Wat is glazuurhypoplasie en hoe wordt het behandeld?
Glazuurhypoplasie is de verzwakking van deze belangrijke beschermlaag op de tanden. Deze verandering in de glazuurlaag van de tanden kan bij mensen die hier last van hebben veel problemen veroorzaken.
Tandglazuur is de meest oppervlakkige en uitwendige laag van de tanden en bestaat voornamelijk uit mineralen. Het is gemaakt van een groep calciumkristallen die hydroxyapatiet wordt genoemd, het hardste en meest resistente materiaal in het lichaam. De belangrijkste functie is het bedekken en beschermen van de tanden.
Als deze structuur niet goed is aangelegd of verzwakt is, dan heb je mogelijk met glazuurhypoplasie te maken. In dit artikel zullen we je vertellen wat deze verandering van het gebit inhoudt, waarom het optreedt en welke complicaties het kan veroorzaken. We vertellen ook wat je kunt doen als je aan deze aandoening lijdt.
Wat is glazuurhypoplasie?
Glazuurhypoplasie is een aandoening van de glazuurlaag die met een onjuiste ontwikkeling te maken heeft. Over het algemeen verschijnt het tijdens de vorming van de tand. Het resultaat is een tandelement met een glazuurtekort of met een lage weefselkwaliteit. Soms zijn de manifestaties van deze aandoening onopvallend en bijna onmerkbaar.
In andere gevallen zijn ze echter heel duidelijk. Ze kunnen worden gezien als witte vlekken of stippen, strepen, putjes, deuken, groeven of verslechtering van de vorm en textuur van de tanden.
Het oppervlak ziet er ruw uit en de defecten die we hierboven hebben genoemd lijken bruin of geel. In de meest ernstige gevallen is er een totale afwezigheid van glazuur en zijn de tanden kleiner en misvormd.
Zoals we al hebben vermeld, is glazuur verantwoordelijk voor het bedekken en beschermen van de tanden. Wanneer deze beschermlaag onvoldoende dik of beschadigd is, dan kunnen de binnenste en minder harde lagen van de tand worden blootgesteld. Dit leidt tot een of meer van de volgende gevolgen:
- Pijn.
- Gevoeligheid voor kou, warmte en zoetigheden.
- Verhoogd risico op gaatjes.
- Een lelijk ogende glimlach.
Oorzaken en gerelateerde aandoeningen
Het is vaak moeilijk om de oorzaak van glazuurhypoplasie te bepalen. Zoals we je al hebben verteld, ontstaat het probleem tijdens de groei en vorming van de tand, maar het wordt later duidelijk wanneer de tand in de mond verschijnt.
Het is meestal aan omstandigheden of situaties te wijten die het ontstaan ervan begunstigen en die zich tijdens de zwangerschap of in de kindertijd voordoen. Hieronder zullen we enkele van de omstandigheden beschrijven die aanleiding tot glazuurhypoplasie geven.
Problemen tijdens de zwangerschap
Onze tanden van het melkgebit beginnen zich al te vormen als we in de baarmoeder van onze moeder zijn. Calciummineralen worden afgezet en vormen zo wat de kroon van de toekomstige tanden zal zijn.
Elke factor die de zwangerschap beïnvloedt kan gevolgen voor de ontwikkeling van het glazuur hebben, waardoor de vorming ervan wordt gestopt of vertraagd. De volgende factoren kunnen hypoplasie van het glazuur bij de zich ontwikkelende baby veroorzaken:
- Een maternale ziekte
- Hoge koorts
- Infectie tijdens de zwangerschap (Spaanse link)
- De inname van bepaalde medicijnen
- Drugsverslaving
- Voedingstekorten
Problemen in de vroege kinderjaren
Net als in de baarmoeder vormen de tanden zich in de eerste levensjaren nog steeds. Elke schadelijke gebeurtenis die tijdens deze periode plaatsvindt, kan de cellen aantasten die het glazuur ontwikkelen en hypoplasie veroorzaken. Schadelijke situaties die zich in de kindertijd kunnen voordoen zijn onder andere:
- Vroeggeboorte.
- Laag geboortegewicht.
- Ondervoeding.
- Vitaminetekort.
- Infecties.
- Systeemziekten.
- Gebruik van bepaalde medicijnen (Spaanse link).
- Zeer hoge koorts.
Trauma tijdens de kindertijd is een veel voorkomende oorzaak van glazuurhypoplasie. Wat er in het algemeen gebeurt, is dat de klap de melktand aantast en via de wortel letsel aan de blijvende tand veroorzaakt die eronder zit.
Erfelijkheid
Er zijn enkele erfelijke genetische patronen die de vorming van de tanden in de mond beïnvloeden. Een aantal defecten komen dan in een klein gebied van een enkele tand voor.
Er kunnen echter meer ernstige gevallen zijn waarbij meerdere tandelementen betrokken kunnen zijn. Glazuurhypoplasie van genetische oorsprong is vaak een manifestatie van een complex syndroom met andere aanvullende tekenen in de rest van het lichaam.
