest wordt

Als jij het slachtoffer van pesten bent geworden, wordt het tijd om actie te ondernemen. Iedereen reageert echter op een andere manier. Hier volgen een aantal manieren die je kunt gebruiken om voor jezelf op te komen. Kies de methode die het beste bij je persoonlijkheid past. 

1. Onthoud goed dat het niet jouw schuld is

onthoud goed dat het niet jouw schuld is

De reden dat emotionele pesterij voor zoveel problemen kan zorgen is dat je in veel gevallen begint te geloven dat het jouw schuld is. Dit is echter nooit de waarheid. Je moet namelijk goed onthouden dat de mensen die jou pesten dit alleen doen omdat ze zichzelf niet kunnen accepteren.

  • Je kunt in dit geval proberen om ze beter over zichzelf te laten voelen, maar dit zal niet altijd lukken.
  • In deze gevallen is het eigenlijk zelfs beter om jezelf van deze persoon te distantiëren. 

2. Wat ze tegen je zeggen is slechts een weerspiegeling van henzelf

een weerspiegeling van henzelf

De mensen die jou pesten kijken niet op een objectieve manier naar de situatie. Als ze iets in iemand anders zien wat ze niet leuk vinden aan henzelf, zullen ze dit tegen anderen gebruiken. 

De volgende keer dat een pestkop iets zegt om je een slecht gevoel te geven, onthoud dan dat ze slechts een deel van zichzelf op jou reflecteren. Als ze doorkrijgen dat hun woorden en acties geen effect op jou hebben en je ze zelfs wat compassie laat zien, zullen ze je misschien met rust laten.

3. Negeer ze

negeer ze

Als je er niet van houdt om anderen te confronteren, kun je de mensen die je pesten simpelweg negeren. Pestkoppen houden in veel gevallen van drama. Als je ze de kans geeft om de situatie op te blazen en hun reactie te overdrijven, is er een grote kans dat ze dit ook zullen doen.

  • De mensen die jou pesten hebben het doel om jou een slecht gevoel te geven.
  • Ze bereiken dit doel met behulp van negatieve acties en een negatieve houding.
  • Om ze niet te geven wat ze willen, kun je ze het beste gewoon negeren. 
  • Als ze te lang geen reactie van je krijgen, zullen ze er op een bepaald moment mee ophouden.

4. Wees vriendelijk

Wat je moet doen als je emotioneel gepest wordt is lief zijn

Misschien denk je dat vriendelijk zijn een beetje raar klinkt. Het kan echter heel goed werken. De persoon die je probeert te pesten is namelijk goed voorbereid op een ruzie. Als je hier niet in mee gaat en in plaats daarvan zelfs vriendelijk tegen ze doet, zal dit ze erg verwarren.

Ben jij ooit het slachtoffer geweest van emotionele pesterij? Op welke manier ben jij daar toen mee omgegaan? We weten dat dit een serieus probleem kan zijn. De effecten van emotionele pesterij kunnen het slachtoffer namelijk erg veranderen.

We hopen dat we je hebben kunnen laten zien wat je moet doen als je emotioneel gepest wordt. Als jouw situatie echter anders is en je niet goed weet wat je moet doen, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken om dit probleem op te lossen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.