Wat is fotodynamische therapie en waar is het voor?
Fotodynamische therapie is een niet-invasieve behandeling die in de dermatologie wordt gebruikt. Het wordt algemeen gebruikt om huidkanker en precancereuze cellen te behandelen. Deze behandeling heeft vele voordelen en toepassingen. In dit artikel vertellen we je alles wat je erover moet weten!
Wat is fotodynamische therapie?
Fotodynamische therapie is een behandeling die dermatologen gebruiken om huidproblemen te behandelen. Het bestaat uit het toedienen van een lichtgevoelige verbinding, dat is een stof die bijzonder gevoelig is voor licht, aan de te behandelen zone.
Vervolgens moet je een incubatietijd afwachten, waarin de cellen deze stof opnemen. Na die tijd wordt de te behandelen zone verlicht met een laserlichtbron.
Wanneer de deskundige het gebied verlicht, activeert de lichtgevoelige stof die hij eerder heeft toegediend. Wanneer dit gebeurt, veroorzaakt het oxidatieve stress in de cellen waarin het zich bevindt. Dit doodt uiteindelijk de veranderde cellen, wat het doel van de therapie is.
Het is een selectieve behandeling, wat betekent dat alleen de gekozen abnormale cellen worden aangevallen. Dit komt omdat de abnormale cellen beter in staat zijn het lichtgevoelige materiaal op te nemen. Bovendien elimineren ze het langzamer.
Dit artikel kan ook interessant voor je zijn:
Ontdek deze drie tips om een droge huid te verlichten
Waar is het voor?
Fotodynamische therapie is nuttig voor de behandeling van verschillende huidaandoeningen. Zoals we hierboven al hebben gezegd, is het vooral nuttig voor genetisch veranderde cellen. Met andere woorden, voor precancereuze en kanker-cellen. Hier zijn enkele van de aandoeningen waarvoor het het meest effectief is:
- actinische keratose.
- basaalcelcarcinoom.
- acne.
- rosacea.
- huidveroudering veroorzaakt door de zon.
- hidradenitis suppurativa (HS).
Lees verder voor meer informatie:
De ABCDE-test voor huidkanker, wat houdt dit in?
De werkwijze
Voordat hij of zij kan beginnen, moet de dermatoloog de te behandelen zone reinigen. Het moet een grondige reiniging zijn, dus soms moet hij zijn toevlucht nemen tot ietwat agressieve procedures.
Zodra de huid klaar is, brengt de dermatoloog de fotosensibilisator op het gebied aan (Spaanse link). Er zijn verschillende soorten. Afhankelijk van het soort dat de dermatoloog gebruikt, ondergaat de patiënt de behandeling gedurende een periode die kan variëren van 30 minuten tot 5 uur.
- Gedurende die tijd wordt het gebied afgedekt met een verband. Dit is zeer belangrijk om te voorkomen dat de aangebrachte stof reageert op het licht.
- Na deze stappen behandelt de arts het gebied met het gekozen type licht en toepassing, dat meestal zal afhangen van het soort laesie dat moet worden behandeld.
- Na afloop van de behandeling verwijdert de dermatoloog het verband en wast hij het gebied nogmaals met water en zeep om overtollig fotosensibiliserend middel te verwijderen.
Is fotodynamische therapie pijnlijk?
Zoals we hierboven al hebben gezegd, is deze behandeling niet invasief. Met andere woorden, er zijn geen operaties of incisies voor nodig. Toch moet je niet vergeten dat deze behandeling bestaat uit het beschadigen van cellen. Hoewel de meest aangetaste cellen de abnormale zullen zijn, zal de behandeling ook de gezonde cellen aantasten.
Dit komt omdat een bepaalde hoeveelheid fotosensibilisator het gebied rond de laesie kan aantasten. Daarom kan het gebied er na de fotodynamische therapie geïrriteerd en gezwollen uitzien. In dat geval kan de patiënt tijdens de behandeling pijn en een branderig gevoel ervaren.
Voor- en nadelen van fotodynamische therapie
Tot slot moeten we nogmaals benadrukken dat dit een niet-invasieve therapie is. Het kan patiënten helpen chirurgie en alle risico’s die dat met zich meebrengt te vermijden.
Bovendien is bewezen dat fotodynamische therapie zeer doeltreffend is bij de behandeling van precancereuze en kankercellen, aangezien 90% van deze laesies kan worden verwijderd.
Een van de nadelen is echter de kostprijs van deze fotosensibiliserende stoffen. Bovendien hebben sommige patiënten meerdere sessies nodig om de laesie volledig te verwijderen, wat voor hen hinderlijk kan zijn.
Desondanks wordt het steeds populairder, omdat de voordelen opwegen tegen de risico’s. Het is een veilige en snelle oplossing voor veel huidaandoeningen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Fernández-Guarino M, García-Morales I, Harto A, Montull C, Pérez-García B, Jaén P. Terapia fotodinámica: nuevas indicaciones. Actas Dermosifiliogr. 2007 Jul 1;98(6):377–95.
- Gilaberte Y, Serra-Guillén C, De Las Heras ME, Ruiz-Rodríguez R, Fernández-Lorente M, Benvenuto-Andrade C, et al. Terapia fotodinámica en dermatología. Vol. 97, Actas Dermo-Sifiliograficas. Ediciones Doyma, S.L.; 2006. p. 83–102.
- Mordon S, Martínez-Carpio PA, Vélez M, Alves R, Trelles MA. Terapia fotodinámica (PDT) en piel y estética: Procedimiento, materiales y método en base a nuestra experiencia. Cir Plast Ibero-Latinoamericana. 2012 Jul;38(3):287–95.
- Terapia fotodinámica (PDT) en piel y estética: procedimiento, materiales y método en base a nuestra experiencia [Internet]. [cited 2020 May 19]. Available from: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0376-78922012000300012