Andere verworven oorzaken van glazuurhypoplasie
Verlies van glazuur en slijtage kunnen ook het gevolg van externe factoren op tandoppervlakken zijn. Dit vermindert de kwaliteit en dikte van het glazuur, waardoor de zachtere, diepere lagen zichtbaar worden.
En hoewel het geen ontwikkelingsdefect is, zoals hypoplasie zelf, geeft het dezelfde veranderingen die deze aandoening kenmerken. Dit zijn enkele van de factoren die dit kunnen veroorzaken:
- Tanderosie: de blootstelling van het tandoppervlak aan zure voedingsmiddelen, azijn, frisdranken en citrusvruchten vernietigt vaak het glazuur onomkeerbaar. Zure reflux en veel overgeven kan dit probleem ook veroorzaken.
- Bruxisme: het knarsen met de tanden verslijt de tanden, waardoor de binnenste lagen zichtbaar worden.
- Trauma: klappen tegen de mond kunnen kleine laesies, zoals scheuren in het glazuur veroorzaken.
- Zeer traumatische hygiënegewoontes: tandenpoetsen met zeer snelle bewegingen, te veel kracht of te harde borstelharen kan vaak het beschermende glazuur aantasten.
Lees ook:
4 remedies om bruxisme tegen te gaan
Beschikbare behandelingen voor glazuurhypoplasie
Momenteel zijn er verschillende behandelingsalternatieven om de gevolgen van glazuurhypoplasie op te lossen. De keuze van de aanpak hangt van elk klinisch geval af en is onder andere afhankelijk van de mate van betrokkenheid van het tandelement en de behoeften van de patiënt.
Een voorafgaande evaluatie en een grondig onderzoek door een tandarts zijn noodzakelijk. Van de beschikbare opties zullen we de meest voorkomende hieronder uitleggen.
Tanden bleken
Dit is een handige therapie wanneer glazuurhypoplasie zich in de vorm van witte vlekken presenteert. Het bleken van tanden egaliseert de tinten, waardoor een meer uniforme kleur van de verschillende tanden wordt bereikt.
Door het gebruik van specifieke chemische stoffen die op het tandoppervlak worden aangebracht, is het dus mogelijk om de kleur van de tanden lichter te maken. De behandeling kan in de tandartspraktijk plaatsvinden, thuis op indicatie van de tandarts of door beide methoden te combineren.
Micro-abrasie en harsvullingen
Dit is een nuttige behandeling wanneer glazuurhypoplasie zich in de vorm van ernstige verkleuring manifesteert. Het bestaat uit het polijsten van het beschadigde gedeelte van de tand om de vlek volledig te verwijderen.
De professional moet het gebied vervolgens met een composiet van dezelfde kleur als het tandelement vullen. In een aantal gevallen kan een tandarts deze behandeling met een boor uitvoeren, maar soms is het niet nodig en is alleen zoutzuur nodig.
Tandheelkundige sealing
Tandheelkundige sealing bestaat uit het plaatsen van een vloeibaar harsachtig materiaal over de groeven, putjes of plekken waar glazuurhypoplasie aanwezig is. Dit materiaal hardt vervolgens uit met behulp van een speciaal licht. Ten slotte polijst de professional het gebied voor een betere afwerking.
Over het algemeen is het handig wanneer de onvolkomenheden klein en oppervlakkig zijn. Dit beschermt het gebitselement en vermindert het vasthouden van bacteriële plaque en het risico op gaatjes in het gebied.
Facings of kronen
Je tandarts kan deze optie voor zeer ernstige gevallen overwegen, wanneer het getroffen gebied erg groot is. Facings of kronen kunnen zowel zeer opvallende vlekken als ruwe oppervlakken en misvormde tanden bedekken. De professional plaatst ze op het voorste gedeelte van de tand. Ze bestaan uit porselein of composiet.
Kronen bedekken daarentegen de hele tand, zoals een kapje. In dit geval moet de tandarts de tand slijpen om de kronen erop te plaatsen, veel meer dan bij facings. Ze kunnen uit porselein, metaal en porselein, of zirkonium bestaan. Hun ontwerp houdt rekening met de kleur, vorm en grootte van de tand en worden voor elk specifiek klinisch geval apart gemaakt.
Tandimplantaten of tandbruggen
Er zijn zeldzame en extreme gevallen waarin het nodig is om een prothese als oplossing voor glazuurhypoplasie te gebruiken. Dit zijn die gevallen waarin de verslechtering zodanig is dat er zeer weinig tand overblijft. De beste optie is dan om deze te verwijderen en te vervangen. Afhankelijk van de mogelijkheden en omstandigheden van de patiënt kan een implantaat of een brug worden gebruikt om de verloren tand(en) te herstellen.
