Wat is een nasogastrische voedingssonde?

Een nasogastrische voedingssonde kan behalve voor het toedienen van sondevoeding ook worden gebruikt om een maagspoeling te doen en om medicijnen toe te dienen.
Wat is een nasogastrische voedingssonde?

Geschreven door Carmen Martín

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een nasogastrische intubatie bestaat uit het inbrengen van een nasogastrische voedingssonde, ook wel neussonde genoemd. Deze wordt namelijk door de neus van een patiënt ingebracht en gaat via de slokdarm naar de maag.

Deze sondes zijn meestal gemaakt van PUR of speciaal plastic en zijn erg handig en nuttig als het gaat om het voeden van mensen die niet (goed genoeg) kunnen kauwen of slikken.

In het artikel van vandaag willen we enkele van de belangrijkste toepassingen van een nasogastrische voedingssonde uitleggen, evenals vereist onderhoud en mogelijke complicaties.

Waar is een nasogastrische voedingssonde voor?

Neussonde doorspoelen

Zoals we hierboven al zeiden, is dit slangetje een manier om een patiënt te voeden die niet (voldoende) kan eten. Het brengt het voedsel rechtstreeks naar de maag, zonder dat de patiënt hoeft te kauwen of slikken.

Het helpt ze echter niet om het voedsel op te nemen in de darm, maar vergemakkelijkt vooral de inname. Een nasogastrische voedingssonde wordt vaak gebruikt bij patiënten met metabole en gastro-intestinale stoornissen.

  • Daarnaast gebruiken artsen ze voor mensen met bepaalde psychische stoornissen, zoals eetstoornissen.
  • Ze zijn ook nuttig in ernstige gevallen van ondervoeding of prematuriteit.
  • Ook kunnen verpleegkundigen er medicijnen door toedienen.

Ook kan een nasogastrische voedingssonde de maaginhoud afvoeren indien dit noodzakelijk is, al heeft een maaghevel (met een grotere diameter) hiervoor de voorkeur. Artsen doen dit:

  • als er een obstructie is in het spijsverteringskanaal.
  • in vergiftigingssituaties.
  • om de maag van een patiënt te legen vóórdat deze anesthesie krijgt toegediend.

Het inbrengen van een nasogastrische voedingssonde mag alleen door een getrainde arts of verpleegkundige gedaan worden, die is bevoegd om dit soort procedures uit te voeren. In uitzonderlijke gevallen kunnen patiënten of hun familie de juiste training krijgen zodat ze de sonde zelfstandig in kunnen brengen en het hulpmiddel kunnen onderhouden.

Misschien wil je hier ook meer over weten:
Leer meer over slikstoornissen

Hoe gebruik je een nasogastrische voedingssonde?

Een deel van de patiënten heeft ook thuis een nasogastrische voedingssonde nodig, dus ze moeten weten hoe ze er thuis voor moeten zorgen. Ze moeten bijvoorbeeld weten hoe ze het uitwendige deel schoon moeten houden.

  • Hiervoor hebben ze een gaas nodig dat is bevochtigd met warm water en milde zeep.
  • Vervolgens moeten ze het slangetje afvegen en afdrogen, zodat het schoon en droog is.

Meestal wordt er een beetje water toegediend na elke maaltijd of medicatie-toediening. Dit is ongeveer 5 tot 10 ml. Daarnaast moeten ze een paar keer per dag controleren of het uiteinde van de sonde zich nog steeds op de juiste plek bevindt. Om te doen kunnen de markeringen op de sonde gecontroleerd worden.

Verstopte nasogastrische voedingssondes moeten direct worden vervangen. Hoewel er soms een familielid is met de juiste training om dit te doen, is het altijd het beste om een arts of verpleegkundige te raadplegen.

Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Een percutane endoscopische gastrostomie

Tips

Een vrouw die wat lotion uit een potje neemt

Mensen die een neussonde gebruiken, moeten goed op de neus en keelholte letten. Het is het beste om na een paar weken van neusgat te wisselen. Dit is belangrijk om het contact met deze lichaamsdelen af te wisselen om irritatie en weefselproblemen te voorkomen.

Daarnaast moet de sonde af en toe bewogen worden. Als de patiënt dit niet elke dag kan doen, moet degene die de patiënt verzorgt dit op zijn minst dagelijks doen als de sonde vuil is of als de chirurgische tape niet meer blijft zitten.

Ook moet de persoon die verantwoordelijk is voor onderhoud van de sonde en de toediening van de sondevoeding elke dag de neusgaten van de patiënt schoonmaken met een vochtig wattenstaafje.

Een ander punt van aandacht zijn de juiste gewoonten voor mondhygiëne. Deze moeten altijd voortgezet worden. Zelfs als iemand niet kauwt of drinkt moet minstens twee keer per dag zijn tanden en tong gepoetst worden.

Daarnaast is het belangrijk om regelmatig een vochtinbrengende crème op de neus en lippen aan te brengen, omdat de gezichtshuid behoorlijk gevoelig is. De tape waarmee de nasogastrische voedingssonde wordt verankert leidt vaak tot irritatie en het gebruik van lotion kan deze irritatie verminderen.

Wat zijn de meestvoorkomende complicaties?

Hoewel een nasogastrische voedingssonde zeer nuttig is, kunnen er enkele complicaties optreden. Het kan bijvoorbeeld leiden tot neusletsel aan de binnenkant van de neusholte. Dus, zoals we hierboven al zeiden, moet de positie van de neussonde regelmatig veranderd worden. Ook moet je het het gebied desinfecteren en wassen.

Wanneer een obstructie optreedt, kun je proberen deze op te lossen door warm water door de sonde te spuiten. De arts moet zo snel mogelijk geïnformeerd worden als de verstopping niet opgelost kan worden. In ieder geval kun je de meeste problemen voorkomen door er na elke voeding wat water doorheen te spuiten.

Een andere veelvoorkomende complicatie is dat de neussonde naar buiten komt. Dit kan al dan niet per ongeluk zijn – sommige patiënten vinden een neussonde behoorlijk vervelend. Maar wat de reden ook is, je moet dit nog steeds melden bij de arts of verpleegkundige.

Misselijkheid en braken zijn bijwerkingen die vrij veel voorkomen, vooral als een patiënt niet goed gepositioneerd is tijdens de toediening van een bolus. Dat is een bepaalde hoeveelheid voeding in 1 keer. Om deze klachten te voorkomen, kan de patiënt het beste in een positie van 45 ° liggen.

Conclusie

Tot slot kunnen we zeggen dat een nasogastrische voedingssonde een veelgebruikt hulpmiddel is. Je moet echter altijd de instructies van je arts volgen. Onthoud dat het erg belangrijk is om te weten hoe je een neussonde moet gebruiken en onderhouden. Dus raadpleeg altijd een specialist als je nog vragen hebt of als er complicaties optreden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.