Misschien ook interessant om te lezen:
Een tandbrug: soorten, voordelen en nadelen
Aanbevelingen voor glazuurverzorging om glazuurhypoplasie te voorkomen
Glazuurhypoplasie is meestal niet te voorkomen. Het verzorgen van je tanden is echter essentieel om te voorkomen dat andere pathologieën, zoals gaatjes, zich bovenop dit defect ontwikkelen.
Zoals we eerder hebben gezegd, bedekt en beschermt de glazuurlaag de binnenste weefsels van de tanden en, als het beschadigd is, kan het niet regenereren. Hier zijn dus enkele goede gewoonten waarmee je voor dit belangrijke laagje kunt zorgen:
- Voedsel. De consumptie van zeer zuur, hard voedsel en voedsel met een hoog suikergehalte moet worden verminderd. Het is dus belangrijk om je inname van frisdrank, azijn, cider en citrusvruchten te verminderen.
- Mondhygiëne. Drie keer per dag je tanden poetsen met fluoridetandpasta is essentieel om je tanden vrij van bacteriële tandplak te houden. De bewegingen moeten zacht zijn en ervoor zorgen dat alle kanten van de gebitselementen worden bereikt. Flossen en mondspoelingen zijn ook noodzakelijk.
- Bezoek regelmatig de tandarts. Door een halfjaarlijks bezoek aan de tandarts te brengen kunnen eventuele problemen tijdig worden opgespoord en behandeld. Het reinigen van de tanden bij de tandarts en fluoridebehandelingen beschermen het glazuur.
- Gebruik fluoride. Fluoride geeft extra bescherming aan het glazuur. Je tandarts kan zowel het gebruik van een geschikte tandpasta als een speciale fluoridespoeling voorschrijven om je tanden beter te verzorgen.
Conclusie
Deze basisstappen doen veel meer dan alleen het glazuur op je tanden beschermen. Je kunt daardoor ook veel mondproblemen voorkomen en voor je glimlach in het algemeen zorgen. Daarnaast zal het ervoor zorgen dat er geen onaangename geuren in de mondholte vormen.
Nu weet je hoe glazuurhypoplasie eruit ziet en wat er aan te doen is. Als je dus vermoedt dat jij of iemand die je kent het heeft, dan kun je het beste direct je tandarts raadplegen. De professional zal degene zijn die dit probleem zal helpen oplossen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Ancco Olaguivel, Nilver Renan. “Relación de la ingesta de amoxicilina con la hipoplasia de esmalte en niños de 7-10 años del hospital Rafael Ortiz Ravinez Juli–2016.” (2017).
- Mendoza, Arrieta, Elena Yazzuri, and Edgar Mauricio Pérez Peláez. “El proceso de caries en niños y su relación con la hipomineralización e hipoplasia del esmalte.” Oral 17.53 (2017): 1333-1336.
- Salazar, Juan Francisco Torres, and Daniel Rodríguez Ortega. “Signos dentales de la sífilis congénita.” Revista Asociación Dental Mexicana 74.6 (2017): 286-292.
- Ramírez-Barrantes, Juan Carlos. “Rehabilitación estética mínimamente invasiva en diente anterior afectado por hipoplasia de esmalte: Reporte de caso clínico.” Odovtos International Journal of Dental Sciences 21.3 (2019): 17-31.
- Carvalho, Sara Mayla Coriolano, and Maurício Yugo De Souza. “HIPOPLASIA DO ESMALTE DO DIAGNÓSTICO AOS PROTOCOLOS DE TRATAMENTO: REVISÃO DE LITERATURA.” Revista Ciências e Odontologia 5.1 (2021): 38-45.
- Campos, Luis Fernando Rodríguez, Sonia Salazar Rodarte, and Hilda Ceballos Hernández. “Tratamiento estomatológico del paciente con síndrome nefrótico congénito e hipoplasia generalizada del esmalte. Informe de un caso.” Revista de la Asociación Dental Mexicana 74.5 (2017): 261-268.
- Ferreira, Ozania Alves, et al. “Hipoplasia dental relacionada a causas sistêmicas.” Revista de Odontologia Contemporânea 3.1 Supl 1 (2019): 34-34.
- Espinoza Baque, María Estefanía. Tratamiento del desgaste del esmalte por Hipoplasia en dientes temporarios. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2019.
- Fonseca, Maria Luiza Bernardo, Driele Schneidereit Santana, and Jéssica Marielle Araújo Tavares. “HIPOPLASIA DE ESMALTE: avaliação clínica patológica da cavidade oral dos cães.” Psicologia e Saúde em debate 5.Suppl. 2 (2019): 98-98.
- Rabelo, Guilherme Micheloto, and Luana Andrade Solis. “Anomalias dos esmalte dental: amelogênese imperfeita, hipoplasia do esmalte e fluorose.” (2018).
- Poma Torres, Esthefania Mirella. Manejo y protocolo de atención de la hipoplasia en niños. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2021.